Vaikutustyöpaja - moninainen yhteiskunta on tekoja

Yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutuminen vaativat tekoja – mutta millaisia?

Opetushallituksessa 4.9.2019 järjestetyssä Käsitetyöpajassa tarkastelimme moninaisen yhteiskunnan rakentamista rodullistamisen mekanismien, normatiivisen valkoisuuden ja etuoikeutettujen asemien purkamisen kautta. Tavoitteena oli hahmottaa, tarvitaanko kasvatus- ja koulumaailmaan sekä yhteiskuntaan laajemmin uutta tai päivitettyä käsitteistöä ja terminologiaa, kun puhutaan maahanmuutosta, kielellisestä ja kulttuurisesta moninaisuudesta ja rasismista. Käsitetyöpajan tuloksista lisää https://www.oph.fi/fi/tietoa-meista/tarvitaanko-uutta-tai-paivitettya-kasitteistoa-kun-puhutaan-maahanmuutosta

Vaikutustyöpajassa jatkamme keskustelua siitä, millaisin teoin voimme purkaa rakenteita, arvoja ja tapoja, jotka sulkevat osan ihmisistä ulkopuolelle. Miten saada aikaan konkreettisia vaikutuksia yhdenvertaisuuden toteutumiseen? Miten voimme luoda itsellemme ja muille oppivan kohtaamisen tiloja? Mitä on antirasistinen viitekehys ja miten sen voi luoda käytännössä? Entä miten visuaaliset representaatiot vaikuttavat moninaisuuden rakentumiseen ja osallisuuden kokemiseen?

Työpajan alustajina toimivat terapeutti ja yhdenvertaisuusasiantuntija Michaela Moua, näyttelijä ja kirjoittaja Jani Toivola sekä tuottaja, monimuotoisuuden asiantuntija Sara Salmani. Tilaisuus on jatkoa 4.9.2019 järjestetylle Käsitetyöpajalle, mutta tilaisuuteen voi osallistua, vaikkei olisi osallistunut Käsitetyöpajaan. Tilaisuuden kieli on suomi. Tila on esteetön. 

Ohjelma: 

12.00 Ilmoittauminen ja vegaaninen kahvitarjoilu

12.30 Tilaisuuden avaus, Samu Seitsalo, Opetushallitus, Vaikuttavuus-päätoiminnon johtaja

12.45 Alustukset ja työpajaosuus

15.15 Loppusanat ja tilaisuuden päätös

15.30 Tilaisuus päättyy

Lisätiedot: Kotoutumisen tukeminen -vaikutusohjelmavastaava anne.kolehmainen [at] oph.fi

Ilmoittautuminen

Aika ja paikka

19.11.2019 12.00 – 15.30
Opetushallitus
Monitoimitila
Hakaniemenranta 6
Helsinki

Ilmoittautumisaika

4.9.2019 – 10.11.2019 klo 18:00