Visiomme on, että olemme saaneet otteen ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Ihmisillä on osaamista ilmastonmuutoksen tuomiin muutoksiin ja ilmastoahdistuksesta on siirrytty kohti ilmasto-osaamista.
ILO -ilmasto-osaaminen -hanke lähestyy ilmasto-osaamista ilmastonmuutoksen hillinnän, sopeutumisen ja hyödyntämisen näkökulmasta.
Hankkeessa haetaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä muutoksia ilmastonmuutos saa aikaan eri aloilla?
- Millaista ilmastonmuutokseen liittyvää osaamista tarvitaan?
- Miten muuttuva osaaminen tulisi huomioida koulutuksessa?
- Miten ilmasto-osaaminen muuttuu arjen teoiksi ja toiminnaksi, osaksi arvoja ja asenteita?
Hankkeella haluamme kartuttaa ilmastotietoutta suomalaisen koulutuksen perustana ja lisätä yhteistä ymmärrystä tulevaisuuteen vaikuttavista ilmiöistä. Hankkeen tavoitteena on koota systemaattisesti näkemyksiä tulevaisuuden ilmasto-osaamisesta helposti käytettävään muotoon koulutuksen tueksi.
Hanke toteutetaan Osaamisen ennakointifoorumin (Oef) eri ennakointiryhmien kanssa alkuvuodesta 2020 lähtien. Hankkeessa on mukana myös ennakointifoorumin ulkopuolisia ilmastonmuutoksen asiantuntijoita.
Tausta
ILO – ilmasto-osaaminen -teemahanke koostuu Osaamisen ennakointifoorumin jäsenistä sekä foorumin ulkopuolisista ilmastoasiantuntijoista. Eri alojen asiantuntijoita on mukana Oef:n piiristä 55 henkilöä. ILO -hankkeessa ilmastonmuutoksella tarkoitetaan ihmisen aikaansaamaa ilmastonmuutosta, ilmastonmuutoksen hillintätoimia ja siihen sopeutumista.
Kevään ja alkukesän 2020 aikana hanke kokoaa asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, millaista ilmasto-osaamista tulisi koulutuksessa tarjota eri aloilla, jotta voisimme nyt ja tulevaisuudessa paremmin hillitä ja sopeutua ilmastonmuutokseen. Samalla haluamme tällä hankkeella pyrkiä tiedon ja osaamisen avulla lievittämään erityisesti nuorten ilmastoahdistusta. Koulutuksella tarkoitamme tässä yhteydessä pääasiassa ammatillista peruskoulutusta, ammattikorkeakoulutusta ja yliopistokoulutusta. Oef:n jäsenistö edustaa näitä kolmea koulutusastetta.
Osaamisen ennakointifoorumi (Oef) on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama toimielin kaudelle 2017 – 2020. Toiminta perustuu yhdeksän ennakointiryhmän työskentelyyn. Toimintaa hallinnoidaan Opetushallituksen Ennakointi -yksikössä. Kauden aikana ryhmät ovat tuottaneet ennakointiprosessissa pitkän aikavälin ennakointituloksia eri toimialojen osaamistarpeista sekä työvoima- ja koulutustarpeista.