Ennakointiryhmät ovat
1. luonnonvarat, elintarviketuotanto ja ympäristö
2. liiketoiminta ja hallinto
3. koulutus, kulttuuri ja viestintä
4. liikenne ja logistiikka
5. majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut
6. rakennettu ympäristö
7. sosiaali-, terveys- ja hyvinvointiala
8. teknologiateollisuus ja -palvelut
9. prosessiteollisuus ja -tuotanto
Ennakointiryhmissä on 15 - 25 jäsentä. Opetushallituksen virkamiehet toimivat ennakointiryhmissä ammatillisen koulutuksen ja ennakoinnin asiantuntijoina sekä vastaavat ryhmien asiantuntijasihteerien tehtävistä.
Ennakointiryhmien tehtävät on määrätty opetus- ja kulttuuriministeriön Osaamisen ennakointifoorumista tekemässä päätöksessä. Tehtävät ovat:
1. Osallistua osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointiin sekä ennakointitiedon tuottamiseen (laadullinen ja määrällinen ennakointi) Opetushallituksen laatiman ennakointisuunnitelman mukaisesti.
2. Analysoida tuotetun ennakointitiedon perusteella työelämän muuttuvia ja uusia osaamistarpeita.
3. Tehdä ennakointitulosten pohjalta asianmukaisille tahoille aloitteita, suosituksia ja ehdotuksia koulutuksen kehittämiseksi eri koulutusasteilla sekä seurata niiden etenemistä.
4. Edistää ennakointitiedon hyödyntämistä ja tehdä Opetushallituksen tuella Osaamisen ennakointifoorumia tunnetuksi sekä viestiä sen tuottamista ennakointituloksista.
Lisäksi ennakointiryhmät tukevat tarvittaessa vastuualojensa ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen järjestämisessä tarvittavan osaamisen ja henkilöstön tarpeen ennakointia. Ennakointiryhmät voivat toteuttaa tehtäviään yhdessä muiden ennakointiryhmien tai sidosryhmiensä kanssa.
Ennakointiryhmien jäsenet nimeää Opetushallitus.