1. Sirius

Kaikki toiveet eivät toteudu.

Omat toiveet eivät aina toteudu, ja jokaisen on opittava hyväksymään pettymyksiä, jotka kuuluvat elämään. Alla olevilla harjoituksilla viritetään keskustelua vastuusta ja velvollisuuksista eläimen hoidossa. Harjoitukset auttavat lasta ymmärtämään, miksi haave lemmikistä joudutaan joskus siirtämään myöhempään ajankohtaan.

TEHTÄVÄ 1

Vastuu omasta lemmikistä

Sirius-kertomuksen jälkeen keskustellaan lemmikeistä ja vastuullisesta lemmikin hoidosta. Älytaululla tai dokumenttikameralla näytetään liitteenä oleva kaavio Tessu-koirasta. Opettaja täydentää numeroituihin ympyröihin keskustelun pohjalta asioita, joita Tessun huolenpidossa on otettava huomioon.

1. Keksi Tessu-koiran ympärillä oleviin ympyröihin asioita, joita on huomioitava, jos hankkii oman koiran.
2. Miksi joihinkin perheisiin ei voi hankkia lemmikkiä?

Liite

Esimerkkiratkaisu

Vain Siriuksen alla -oppimateriaalin käyttöön Tessu-koira

TEHTÄVÄ 2

Haastattelutehtävä: mitä toivon itselleni ja miksi?

Oppilasryhmistä nimetään haastattelija ja kirjuri, jotka muodostavat parin. Pareittain haastatellaan luokkatovereita ja kysytään, minkä lemmikin kukin haluaisi itselleen ja miksi. Jos joku ei halua mitään lemmikkiä, se pitää perustella. Lopuksi parit haastattelevat toisiaan.

Liite

TEHTÄVÄ 3

Piirrustustehtävä

Tarvikkeet: A4-kokoista piirustuspaperia, vahaliituja, opettajan tuomia lemmikkieläinlehtiä tai/ja kirjoja, joita voi käyttää apuna piirrettäessä. Myös verkosta voi etsiä eläinten kuvia.

Piirrä kuva itsestäsi ja lemmikistä, jonka haluaisit itsellesi.