Hymyilevä nainen levittää käsiään sinisellä taustalla.

Syksyn aikana on luvassa paljon toimintaa, muun muassa nuorten ja päättäjien välisiä dialogitapahtumia, pyöreän pöydän keskusteluja nuorisoalan asiantuntijoille, nuorten toteuttama sosiaalisen median kampanja ja paljon muuta. Päivämäärien tarkentuessa päivitämme tänne lisätietoja. 


 • 15.11 Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat-kilpailun osallistumisaika on päättynyt. 

Kilpailuehdotuksia tuli kaiken kaikkiaan 52 kpl. Kilpailun 10 finalistia julkaistaan viikolla 48. 

Kilpailu on suunnattu kaikille nuorten parissa toimiville ja niille joiden toiminnassa on jotenkin mukana nuoria. Kilpailussa etsitään nimensä mukaisesti Suomen parasta nuorten osallistamisen mallia. Kilpailuehdotuksista valitaan finaaliin 10 parasta. Finalistitoimijoiden edustajat kutsutaan opintomatkalle Brysseliin alkuvuoden 2023 aikana. Lue lisää täältä. 


 •  15.11 Nuoret, arvot ja EU- tapahtumatuen viides ja viimeinen hakukierros on päättynyt.

 •  17.10 Nuoret, arvot ja EU- tapahtumatuen neljäs hakukierros on päättynyt.

 • 12.10 Kansainvälisyys kuuluu kaikille – Miten tukea nuorten kansainvälisyyttä kotona ja maailmalla koronan jälkeen?

Pyöreän pöydän keskustelu tuo yhteen nuorisoalan ammattilaisia pohtimaan nuorten kansainvälisen liikkuvuuden ja kotikansainvälistymisen esteitä koronan jälkeisessä yhteiskunnassa. Samalla pohditaan kansainvälisyyttä tukevia tekijöitä paikallisella ja kansallisella tasolla sekä hahmotellaan toimenpidesuosituksia kansainvälisen liikkuvuuden ja kotikansainvälistymisen edistämiseksi. Pyöreän pöydän keskustelu muodostaa osan laajemmasta kansainvälisyyden esteitä kartoittavasta prosessista ja sen tulokset viedään eteenpäin jatkotyöstettäväksi. Pyöreän pöydän keskustelu on osa Euroopan nuorison teemavuotta. 

Tilaisuus järjestettiin keskiviikkona 12.10 klo 15.00-16.00, Opetushallituksen tiloissa, Hakaniemenranta 6
Lisätietoja: Anna Peltoniemi, anna.peltoniemi [at] oph.fi / Projektipäällikkö, Euroopan nuorison teemavuosi


 •  Lokakuu 2022 - tammikuu 2023 Studentum Roadshow-koulutuskiertue

Studentum Roadshow on koko Suomen kattava koulutuskiertue, joka tiedottaa jatko-opinnoista ja muista mahdollisuuksista lukioissa, varuskunnissa sekä koulutusmessuilla. Tänä vuonna Roadshow esittelee myös eri kansainvälistymismahdollisuuksia kuten Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot-ohjelmia, sekä kertoo Euroopan nuorison teemavuodesta. Lue lisää täältä. 

Alla kiertueaikataulu: 

Julistekiertueen aikataulu

 • Nuoret, arvot ja EU-julistenäyttelyn juliste #1
  Lokakuu - joulukuu Nuoret, arvot ja EU-julistenäyttely kiertää kirjastoja eri puolella Suomea

EU:n nuorisostrategia vuosille 2019–2027 pohjautuu EU:n nuorten kanssa käymään EU Youth Dialogue-vuoropuheluun. Dialogiprosessin yhteydessä eurooppalaiset nuoret ovat määritelleet 11 nuorisotavoitetta, jotka heijastelevat nuorille ajankohtaisia arvoja ja asioita. Suomessa Lahden draamapajan nuoret toteuttivat näistä nuorisotavoitteista julistekokonaisuuden, joka kuvaa sitä, mitä nuoret ajattelevat EU:n nuorisostrategiasta ja miten nuorisotavoitteet näkyvät konkreettisesti nuorten elämässä.

Osana teemavuotta tämä julistenäyttely tulee kiertämään eri Suomen kuntien kirjastoissa, alla kiertueen aikataulu:

 • 10.-23.10 Pietarsaaren kaupunginkirjasto  (näyttely ruotsiksi)
 • 17.-28.10 Kajaanin kirjasto 
 • 17.-28.10 Rovaniemi, Muurolan kirjasto
 • 24.10-4.11 Tammisaaren kirjasto (näyttely ruotsiksi)
 • 31.10-11.11 Kittilän kunnankirjasto
 • 31.10-11.11 Mikkelin pääkirjasto
 • 14.-25.11 Loimaan pääkirjasto
 • 14.-25.11 Sastamalan kaupunginkirjasto
 • 28.11-9.12 Riihimäen kaupunginkirjasto
 • 28.11-9.12 Turun kaupunginkirjasto, pääkirjasto 

Tarkemmat tiedot aukioloajat voi tiedustella suoraan kirjastoilta. 


