20. Pipatyttö Minh
Lapsella on oikeus tavata vanhempiaan, jos asuu erossa heistä.
Jokaisella lapsella on äiti ja isä. Lapsella on oikeus elää vanhempiensa kanssa. Jollei se ole mahdollista, hänellä on oikeus pitää yhteyttä vanhempiinsa riittävän usein. Jos yhteydenpito vahingoittaa lasta, viranomaiset voivat estää sen.
Viuhkaa on käytetty Kiinassa ja Japanissa satoja vuosia, myöhemmin myös Euroopassa. Nykyisin viuhkaa käytetään lähinnä juhlapukujen kanssa. Viuhkalla on ilmaistu tunteita ja salattuja viestejä.
Tässä muutamia merkityksiä:
'kyllä' = Vie viuhka huulille.
'ei' = Vie viuhka leuan alle.
'meistä tulee ystäviä' = Pudota viuhka. (Tällöin toinen henkilö yleensä nostaa viuhkan ja ojentaa sen pudottajalle.)
'tule puhumaan minulle' = Pidä viuhkaa avoimena vasemmassa kädessäsi.
'seuraa minua' = Pidä viuhkaa kasvojen edessä oikealla kädellä.
'odota minua' = Avaa viuhka täysin auki.
TEHTÄVÄ 1
Viuhka
Tarvikkeet: A3-kokoista värillistä piirustuspaperia, sakset, askarteluliimaa, koriste- tai boordinauhaa, nauhapitsiä tai kuviollista teippiä (Koristenauhan voi leikata myös itse ohuesta A3-kokoisesta, leveyssuuntaan leikatusta suikaleesta, joka taitellaan haitariksi ja leikataan sitten nauhaornamentiksi), koristehelmiä tai nappeja, kimallejauhetta
• Liimaa paperin levyinen koristenauhan pätkä vaakasuoraan asetetun piirustuspaperin yläreunaan.
• Tee sama paperin nurjalle puolelle.
• Taittele piirustuspaperi haitariksi niin, että koristenauha on haitarin toisessa päässä.
• Laita tippa liimaa jokaiseen loveen haitarin koristelemattomaan päähän, purista yhteen, käännä viuhka ja laita liimaa jokaiseen loveen myös toiselle puolelle viuhkan alaosaan sekä paina yhteen.
• Laita koristenauhan alapuolelle jokaiseen loveen liimaa nauhan korkuiselle alalle ja ripottele liimakohtiin kimalletta.
• Tee sama viuhkan toiselle puolelle.
• Laita nyt liimaa jokaiseen loveen viuhkan koristelemattomaan päähän.
• Käännä viuhka ja laita liimaa loviin myös toiselle puolelle kädensijaksi tulevalle kohdalle.
• Leikkaa pätkä koristenauhaa, jonka toiselle puolelle laitat myös liimaa.
• Kierrä nauha kädensijan ympäri liimapuoli alaspäin.
• Liimaa koristehelmet kädensijan yläosaan kummallekin puolelle.
TEHTÄVÄ 2
Viuhkatanssi
Tarvikkeet: rekvisiitaksi viuhkoja
Musiikki: hiljaista, jännittävää elokuvamusiikkia tai kiinalaista musiikkia (Kiinalaista musiikkia löytyy verkosta helposti englanninkielisillä hakusanoilla: ancient music of China.)
Musiikki laitetaan soimaan. Kaikki tai mahdollisimman moni pyritään saamaan mukaan viuhkatanssiin.
