Säännöt

Nyt riitti! Vihainen äiti kiskoo oven auki ja ryntää huoneeseen. Melkein yhtä vihainen isä tulee perässä. Vaikka poika on istunut neljä tuntia hiljaa tietokoneen ääressä valittamatta läksyistä ja kinastelematta pikkusiskon kanssa, vanhemmat ovat silti vihaisia.

Sinä päätät13

Vanhempien reaktioon voi olla monta syytä. Jos poika vain pelaa yksin huoneessaan nettipelejä, he ehkä pelkäävät, että pojalla ei ole ystäviä. Ehkä he ovat sopineet, että poika ei saa käyttää tietokonetta kuin tunnin päivässä, ja nyt hän on istunut koneella liian pitkään. Ehkä vanhemmat ovat tarkistaneet tietokoneen lokitiedot ja nähneet, että poika on käynyt luvattomilla sivuilla.

Saako tarkistaa?

Joidenkin lasten vanhemmat tarkistavat tietokoneen lokitiedot ja selaushistorian selvittääkseen, millä sivuilla lapset ovat käyneet. Jotkut vanhemmat pyytävät nähdä lapsensa lähettämät ja vastaanottamat tekstiviestit. Monet vanhemmat sanovat tekevänsä näin suojellakseen lapsia haitallisilta asioilta. Toisten mielestä ei ole oikein valvoa lasten tietokoneen ja puhelimen käyttöä.

Monessa koulussa netin, tietokoneen ja matkapuhelimen käytöstä on laadittu säännöt. Myös monissa perheissä on säännöt, kun taas toisilla ei ole sääntöjä ollenkaan. Joidenkin mielestä omat säännöt ovat liian tiukat, varsinkin jos kavereilla ei ole yhtä tarkkoja sääntöjä. Voi kuitenkin olla, että rajoja kaivattaisiin esimerkiksi siitä, kuinka monta tuntia tietokonetta saa käyttää, millä sivustoilla on luvallista käydä ja millaiset nettipelit ovat sallittuja. Joskus säännöt ovat hyväksi.

Voit itse yrittää vaikuttaa sinua koskeviin sääntöihin.

Aiheesta muualla

Muista omat oikeutesi internetissä (pdf)
Tiesitkö, että lapsilla on omat okeudet (esite; pdf)
Toteutuvatko oikeutesi? Tietoa ihmisoikeuksista lapsille ja nuorille