Kolme eniten ääniä saanutta tiimiä
Kolme eniten ääniä saanutta tiimiä sekä apulaispormestari Nasima Razmyar
 • 23.9 Eriarvoisuus on pysäytettävä, nuorten ratkaisut esiin!

Osana teemavuotta Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar kutsui yhdessä Opetushallituksen, Euroopan parlamentin Suomen-toimiston ja Euroopan komission Suomen-edustuston kanssa toisen asteen helsinkiläiskoulujen opiskelijat ratkomaan nuorten ja koulutuksen eriarvoistumiskehitystä.

Tilaisuus järjestettiin perjantaina 23.9. klo 13-16 Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla ja siihen osallistui yli 60 helsinkiläistä nuorta. Tavoitteena oli saada nuorten ääni kuuluviin ja nuorilta tulevat ehdotukset osaksi Helsingin kaupungin eriarvoisuuden vastaista työtä.

Aiheeseen tutustuttavan alustuksen jälkeen nuoret jaettiin pienryhmiin, joissa opetushallituksen ja kaupungin fasilitaattoreiden ohjauksessa pohdittiin syitä ja ratkaisuja eriarvoistumiseen. Seminaarin osallistujat äänestivät esitellyistä ehdotuksista suosikkinsa. Kolmannelle sijalle nousi ehdotus rasisminvastaisen ja yhdenvertaisuutta tukevan musiikkifestivaalin ja kampanjan toteuttamisesta, joka toisi erilaisia nuoria yhteen positiivisessa hengessä.
Toiselle sijalle äänestettiin ehdotus ammatillisen koulutuksen arvostuksen nostamisesta ja asettamisesta samalle viivalle lukioiden kanssa. Tätä tukisi esimerkiksi penkkarien tai vanhojen tanssien kaltaisten perinteiden luominen myös ammatillisiin oppilaitoksiin. Voittajaksi valittiin ehdotus yökahviloiden ja muiden turvallisten illanviettopaikkojen lisäämisestä nuorille. Ehdotuksessa todettiin yökahviloiden vähentävän yksinäisyyttä ja eriarvoisuutta ja lisäävän asuinalueiden turvallisuutta.

Nuoret jakautuivat pienryhmiin pohtimaan kysymyksiä.

Seuraavaksi nuorten ideat esitellään kaupunkitasoisessa segregaation ehkäisyn ohjelmaryhmässä sekä muissa kaupungin eriarvoisuuden torjumiseen ja lasten ja nuorten osallisuuteen keskittyvissä työryhmissä.

Lue lisää Helsingin kaupungin tiedotteesta täältä. 

 

 


 •  15.9 Nuoret, arvot ja EU- tapahtumatuen kolmas hakukierros päättyi. 

 • 14-15.9 Teemavuosi osallistui Kuntamarkkinoille Kuntatalolla Helsingissä.

Lue lisää täältä.

Tietoiskun teemavuoden mahdollisuuksista kunnille ja Suomen parhaat osallistajat-kilpailusta voi nähdä jälkeenpäin Kuntamarkkinoiden verkkosivuilla.  


Eurooppa-foorumin paneelikeskustelu
Nuoret, arvot ja Eu - Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen osallisuus ja oikeudet Euroopassa paneelikeskustelu.
 • 26.8 Teemavuosi osallistui Eurooppa-foorumiin Turussa kahdella paneelikeskustelulla.

Ensimmäinen keskustelu pidettiin Turun Kaupunginteatterin lämpiössä teemalla Nuoret, arvot ja Eu - Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen osallisuus ja oikeudet Euroopassa.

Mukana paneelissa europarlamentaarikko Alviina Alametsä, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, Vihreiden nuorten pääsihteeri Bicca Olin, transaktivisti ja yhteiskunnallinen sisällöntuottaja Piki Rantanen sekä Euroopan komission yhdenvertaisuusyksikön asiantuntija Antero Kiviniemi. Paneelin moderoi Aale Päivinen, Euroopan nuorison teemavuoden nuorten ohjausryhmän jäsen sekä SAKKI ry:n puheenjohtaja. Tämän keskustelun voi katsella jälkikäteen Eurooppa-foorumin livesivuilta osoitteessa: https://event.prospectumlive.com/europeforum/lobby

Speaker's corner Turun Hansatorilla
Keskustelu Eurooppa-foorumin Speaker's cornerissa.

Toinen keskustelu käytiin Turun Hansatorilla jossa oli Eurooppa-foorumin kaikille avoin Speaker's corner. Teemana oli nuorten mielenterveys ja otsikko Covid-19, ilmastrokriisi ja Ukrainan sota - Mitä nuorten mielenterveydelle kuuluu haastavassa maailmantilanteessa?

Mukana keskustelemassa oli , europarlamentaarikko Alviina Alametsä, joka piti avauspuheenvuoron, sekä panelistit Veera Granroth, Åbo Akademis studentkår hallituksen puheenjohtaja, Kim Kronström, nuorisopsykiatrian ja psykiatrian erikoislääkäri, Elina Marjamäki, asiantuntija, Mieli ry ja Anna-Maria Vänskä, kokemusasiantuntija, Koala ryhmä. Keskustelun juonsi Markku Jokisipilä, Turun Yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja. Tämän keskustelun voi katsoa jälkikäteen Eurooppa-foorumin Youtube-kanavalta: Linkki keskusteluun


 • 15.8 Nuoret, arvot ja EU- tapahtumatuen toinen hakukierros päättyi. 