Opettaja antaa ohjeet:
1. Kuvittele itsesi perhoseksi.
2. Peitä viuhkalla kasvosi.
3. Peitä viuhkalla suusi.
4. Peitä viuhkalla vatsasi.
5. Peitä viuhkalla lantiosi.
6. Peitä viuhkalla polvesi.
7. Peitä viuhkalla varpaasi.
8. Kyykisty ja peitä itsesi viuhkalla.
9. Laskeudu lattialle kyyryyn ja peitä niskasi viuhkalla.
10. Nouse ylös ja etsi itsellesi pari. Pudota viuhkasi, nosta sitten parisi viuhka ja ojenna se hänelle.
11. Kumpikin pari peittää toistensa kasvot viuhkalla.
12. Parit poistuvat peräkkäin sivulle viuhkojaan leyhytellen.
TEHTÄVÄ 3
Rivitanssi viuhkojen kanssa
Musiikki: kiinalaista musiikkia
Tanssijat asettuvat riviin ja pitävät viuhkoja kilpenä. Rivin reunimmainen lähtee jonosta ja tanssii vapaamuotoisesti kaikkien edessä ja menee sitten paikoilleen. Seuraavana rivissä oleva tanssii kaikkien edessä, kunnes jokainen on saanut esiintyä viuhkansa kanssa.
Tanssi jatkuu pareittain niin, että toinen pareista istuu lattialla, jolloin toinen tanssii hänen ympärillään. Sitten osia vaihdetaan.
Lopuksi halukkaat kehittävät oman tanssin ja esittävät sen muille.
TEHTÄVÄ 4
Viuhkaleikki
Leikkijät istuvat piirissä lattialla. Leikinjohtaja aloittaa leikin sanomalla: "Tuli neiti Pekingistä, ja hänellä oli viuhka." Samalla hän alkaa heiluttaa oikeata kättään aivan kuin hän heiluttaisi viuhkaa ollessaan kuumissaan. Hänen oikealla puolellaan oleva alkaa myös heiluttaa kättään ja edellisen oikealla puolella oleva myös jne., kunnes koko piiri leyhyttelee oikeaa kättään.
Nyt leikinjohtaja sanoo: "Tuli neiti Pekingistä, ja hänellä oli kaksi viuhkaa." Sitten hän alkaa heiluttaa myös vasenta kättään. Muutkin heiluttavat nyt molempia käsiään jäljitellen leikinjohtajaa, kuten ensimmäisellä kierroksella.
Sitten leikinjohtaja sanoo: "Tuli neiti Pekingistä, ja hänellä oli kaksi viuhkaa sekä silkkikenkä", jolloin käsien heilutuksen lisäksi liikutetaan myös oikeaa jalkaa tai tömistetään lattiaa oikealla jalalla.
Seuraavaksi voi edetä vasempaan jalkaan. Leikinjohtaja sanoo: "Tuli neiti Pekingistä, ja hänellä oli kaksi viuhkaa sekä silkkikengät." Nyt leikkijät heiluttavat kahta kättään ja molempia jalkojaan.
Seuraavalla kierroksella edetään päähän. Leikinjohtaja sanoo: "Tuli neiti Pekingistä, ja hänellä oli kaksi viuhkaa, silkkikengät ja kurjensulkahattu." Tällä kierroksella leikkijät heiluttavat käsiään, jalkojaan ja päätään matkien leikinjohtajaa.
TEHTÄVÄ 5
Itse valmistetut soittimet
Minh opetteli soittoa kiinalaisella perinnesoittimella, jota kutsutaan pipaksi. Luokkaan voidaan perustaa orkesteri, joka soittaa itsetehdyillä soittimilla. Seuraavassa on muutama yksinkertaisten soittimien teko-ohje.
Mehupillioboe
Tarvikkeet: mehupillejä, silitysrauta tai kreppirauta, veitsi tai sakset
Oboeta on soitettu tuhansia vuosia ulkona, kunnes siitä kehitettiin 1600-luvulla sisätiloihin sopivampi soitin. Oboe on monien Aasian kansojen kansanmusiikkisoitin. Mehupillioboe tehdään tavallisesta paksuhkosta mehupillistä.
