24. Tatun piilopaikka

Lapsella on oikeus omaan rauhaan.

Niin lapsi kuin aikuinenkin tarvitsee omaa rauhaa ja yksityisyyttä, jota muiden tulisi kunnioittaa. Jokaisella on oikeus siihen.

TEHTÄVÄ 1

Oma huone

Tarvikkeet: A4-kokoista piirustuspaperia, lyijykynä, puuvärit

Aluksi jutellaan, milloin oppilas on halunnut olla yksin? Miksi? Kuinka monella on oma huone? Mikä on tärkeintä huoneessasi?

Piirretään oma huone tai kuviteltu oma huone ja väritetään se puuvärein. Mietitään, mitkä värit huoneeseen sopisivat, mikä väri rauhoittaa, mikä innostaa, mikä tekee alakuloiseksi. Mitä huonekaluja, säilytystiloja ja tarvikkeita huoneessasi voisi olla? Valmiit työt asetetaan näytteille ja niistä voidaan keskustella.

TEHTÄVÄ 2

Oma tila

Kun sää on suotuisa ja on mahdollista mennä ulos koulun ympäristöön, etsitään luonnosta itselle oma piilopaikka, jossa voi olla rauhassa. Kun piilopaikka itselle on löydetty, kokoonnutaan sovitulle paikalle ja leikitään piiloleikkiä. Yksi vapaaehtoinen valitaan etsijäksi. Etsijää voidaan vaihtaa.

TEHTÄVÄ 3

Jatkotehtävä oppikirjan tehtävään oma huone

Tarvikkeet: tyhjiä tulitikkurasioita, helmiä, tilkkuja ja kankaita, lankoja, tyhjiä lääke- ja maustepurkkeja, pahvirasioita, vanua, vaahtomuovia, styroksia, ohutta rautalankaa tai kukkalankaa, puutikkuja, jäätelötikkuja, nappeja ym. jätemateriaalia, sakset, liimaa, pullovärejä ja siveltimiä, kyniä, pahviveitsiä

Jatketaan oppikirjan tehtävää, jossa rakennettiin itselle oma huone. Huoneeseen askarrellaan kalusteita kierrätysmateriaaleista. Valmiit sisustetut huoneet asetetaan lopuksi näytteille.

TEHTÄVÄ 4

Myös kasvit tarvitsevat omaa tilaa

Tiedonhakutehtävä

Etsikää tietoa siitä, miten eri ravintokasvit viihtyvät vierekkäin kasvimaalla.

Lisätietoa esim. Hyötykasviyhdistyksen sivuilla

Istutusvinkkejä:

Kasvi: Hyvä kaveri: Huono kaveri:
herne kurkku peruna
tomaatti sipuli kurkku/kesäkurpitsa
persilja maa-artisokka/peruna herne
kesäkurpitsa/kurkku herne tomaatti