Ohjaustyössä voi käyttää tukena Opetushallituksen verkkosivuja, jotka on suunnattu ulkomailla tutkinnon suorittaneille. Sivuilla on kattavat tiedot Opetushallituksen päätöksen hakemisesta ja erityyppisistä päätöksistä.

Tutkintojen tunnustamisen palveluopas
Tutkintojen tunnustamisen palveluoppaan avulla ulkomailla tutkinnon suorittanut saa selville
- tarvitseeko hän päätöksen tutkinnon tunnustamisesta
- mistä ja miten hänen pitää hakea päätöstä ja
- mistä saa lisätietoja.
Palveluopas neuvoo vaihe vaiheelta. Sitä voit käyttää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Esite tutkintojen tunnustamisesta
Esitteessä kerrotaan, missä tilanteissa päätös tutkintojen tunnustamisesta tarvitaan ja mikä taho tekee päätöksen. Lisäksi esitteessä kuvataan Opetushallituksen päätöksentekoa.
Esite on julkaistu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi, espanjaksi, farsiksi, kiinaksi, portugaliksi, ranskaksi, venäjäksi ja viroksi.
Kaavio: tarvitaanko tunnustamispäätös
Kaavion avulla ulkomailla tutkinnon suorittanut voi selvittää, tarvitseeko hän päätöksen tutkinnon tunnustamisesta. Siitä selviää myös, mikä taho vastaa tutkinnon tunnustamisesta. Kaaviota voi hyödyntää ohjaustilanteissa. Kaavio on julkaistu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi ja venäjäksi.
Opas opettajankoulutuksen tunnustamisesta
Opas ulkomailla suoritetun opettajankoulutuksen tunnustamisesta on tarkoitettu ensisijaisesti asiantuntijoille, jotka työskentelevät ulkomaisen tutkinnon suorittaneiden opettajien parissa.
Oppaan liitteenä on kaavio, jonka avulla ulkomailla tutkinnon suorittaneen kanssa voi selvittää, miten hän voi hankkia pätevyyden opettajaksi Suomessa. Opas on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Opas varhaiskasvatuksen alan koulutuksen tunnustamisesta
Opas ulkomailla suoritetun varhaiskasvatuksen alan koulutuksen tunnustamisesta on tarkoitettu ensisijaisesti asiantuntijoille, jotka työskentelevät ulkomaisen tutkinnon suorittaneiden parissa.
Oppaan liitteenä on kaavio, jonka avulla ulkomailla tutkinnon suorittaneen kanssa voi selvittää, miten hän voi pätevöityä varhaiskasvatuksen ammatteihin Suomessa. Opas on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Tietoa eri maiden koulutusjärjestelmistä
Kun etsit tietoa ulkomaisista koulutusjärjestelmistä ja todistusasiakirjoista, ensisijaisina lähteinä kannattaa käyttää kyseisen maan viranomaisten sekä tutkinnon myöntäneen oppilaitoksen verkkosivuja. Linkkejä löydät tämän sivun kohdasta kansainvälisiä tiedonlähteitä.
Perustietoa joidenkin maiden koulutusjärjestelmistä saat Opetushallituksen julkaisemista koulutusjärjestelmäkaavioista. Kaaviot on tehty ohjauskäyttöön ja opiskelijavalinnan tueksi. Niiden avulla on mahdollista arvioida ulkomaisen tutkinnon tasoa. Kaaviot sisältävät tutkinnon tai koulutuksen alkukielisen nimen sekä kyseisessä maassa käytössä olevat englanninkieliset käännökset.
Myös aiemmista, eri maiden koulutusjärjestelmiä koskevista oppaista voi olla hyötyä etenkin arvioitaessa vanhempia tutkintoja.
Kansainvälisiä tiedonlähteitä
Verkossa on monia hyödyllisiä, kansainvälisiä tiedonlähteitä eri maiden koulutusjärjestelmistä ja tutkintoasiakirjoista.
Enic-naric.net on tutkintojen tunnustamisen tiedonvaihtoverkostojen sivusto, jossa on linkkejä kansallisiin tiedonlähteisiin. ENIC-NARIC -sivuston kautta saa luotettavaa tietoa mm. Euroopan maiden, Australian, Kanadan ja Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmistä, erityisesti korkeakoulututkinnoista.
Alle olemme koonneet myös muita ulkomaisten yhteistyötahojen sivustoja, joita käytämme itsekin työssämme. Osa sivustoista vaatii rekisteröitymisen.
- ENIC-NARIC (linkkejä kansallisiin tiedonlähteisiin)
- AACRAO EDGE (Yhdysvallat)
- Anabin (Saksa)
- CICIC (Kanada)
- Country Education Profiles (Australia)
- Danish Ministry of Higher Education and Science (Tanska)
- ECE Connection (Yhdysvallat)
- NOKUT (Norja)
- Nuffic (Alankomaat)
- UK ENIC (Iso-Britannia)
- UHR NARIC-portal (Ruotsi)
- World Higher Education Database (UNESCO/IUA)
Muita linkkejä maahanmuuttajia ohjaaville
Opetushallitus tekee yhteistyötä oppilaitosten, korkeakoulujen, viranomaisten ja muiden kotoutumisen ammattilaisten kanssa kehittäen tukipalveluita maahanmuuttajien koulutuksen ja työllistymisen edistämiseksi Suomessa.
Korkeasti koulutettujen turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien korkeakoulutukseen liittyviä kysymyksiä ratkotaan erityisesti maahanmuuton vastuukorkeakoulujen SIMHE (Supporting Immigrants in Higher Education) -palveluissa, joiden pyrkimyksenä on sujuvoittaa maahanmuuttajien aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista.
Tämän sivun muiden tiedonlähteiden lisäksi alla olevista linkeistä voi olla hyötyä ohjaustyössäsi.
- Maahanmuuttajataustaiset oppijat
- Maahanmuuttajien koulutus / Opintopolku
- SIMHE-palvelut ja muita korkeakoulujen tukitoimia maahanmuuttajille
- Suomen koulutusjärjestelmä opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla
- Tutkintojen viitekehykset
- SIMHEapp - digitaalinen palvelu osaamisen tunnistamiseen ja opintojen suunnitteluun
- MAAMOT-verkkosivusto maahanmuuttajien ohjauksen ja neuvonnan tueksi
- Taitoprofiilityökalu (EU Skills Profile Tool for Third Country Nationals)
- Kotouttaminen.fi
Syksyn 2019 seminaarien esitykset
Asiantuntijoille suunnatut esitykset käsittelevät ulkomaisten tutkintojen tunnustamista, opetusalan ja varhaiskasvatuksen tehtäviin vaadittavaa pätevyyttä sekä Opetushallituksen palveluja tutkintojen tunnustamisessa ja kansainvälisessä vertailussa. Seminaarien koulutusjärjestelmäesitykset ovat kohdassa Tietoa eri maiden koulutusjärjestelmistä.