Nettikiusaaminen

Onks se nyt niin vakavaa? Sehän oli vaan vitsi! Mä en tarkoittanut sitä. Mä en ajatellut, että sä otat sen noin vakavasti. Sitä paitsi mä lähetin sen vaan mun kaverille. Kukaan muu ei nähny sitä. Ihan totta!

Sinä päätät11

Jos aiot ladata nettiin kuvia kavereistasi, sinun on kysyttävä heiltä ensin lupa. Jos puhelimessasi on kaverin kuva ja haluat lähettää sen muille, siihenkin on kysyttävä ensin lupa. Vaikka kuva olisi sinusta hauska, kaverisi ei ehkä ole samaa mieltä.

Helppo ymmärtää väärin

Kotona tietokoneen ääressä kaikki tuntuu harmittomammalta kuin "oikeassa elämässä". Netissä voi olla helppo sanoa asioita, joita et sanoisi kasvotusten. Myös toisen väärin ymmärtäminen on helpompaa. Näppäinten välityksellä juttelemalla et näe juttukumppanisi reaktioita. Et välttämättä kuule ääntä tai näe ilmeitä ja eleitä. Siksi voi olla vaikea tietää, miten toinen reagoi siihen, mitä kirjoitat. Netti ja matkapuhelimet tekevät mahdolliseksi sen, että voit jutella kavereiden kanssa siitä, mitä parhaillaan tapahtuu, sekä jakaa kuvia ja vaikkapa salaisuuksia toisten kanssa. Valitettavasti ne myös tekevät mahdolliseksi toisten kiusaamisen. Paras kaveri saattaa lähettää eteenpäin kuvan, jota muiden ei ollut tarkoitus nähdä. Koulukaverit saattavat kirjoitella ilkeästi nettiin. Joku saattaa löytää oman kuvansa toisten kotisivuilta.

Samat säännöt

Muiden ajatuksia ja tunteita pitää kunnioittaa niin koulun pihalla, tekstiviestejä kirjoittaessa kuin tietokoneen ääressä. Säännöt ovat samat myös netissä. Toisesta ei esimerkiksi saa kirjoittaa perättömiä asioita, eikä ketään saa kiusata. Sinulla on vastuu nettiin lataamistasi kuvista ja kirjoituksista sekä lähettämistäsi tekstiviesteistä. On sinun vastuullasi harkita tarkkaan ennen enterin painamista.

Olet vastuussa teoistasi – myös netissä.

 

Aiheesta muualla