Hyppää pääsisältöön

Ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen Suomessa

Jos olet suorittanut tutkinnon ulkomailla, saatat tarvita tutkinnon tunnustamispäätöksen, jotta voit työskennellä tai opiskella Suomessa.

Useimmissa tilanteissa työnantaja, oppilaitos tai korkeakoulu arvioi, millaisen pätevyyden ja osaamisen ulkomainen tutkintosi on antanut. 

Tarvitset Opetushallituksen tai muun viranomaisen tunnustamispäätöksen, jos haluat työskennellä säännellyssä ammatissa tai tehtävässä, johon vaaditaan tietyn tasoinen korkeakoulututkinto. 

Sähköpostiosoite: recognition(at)oph.fi

Työskentely Suomessa

alt-text (optional, uses title if not set)

Säännellyt ammatit Suomessa

Luettelo Suomessa säännellyistä ammateista ja päätöksiä tekevistä viranomaisista

alt-text (optional, uses title if not set)

Päätökset pätevyydestä ammattiin

Ammattikohtaista tietoa Opetushallituksen päätöksenteosta

alt-text (optional, uses title if not set)

Tehtävät joihin vaaditaan korkeakoulututkinto

Suomessa on virkoja ja tehtäviä, joihin vaaditaan lain mukaan korkeakoulututkinto. Jos haet tällaista virkaa tai tehtävää, tarvitset Opetushallituksen päätöksen tutkintosi rinnastamisesta Suomessa suoritettavaan korkeakoulututkintoon.

alt-text (optional, uses title if not set)

Lausunnot ulkomaisista ammatillisista tutkinnoista

Jos olet suorittanut ulkomailla ammatillisen tutkinnon, voit hakea tutkinnosta Opetushallituksen lausuntoa. Lausuntoa voi käyttää tukena työnhaussa.

Opiskelu Suomessa

alt-text (optional, uses title if not set)

Opintopolku

www.opintopolku.fi

Jos sinulla on ulkomainen tutkinto ja haluat jatkaa Suomessa opintoja, hae opiskelupaikkaa suomalaisesta korkeakoulusta tai oppilaitoksesta. Korkeakoulu tai oppilaitos päättää opinto-oikeuden myöntämisestä ja aiempien opintojesi hyväksilukemisesta Suomessa suoritettavaan tutkintoon. Lisätietoja opiskelumahdollisuuksista Suomessa saa Opintopolku-palvelusta.