Ohjeet:
1. Mehupillin toinen pää litistetään parin sentin matkalta lämmittäen silitysraudalla (mieto lämpö) tai kreppiraudalla.
2. Mehupilli halkaistaan litistyneen pään taitteiden kohdalta saksilla tai veitsellä 4–5 milliä.
3. Pilli laitetaan suuhun 1–2 cm:n pituudelta niin, että pillin koko litistetty osa on suussa, ja puhalletaan tasaisen voimakkaasti. Nyt pillin pitäisi soida. Jos ääni on liian kimeä, kannattaa puhaltaa voimakkaammin. Jos litistetty pää on liian ahdas, pillin litistettyä päätä voi hieman suurentaa.
4. Sormin peitettäviä ääniaukkoja tehdään tarpeen mukaan. Helpoiten se onnistuu saksilla. Reikien teko kannattaa aloittaa läheltä pillin päätä, jota ei ole litistetty.
Rumpu
Kiinassa rumpuja on käytetty jo yli 3 000 vuotta sitten lyömäsoittimina.
Tarvikkeet: elintarvikkeiden isoja muovisia säilykepurkkeja tai käytettyjä vanhoja muoviämpäreitä, leveää läpinäkyvää tai ruskeaa pakkausteippiä, tapettiveitsi
Ohjeet:
Astioista tai purkeista on ennen tuntia poistettu pohjat niin, että astian molemmat päät ovat auki. Jokaiselle parille annetaan yksi tällainen astia. Pakkausteippiä aletaan pingottaa ensin ristikkäin reunalta reunalle kiinnittäen päät lujasti astian seinämään 5–6 cm:n matkalta. Pingotusta jatketaan niin, että toinen astian päädyistä peittyy kokonaan teipillä. Käännetään astia ja viimeistellään rumpu taputtelemalla teipit kiinni toisiinsa yhtenäiseksi kalvoksi astian sisältä käsin. Nyt tarvitaan vain rumpupalikat rummuttamiseen.
Ääni on paras, kun rumpu pidetään kainalossa soitettaessa. Jos rumpua pidetään pöydällä soitettaessa, äänen kumeus kärsii.
Sudenkorento
Tämä kotitekoinen soitin ei liity varsinaisesti Kiinaan, mutta se liittyy luontoon. Sudenkorento on hauska soitin, jonka ääni muistuttaa luonnonääntä.
Tarvikkeet: pyykkipoika, kalastajalankaa, askartelukartonkia, grillitikku tai jokin muu paksuhko tikku, ilmapallo, pikaliimaa, sakset ja kynä
Ohjeet:
1. Pala piirustuskartonkia taitetaan kahtia, piirretään siivet ja leikataan. Siipien muoto ei vaikuta laitteen ääneen – voi siis vapaasti käyttää mielikuvitusta.
2. Pyykkipoikaan sidotaan metrin pätkä kalastajalankaa. Jos soittaja on kovin lyhyt, vähempikin riittää. Tavallisen solmun jälkeen tehdään toinen samanlainen, jossa lanka tekee vielä ylimääräisen kiepauksen, jotta solmu varmasti pitää. Narun toiseen päähän kannattaa tehdä sormilenkki.
3. Pahvisiivet pistetään pyykkipojan leukojen väliin.
4. Siipien alle pistetään grillitikun pätkä (toiselle puolelle kuin solmu). Siipiä taivutetaan hiukan ylöspäin (narun suuntaan).
5. Ilmapallosta leikataan n. 3 mm leveä kumilenkki.
6. Kumilenkki venytetään pyykkipojan päihin.
7. Kumilenkki venytetään tikun päihin. Nyt sudenkorentoa voi pyörittää vauhdikkaasti. Jos ääntä ei kuulu, kuminauhaa voi siirtää tikun päissä ja kokeilla uudestaan. Kannattaa myös tarkistaa, etteivät siivet koske kuminauhaan.
8. Sudenkorento kestää käyttöä paremmin, jos laittaa tipan pikaliimaa niihin kohtiin, joissa puu ja kuminauha ovat yhdessä.
Kuvallinen ohje (Kerhokeskus)