Mainonta

 VOITA iPod! Kirkuvankeltaisen laatikon kirjaimet melkein hyppivät silmille. Klikkaa tästä ja voita uusi iPod! Muuta ei lue. Jaa, kai se on klikattava. Katsotaan mitä tapahtuu...

Sinä päätät15

Mitä oikeastaan tapahtuu, kun nettipelejä pelatessasi klikkaat ruutuun ponnahtavia mainoksia? Ainakin yksi asia on varma: todennäköisyys voittaa iPod on hyvin pieni. Suuremmalla todennäköisyydellä mainoksen laatijat rekisteröivät tietokoneesi osoitteen ja asentavat tietokoneeseesi evästeen kohdistaakseen mainoksiaan juuri sinulle.

Huijauspainikkeet

Kaikkialla ympärillämme on mainoksia eri muodoissa. Usein on selvää, että netin mainosbanneri tai ponnahdusikkuna on mainos. Silloin siitä käy ilmi, mitä se mainostaa. Joskus mainos voi näyttää tavalliselta tiedolta. Siksi kannattaa olla kriittinen ja tutkia, onko kyseessä sittenkin mainos. Joskus mainos on naamioitu hauskaksi pelisivustoksi. Ei ehkä tule ensimmäiseksi mieleen, että pelin tarkoitus on mainostaminen. Pelit, piirrosohjelmat ja muut mukavat ilmaisohjelmat voivat joskus sisältää vakoiluohjelmia tai viruksia, jotka vahingoittavat tietokonettasi. Ne saattavat hidastaa konettasi, paljastaa salasanasi tai kaapata nettikamerasi hallinnan. Haittaohjelmien havaitseminen ja poistaminen voi olla vaikeaa.

Ilmainen?

Oletko koskaan osallistunut kavereittesi kanssa puhelinäänestykseen tai tilannut ilmaisia soittoääniä? Monet ottavat mielellään vastaan ilmaisia juttuja. Vasta puhelinlasku paljastaa, että ne eivät olleetkaan ilmaisia. Joskus "kyllä" tarkoittaa enemmän kuin luuletkaan. Näin on esimerkiksi silloin, kun luulet ostavasi yhden soittoäänen ja tilaatkin useita soittoääniä kuukausiksi eteenpäin. Tällöin pankkitili voi tyhjentyä nopeasti.

Sinä päätät, mihin käytät aikasi ja rahasi.