Vaikutustyöpaja - moninainen yhteiskunta on tekoja
Yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutuminen vaativat tekoja – mutta millaisia?
Opetushallituksessa 4.9.2019 järjestetyssä Käsitetyöpajassa tarkastelimme moninaisen yhteiskunnan rakentamista rodullistamisen mekanismien, normatiivisen valkoisuuden ja etuoikeutettujen asemien purkamisen kautta. Tavoitteena oli hahmottaa, tarvitaanko kasvatus- ja koulumaailmaan sekä yhteiskuntaan laajemmin uutta tai päivitettyä käsitteistöä ja terminologiaa, kun puhutaan maahanmuutosta, kielellisestä ja kulttuurisesta moninaisuudesta ja rasismista. Käsitetyöpajan tuloksista lisää https://www.oph.fi/fi/tietoa-meista/tarvitaanko-uutta-tai-paivitettya-kasitteistoa-kun-puhutaan-maahanmuutosta
Vaikutustyöpajassa jatkamme keskustelua siitä, millaisin teoin voimme purkaa rakenteita, arvoja ja tapoja, jotka sulkevat osan ihmisistä ulkopuolelle. Miten saada aikaan konkreettisia vaikutuksia yhdenvertaisuuden toteutumiseen? Miten voimme luoda itsellemme ja muille oppivan kohtaamisen tiloja? Mitä on antirasistinen viitekehys ja miten sen voi luoda käytännössä? Entä miten visuaaliset representaatiot vaikuttavat moninaisuuden rakentumiseen ja osallisuuden kokemiseen?
Työpajan alustajina toimivat terapeutti ja yhdenvertaisuusasiantuntija Michaela Moua, näyttelijä ja kirjoittaja Jani Toivola sekä tuottaja, monimuotoisuuden asiantuntija Sara Salmani. Tilaisuus on jatkoa 4.9.2019 järjestetylle Käsitetyöpajalle, mutta tilaisuuteen voi osallistua, vaikkei olisi osallistunut Käsitetyöpajaan. Tilaisuuden kieli on suomi. Tila on esteetön.
Ohjelma:
12.00 Ilmoittauminen ja vegaaninen kahvitarjoilu
12.30 Tilaisuuden avaus, Samu Seitsalo, Opetushallitus, Vaikuttavuus-päätoiminnon johtaja
12.45 Alustukset ja työpajaosuus
15.15 Loppusanat ja tilaisuuden päätös
15.30 Tilaisuus päättyy
Lisätiedot: Kotoutumisen tukeminen -vaikutusohjelmavastaava anne.kolehmainen [at] oph.fi
Aika ja paikka
Hakaniemenranta 6
Helsinki