Matti Minkkinen lähti lukion ja siviilipalveluksen jälkeen Lontooseen opiskelemaan. Neljän vuoden yliopisto-opinnot suurkaupungissa kasvattivat rohkeutta ja itsevarmuutta.

”Nyt ihmettelen, miten minulla riitti rohkeutta lähteä”, Matti Minkkinen muistelee päätöstään lähteä Lontooseen opiskelemaan yliopistossa. Ennen lähtöä Minkkinen oli asunut koko elämänsä Tampereella. Lontoo oli tuttu lomamatkoilta, mutta tarkkaa ennakkokäsitystä elämästä suurkaupungissa Minkkisellä ei ollut.

Minkkinen oli suunnitellut opiskelevansa sosiologiaa Tampereen yliopistossa suoritettuaan siviilipalveluksen, ja opiskelupaikka odottikin jo. Italialainen tyttöystävä muutti suunnitelmat.

”Asuimme eri maissa, ja tyttö ehdotti, että voisimme molemmat muuttaa Lontooseen opiskelemaan. Siitä ajatus lähti”, Minkkinen sanoo.

Suhde ei kestänyt, mutta kiinnostus Lontooseen oli herännyt, ja lopulta Minkkinen lähti Lontooseen yksin. Hän jäi kaupunkiin neljäksi vuodeksi, ja suoritti bachelor-tutkinnon London School of Economics -yliopistossa ja master-tutkinnon University College Londonissa.

Uusi elämä haastoi

Uuden elämän aloittaminen suurkaupungissa oli lievä shokki Minkkiselle. ”Samaan aikaan tapahtui niin paljon – muutin pois vanhempieni luota, muutin ulkomaille, aloitin yliopisto-opinnot ja tapasin valtavasti uusia ihmisiä”

Vaikka asuminen uudessa ympäristössä oli välillä stressaavaakin, se oli myös opettavaista. Omillaan pärjääminen vieraassa maassa toi itsevarmuutta. ”Se antoi rohkeutta ja uskoa siihen, että pärjää. Ulkomailla asuminen ei ole niin ihmeellistä, ihmiset ovat kuitenkin samanlaisia kaikkialla. Huomasin myös, että asiat aina järjestyvät, vaikka yllättäviä tilanteita tuleekin eteen”.

Opiskelutahti yliopistossa oli kiivas varsinkin toisena ja kolmantena vuotena. ”Kun lomalla jutteli suomalaisten kaverien kanssa, huomasi, että täällä tahti on vähän rennompi”.

Brittiyliopistoissa bachelor-tutkinto suoritetaan kolmessa vuodessa, eikä opiskelu ole niin joustavaa kuin Suomessa. Minkkinen muistelee, että esseet piti palauttaa ajallaan ja opetuksessa oli läsnäolopakko.

Työnhaku hankalaa

Minkkinen palasi Suomeen heti, kun oli saanut master-tutkintonsa valmiiksi. ”Päätös kypsyi viimeisen vuoden aikana. Viihdyin Lontoossa, mutta Suomi on kuitenkin koti”.

Työnsaanti Suomessa on ollut vaikeaa. Minkkinen palasi kotimaahan juuri silloin, kun pahin talouskriisi oli alkamassa.

”Opiskelutaustani on erilainen, joten se vaatii enemmän perehtyneisyyttä työnantajalta. Pitäisi päästä haastatteluun asti, jotta voisin esimerkiksi selvittää, ettei Britanniassa ole samalla tavalla sivuainekokonaisuuksia, kuin Suomessa”.

Britanniassa on suuri merkitys sillä, missä yliopistossa opiskelee – ja Minkkisen opinahjot LSE ja UCL ovat yliopistojen eliittiä. ”Suomalaiselle työnantajalle ne ovat vain outoja kirjainyhdistelmiä”, Minkkinen huomauttaa.

Työnsaantia helpottamaan Minkkinen hankkikin Opetushallitukselta tunnustuspäätöksen tutkinnolleen. ”Jos ulkomaiset korkeakoulut ja tutkinnot eivät ole työnantajalle tuttuja, niin tunnustuspäätöksestä näkee selvästi koulutukseni tason.

Töitä Minkkinen on kuitenkin löytänyt – ensin tutkimusraportin tekijänä Tampereen teknillisellä yliopistolla, sitten tutkimusapulaisena tamperelaisyrityksessä, joka tuottaa litterointipalveluita esimerkiksi tutkijoille.

”Vaikka työ on suorittavaa – kirjoitan auki haastatteluja nauhalta – siinä on kuitenkin mukana tiedemaailmassa”

Tiedemaailma vetääkin Minkkistä puoleensa, ja hän suunnittelee jatko-opintoja. ”Tutkijanura kiinnostaa, ja se voisi sopia minulle hyvin. Haluaisin jatko-opiskella ensisijaisesti Suomessa, mutta en tiedä löytyykö täältä sopivaa ohjaajaa väitöskirjalle."

Opintoja ulkomailla miettiviä Minkkinen kannustaa lähtemään, jos se on taloudellisesti mahdollista. ”On hyvä ottaa etukäteen selvää yliopistoista, mutta kaikkea ei tarvitse tietää. Kannattaa lähteä seikkailumielellä!”