Nätsäkerhet

I går en 17-årig hårding: Tjena! Läget? Jag heter Ronny. Diggar heavy metal och snygga brudar! Ska vi ses, eller... :D 
I dag en snäll flicka på 11 år: Hej! Jag heter Lina och fyller snart 12 år. Jag gillar High School Musical och älskar hästar. Kanske vi kan ses någon dag? <3

Sinä päätät12

Vem talar du med – EGENTLIGEN?

Använder du ett påhittat namn på nätet? I så fall känner säkert dina kompisar till namnet, men andra vet inte vem som döljer sig bakom det – varken ditt namn, hur gammal du är eller om du är flicka eller pojke. På vissa webbplatser, till exempel Facebook, är det vanligt att man skriver ut hela sitt namn och kanske också andra personliga uppgifter. På andra webbplatser går det bra att vara anonym eller använda ett påhittat namn.

Sant eller...

Det kan vara spännande att hitta på en helt ny identitet, välja kön, ålder, nationalitet, intressen och hårfärg. Det är häftigt att vara 20 år och superstjärna för en kväll! Men kom ihåg att det inte bara är du som kan skapa en falsk profil. Kanske den trevliga tjejen du lärt känna på nätet inte alls heter Emilia? Och kanske hon inte är 12 år. Kanske heter Emilia egentligen Gunnar och är 47 år!

På internet KAN du träffa många intressanta människor. De flesta är snälla och trevliga. Tyvärr finns det också de som ljuger om vem de är och vad de vill. Lyckligtvis är det få som blir utsatta för övergrepp, men det är viktigt att vara på sin vakt. Det finns mycket som är roligt och tryggt att dela med andra på bloggen eller Facebook. Vissa saker lönar det sig ändå att dela direkt med en nära vän, ansikte mot ansikte.

Du bestämmer vad du vill dela med vem.