Yksityisyys

Haloo… Onko siellä ketään? On – satoja, tuhansia, miljoonia! Internetissä koko maailma on vain muutaman klikkauksen päässä. Aina se ei ole pelkästään hyvä juttu.

Sinä päätät10

Netti on kieltämättä kiva. Voit mesettää kavereiden kanssa, katsella videoita YouTubesta, ladata musiikkia, käydä kavereiden sivuilla ja jakaa valokuvia. Netissä voi näkyä ja kuulua lukemattomilla tavoilla. Toisin oli silloin, kun vanhempasi olivat nuoria. Silloin piti olla melkeinpä maailman paras jalkapalloilija tai Nobel-palkinnon voittaja päästäkseen maailmanmaineeseen. Nykyään Flickriin ladatut kuvat tai YouTubeen ladatut videot voivat päätyä miljoonien ihmisten nähtäville. Videosi voi nähdä niin kemiläinen mummu, brasilialainen putkimies kuin tuleva seurustelukumppanisikin.

Maailman ympäri

Jos sinulla on profiili Facebookissa, goSupermodelissa tai muussa verkkoyhteisössä tai oma blogi, jossa on kuvia ja tietoja itsestäsi, olet varmaankin miettinyt, onko hyvä juttu, jos naapurisi ja vanhempasi näkevät ne. Niin voi nimittäin hyvinkin käydä. Joissakin yhteisöpalveluissa käyttäjä voi päättää, mitkä profiilin tiedot näkyvät kenellekin. Kopioiminen, leikkaaminen ja liimaaminen on kuitenkin netissä helppoa. Jokin kavereillesi tarkoitettu voi päätyä äkkiä vääriin käsiin. Nettiin lisättyjä asioita voi olla vaikea saada pois.

Oma arkisto

Kuulutko johonkin urheiluseuraan? Siinä tapauksessa seurasi on saattanut laittaa sinusta kuvia kotisivulleen. Jos olet päätynyt sanomalehden haastateltavaksi, haastattelu löytyy ehkä netistä. Jos laulat koulun kuorossa, joku on saattanut ladata nettiin kuvia esiintymisestänne. Muut voivat ladata netistä löytyvät tietosi ja säilyttää ne. Jos joku tekee Googlessa haun nimelläsi, hän voi muodostaa hakutulosten perusteella käsityksen siitä, millainen ihminen olet. Jokaisesta ihmisestä kertyy oma tietoarkisto nettiin.

Sinä päätät, millainen arkisto sinusta kertyy.