 • 4.8 Toinen online-sidosryhmätilaisuus. Tilaisuus oli avoin kaikille toimijoille joilla on nuoria mukana toiminnassaan mutta oli suunnattu erityisesti kunnille ja kuntien nuorisotoimioille. 

 •  15.6 Nuoret, arvot ja EU- tapahtumatuen ensimmäinen hakukierros päättyi. 

 •  7.6 EU-komissaari Jutta Urpilaisen kanssa Suomen EU-komission edustustolla ideoimassa eri nuorisotoimijoiden kanssa miten tavoittaa nuoria, lisätä tietoisuutta EU:n nuorille tarjoamista mahdollisuuksista ja jättää teemavuodesta Suomessa pysyvämpi jälki.

 • 24.5 Nuorten osallistumisen henkilökuvia -somekampanja lanseerattiin. 

Kaikilla nuorilla on ääni ja kaikki nuoret pystyvät ja voivat vaikuttaa, kukin omalla tavallaan. Nuorten osallistumisen henkilökuvia on kampanja jossa esitellään nuorten osallistumis- ja vaikuttamistapojen moninaisuutta Suomessa.


 •   12.5 Ensimmäinen online-sidosryhmätilaisuus. Tilaisuus oli avoin kaikille toimijoille joilla on nuoria mukana toiminnassaan.

Nuoret, arvot ja EU-tapahtumatuki
 •  9.5 Nuoret, arvot ja EU-tapahtumatuki lanseerattiin Eurooppa-päivän yhteydessä.

Tapahtumatuki on mikrorahoitus joka on tarkoitettu nuorten omia projekteja varten. Lue lisää ja hae täältä. 


 • 9.5 Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat-kilpailu lanseerattiin Eurooppa-päivän yhteydessä.

Kilpailu on suunnattu kaikille nuorten parissa toimiville ja niille joiden toiminnassa on jotenkin mukana nuoria. Kilpailussa etsitään nimensä mukaisesti Suomen parasta nuorten osallistamisen mallia. Kymmenen finalistitoimijoiden edustajat kutsutaan opintomatkalle Brysseliin alkuvuoden 2023 aikana. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä. 


 •  9.5 Teemavuoden virallinen lanseeraus Eurooppa-päivänä.

Suomessa lanseeraus tapahtui osana Eurooppa-päivän ohjelmaa Helsingin keskustakirjasto Oodissa jossa järjestimme nuorten paneelikeskustelun otsikolla Nuoret, arvot ja EU – Mitä eurooppalaisuus meille merkitsee? 

Nuoret, arvot ja EU-paneelikeskustelu Oodissa

Mukana keskustelemassa panelistit Ahmed Duale, Suomen Somalia-verkoston viestintäkoordinaattori, Eetu Jacklin, liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelija, Jyväskylän yliopisto, Annika Kåla, Astetta coolimpi ilmasto-hankeen aktiivi, Maria Mäkinen, Saamelaiskäräjien Nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja ja Meeri Toppinen, Kiimingin lukion opiskelija. Paneelin moderoi komissaari Jutta Urpilainen ja juontajana toimi Sandra Strömberg.


 •  6.5 Opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämä Nuorten hyvinvointiseminaari Helsingin Säätytalolla teemalla Kaksi vuotta nuoruutta etänä – miltä näyttää tulevaisuus? Teemavuoden projektipäällikkö Anna Peltoniemi juonsi tilaisuuden. 

 • 26.-27.4 Teemavuosi osallistui NUORI2022-tapahtumaan Jyväskylässä 
Projektipäällikkö Anna Peltoniemi NUORI2022-tapahtumassa
Projektipäällikkö Anna Peltoniemi NUORI2022-tapahtumassa

Euroopan nuorison teemavuoden logo
 • 22.4 Euroopan nuorison teemavuoden nuorten ohjausryhmä aloitti toimintansa.

Opetushallitus toimii teemavuoden kansallisena koordinaattorina mutta mukana toiminnassa on myös aktiivisista ja idearikkaista nuorista koostuva nuorten ohjausryhmä. Ryhmä tuo nuorten näkökulmaa teemavuoden toimintaan ja osallistuu vuoden suunnitteluun ja toteutukseen. Ryhmän nuoret edustavat eri taustoja ja tahoja, mutta heitä kaikkia yhdistävä tekijä on, että heillä on paljon sanomista nuorten vaikuttamisesta. Ryhmässä edustettuina olevat tahot ovat: Allianssi/EU-nuorisodelegaatti, Eurooppanuoret, EuroPeers Finland, Helsingin nuorisoneuvosto, Maaseutunuoret, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry, SOS-lapsikylä/lastensuojelu, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry, Suomen Lukiolaisten liitto, StudentOrganisationen vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet rf.