Tiesitkö, että...

 ...tekstiviestit eivät välttämättä ole peräisin luulemaltasi lähettäjältä? Entä tiesitkö, että Mannerheimin Lastensuojeluliitto ylläpitää lasten ja nuorten puhelinta, kirjepalvelua ja chattia?


SELVÄ!

Jos joku haluaa laittaa kuvasi nettiin, sinulta on kysyttävä ensin lupa. Suostumuksessa ei saa olla mitään epäselvää. Jos luvan antaminen alkaa myöhemmin kaduttaa, kerro siitä kuvan lataajalle. Hänen on poistettava kuva heti.

Huijarilähettäjä

Tekstiviestit eivät välttämättä tule siitä numerosta, mistä luulet. Internetissä on palveluita, joiden avulla kuka tahansa voi lähettää viestejä mistä tahansa numerosta.

Kerro asiasta

Jos sinua kiusataan netissä, puhelimilla tai koulun pihalla, on tärkeää kertoa asiasta esimerkiksi vanhemmille, opettajalle tai terveydenhoitajalle, jotta he voivat auttaa. Jos asiasta on vaikea puhua tutulle aikuiselle, voit soittaa lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111. Voit myös kirjoittaa lasten ja nuorten nettiin tai jutella aikuisen kanssa samalta sivustolta löytyvän MLL:n chatin kautta. Palvelut ovat maksuttomia ja anonyymeja.

Sanasto

anonyymi = nimeään ilmaisematon, nimetön

Lisää aiheesta

Netari on verkkonuorisotalo, jossa on joka viikko (ma,ke ja pe) tavattavissa nuorisotyöntekijöitä, joiden kanssa voi keskustella myös kahden kesken. Lisäksi voit jutella myös muiden nuorten kanssa. Netari löytyy Habbosta, IRC-Galleriasta ja Demistä. Netaria ylläpitää Pelastakaa Lapset ry.