10. Vanha Esteri

Kohtele muita samoin niin kuin haluat, että sinua kohdellaan.

Suomessa vanhukset eivät tavallisesti enää asu aikuisten lastensa kanssa. Lastenlasten ja isovanhempien välit voivat silti olla lämpimät, mutta muita ikäihmisiä lapset tuntevat harvoin. Tahtomattaan osapuolet voivat loukata toisiaan, jolloin anteeksipyyntö on paikallaan. Lapset voivat käyttäytyä myös itsekkäästi ja ajattelemattomasti. Tehtävien tarkoituksena on auttaa lasta havainnoimaan eri-ikäisiä ihmisiä.

TEHTÄVÄ 1

Ihmissuhdeseitti

Tarvikkeet: lyijykynä ja jokaiselle monistettu kuva hämähäkinseitistä

Oppilaat saavat tehtäväksi miettiä itselleen merkityksellisiä ihmisiä, esimerkiksi äiti, isä, sisko, veli, naapuri, isoäiti, isoisä, koulukaveri, serkku, bussikuski, opettaja, kummitäti, valmentaja, kaupankassa jne. Oppilas saa kirjoittaa tai piirtää nämä ihmiset seitille, jonka keskelle oppilas kirjoittaa oman nimensä. Lähimpänä oppilasta ovat läheisimmät ihmiset, ja mitä kauemmas seitin kehillä mennään, sitä tuntemattomampia ihmiset ovat.

Tehtävän tekemisen jälkeen voidaan keskustella, miksi joku ihminen on lähempänä keskustaa kuin toinen. Tehtävä myös havainnollistaa, miten monenlaisia (eri-ikäisiä, erinäköisiä, eri ammateissa olevia) ihmisiä oppilas tuntee.

Liite

TEHTÄVÄ 2

Kuvakollaasi

Tarvikkeet: vanhoja sanoma- ja kuvalehtiä, sakset, liimaa, A3-kokoista värillistä sekä valkoista piirustuspaperia

Oppilaat leikkaavat lehdistä kuvia eri-ikäisistä henkilöistä ja ryhmittelevät ja liimaavat ne sitten joko samalle paperille tai erillisille värillisille papereille omiksi ryhmikseen:

1. lapset
2. nuoret
3. aikuiset
4. vanhukset

Henkilöiden vierelle liimataan puhekuplia, joita oppilaat tekevät valkoiselle paperille, leikkaavat ne sitten irti ja liimaavat henkilön viereen. Puhekupliin kirjoitetaan haaveita, toiveita ja ajatuksia, joita kyseisellä henkilöllä voi olla.

Tehtävä voidaan toteuttaa yksin, pareittain tai pienryhmissä. Valmiit kollaasit voidaan ripustaa seinälle, ja niistä voidaan keskustella.

TEHTÄVÄ 3

Anteeksipyyntö

Puhutaan anteeksipyytämisestä ja sen vaikeudesta. Alussa voi katsoa videon Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta, josta löytyy Muumi-aiheinen tietoisku (nro 11 Pyydämme anteeksi).

Luokasta valitaan neljä vapaaehtoista, jotka tekevät näytelmän siitä, kuinka pojat pyytävät anteeksi Esteriltä. Kertomuksessa Jaana oli saanut Esteriltä leikekirjan vanhoista automerkeistä. Kirja toimii virikkeenä anteeksipyynnölle. Jaana kertoo pojille kaikesta jännittävästä, mitä hän on kokenut Esterin kanssa, ja on sitä mieltä, että Esteri on loistotyyppi. Pojat päättävät pyytää anteeksi Esteriltä. Samasta tilanteesta voi harjoitella useampia versioita ryhmissä ja esittää ne sitten luokassa.

Pohditaan keinoja ja toimia, jotka voivat korvata anteeksipyynnön tilanteessa, jossa on pahoittanut toisen mielen tai aiheuttanut vahinkoa toiselle, esimerkiksi jälkien korjaaminen, oman sotkun siivoaminen, auttaminen, leikkuulaudan tekeminen puutöissä Esterille jne.