Tiesitkö, että...

...app on lyhenne englannin kielen sanasta application, joka tarkoittaa sovellusta, ja että vanhemmillesi voidaan toimittaa kaikki Facebook-kirjoituksesi?

Apua saa

Jos haluat poistaa sinuun liittyviä juttuja netistä, voit katsoa tämän aineiston Yksityisyys –osion ohjeita. Myös soittamalla Mannerheimin Lastensuojeluliton Lasten ja nuorten puhelimeen, voi saada neuvoja, voit saada neuvoja.

Vanhempasi voivat saada kaiken tietoonsa

Melkein joka kolmas 9–12-vuotias suomalainen on Facebookissa, vaikka yhteisöpalvelun ikäraja on 13 vuotta. Jos olet alle 13-vuotias ja vanhempasi saavat tietää, että sinulla on Facebook-tili, heille voidaan lähettää kaikki kirjoituksesi. Lisäksi Facebook sulkee tilisi, jos he saavat tietää sinun olevan liian nuori.

Salaa salasanasi

Oletko kertonut salasanasi hyvälle ystävälle? goSupermodel-verkkoyhteisön mukaan moni sen jäsen on kertonut salasanansa ystävilleen. Siitä voi seurata kiperiä tilanteita, sillä joku voi esimerkiksi kirjautua profiiliisi ja tehdä asioita, joita et itse tekisi. Muista, että jos joku tietää salasanasi, hän voi nähdä kaiken salaisen tiedon profiilistasi.

Jos rekisteröidyt verkkoyhteisöön

  • lue säännöt ja tarkista sivuston ikäraja
  • kerro asiasta vanhemmillesi tai huoltajillesi, jotta saat apua turvallisen profiilin luomiseen
  • perehdy yksityisyysasetuksiin tietääksesi, mitä osia profiilistasi kukakin näkee
  • pidä salasanasi salassa. Jos kerrot salasanan jollekulle, hän voi kirjautua sivustoon ja tehdä profiilissasi sinulle epämieluisia asioita.
  •  mieti tarkkaan, kannattaako käyttää omaa nimeä, tai antaa osoitetta ja puhelinnumeroa. 

 

Sanasto

verkkoyhteisö = sivusto, jossa voi tavata kavereita, käyttää luovuutta, pelata pelejä ja jakaa ajatuksia ja kuvia
app = lyhenne englannin kielen sanasta application, joka tarkoittaa älypuhelimen tai taulutietokoneen sovellusta. Sovellukset hyödyntävät usein verkkopohjaisia palveluita, ja niillä voi muun muassa pelata pelejä sekä lukea sanomalehtiä, sähköposteja ja blogeja.
yksityisyysasetukset = työkalu, jolla voi muokata sitä, mitä tietoja kukakin näkee sinusta (englanniksi "privacy settings")