Hyppää pääsisältöön

Ammattipätevyysdirektiivi


Tälle sivulle olemme koonneet yleistä tietoa ammattipätevyysdirektiivistä omilta sivuiltamme ja ulkoisista lähteistä. Tiedot on suunnattu erityisesti viranomaisille.
Euroopan unionin ammattipätevyysdirektiivin tarkoituksena on helpottaa työskentelyä toisessa EU- tai ETA-maassa.

Direktiivi sisältää säännöt, joiden mukaisesti jäsenvaltion pitää tunnustaa EU- tai ETA-kansalaisen toisessa jäsenmaassa hankkima ammattipätevyys. Direktiivissä määritellään esimerkiksi se, millaisia asiakirjoja viranomainen voi vaatia ammattipätevyyden tunnustamishakemuksen liitteeksi.

Opetushallitus toimii ammattipätevyysdirektiivin kansallisena tukikeskuksena. Tukikeskus antaa tietoa tutkinnoista ja pätevyyksistä sekä tutkintojen tunnustamismenettelyistä Suomessa ja muissa jäsenmaissa.

Ammattipätevyyden tunnustaminen Suomessa ja muissa EU- tai ETA-maissa

EU- tai ETA-maassa hankitun ammattipätevyyden tunnustaminen Opetushallituksessa

Voit hakea ammattipätevyyden tunnustamista Opetushallituksesta, jos olet EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen ja olet pätevöitynyt ammattiin toisessa EU- tai ETA-jäsenmaassa tai Sveitsissä.

Ammattipätevyyden tunnustaminen toisessa EU- tai ETA-maassa

Jos olet pätevöitynyt ammattiin Suomessa ja haluat työskennellä samassa ammatissa toisessa EU- tai ETA-maassa, saatat tarvita päätöksen ammattipätevyyden tunnustamisesta. Päätöksen tekee vastaanottavan maan viranomainen.