Erasmus+ nuoriso: Nuorisovaihdon suunnittelua verkkokoulutuksessa

Koulutus Nuorisotyö Erasmus+ Erasmus+ nuorisoalalle

Suunnittele nuorisovaihtoa tuetusti

Joko sinua kutkuttelee tulevaisuuden nuorisovaihdot? Joko nuoret odottavat innoissaan, milloin pääsee taas liikkumaan ja matkustelemaan? Vaikkei tilanne tällä hetkellä sitä sallikaan, tulevaisuudessa nuoret pääsevät toteuttamaan vaihtojaan normaalisti. Nyt on hyvä hetki katsoa eteenpäin ja suunnitella vaihtoja ensi syksynä tai seuraavan vuoden keväänä toteutettavaksi.

Uusi Erasmus+ -ohjelmakausi on alkanut ja avustusta vaihdoille voi hakea ensimmäisen kerran 11.5.2021. Toukokuun hakukierroksella tuetut hankkeet voidaan toteuttaa 1.8.2021 alkaen, joten jo ensi syksyn vaihdot ovat mahdollisia.

Kouluttajat tukevat suunnitteluprosessiasi

Uusi koulutus tukee nuorisovaihdon suunnittelua prosessinomaisesti. Osallistumalla kolmeen ensimmäiseen koulutussessioon, saat tarvittavat tiedot ja ymmärryksen hakemuksen lähettämiseksi. Sessiot järjestetään kahden viikon välein ja ne tähtäävät kohti toukokuun hakuaikaa.

Ensimmäisissä sessioissa tutustutaan vaihtojen periaatteisiin ja suunnitellaan niiden pohjat. Voit itse työstää asioita eteenpäin omien nuoriesi kanssa ja palata askarruttavien asioiden kanssa takaisin seuraavaan sessioon.

Koulutus pohjautuu aiempaan Euroopan tähti -koulutuspäivään ja hyödyntää englanninkielistä www.starofeurope.eu -sivustoa. Muuten voit käyttää koulutuksesessa suomea.

Prosessin kouluttajina on nuorisotyön ammattilaisia, Antti Korhonen nuorisokeskus Marttisesta, Irene Lüders-Helander Lahden ja Sami Sorjonen Pieksämäen kaupungin nuorisotyöstä.

Tätä opit koulutuksen aikana

6.4.2021 klo 14:30-15:30 LIVE PODCAST: Mikä on kun nuorisovaihdot ei kiinnosta?

Ensimmäinen sessio valottaa nuorisovaihtojen taustoja ja perusajatusta. Paavo Pyykkönen Erasmus+ -ohjelmasta kinastelee kouluttajien kanssa nuorisovaihtojen hyödyistä, haasteista ja niiden ratkaisuista tuomalla uusia näkökulmia esiin. Chatti soi ja kysymyksiin vastataan. Opit myös käyttämään Discord-ympäristöä. Liity tästä linkistä.

20.4.2021 klo 13:00-16:00 Nuorisovaihtoryhmän rakentaminen, kumppanien etsintä, projektisuunnittelun alku

Sessiossa ymmärrät miksi on tärkeää, että nuoret itse osallistuvat vaihdon suunnitteluun. Saat vinkkejä kumppaneiden löytämiseksi ja oivallat, kuinka saat nuoret eri maista heti toimimaan yhdessä. Ymmärrät myös paremmin, kuinka voit sitoa vaihdon suunnitteluprosessin osaksi normaalia toimintaasi ja näet, kuinka nuorilta kerätyt toiminnan tavoitteet linkittyvät oman organisaatiosi tavoitteisiin.

4.5.2021 klo 13:00-16:00 Suunnittele vaihdon ohjelma, ymmärrä hankkeen vaikutus, aloita hakemuksen kirjoittaminen

Hakuaikaa edeltävässä sessiossa pääset siirtämään suunnitelmia hakemustekstiksi. Rakennat palikoista päiväohjelman ja ymmärrät myös hakemuksen hallinnollisia kiemuroita selättäen ne järkevällä toimintatavalla.

Opi virtuaalinen työskentelytapa

Koulutuksen sessiot järjestetään verkossa ja työkaluna käytetään Discord-alustaa. Opit myös käyttämään Discordia työkaluna hankkeen suunnitteluun kumppaniryhmien kanssa, saat vinkkejä siihen, kuinka kannustat nuoria tapaamaan toisiaan verkon kautta, miten hallinnoit omaa Discord-palvelintasi ja miten se hyödyttää koko vaihtoprosessia.

Osallistu, kuten parhaaksi katsot

Koulutuksessa tosiaankin voit valmistella hakukuntoon hankeideaa ja saada valmiudet hakemuksen lähettämiseen. Jos kuitenkin haluat vain tutustua nuorisovaihdon suunnitteluun tulevaisuutta varten, sekin sopii. Voit osallistua kaikkiin palasiin tai vain niihin, jotka sinua kiinnostavat.

Hakuajan jälkeen voit osallistua seuraaviin sessioihin, jossa saat hyviä käytäntöjä vaihdon toteuttamiseen ja sen jälkeen tehtäviin lopputöihin. Tulevista sessioista tiedotetaan myöhemmin.

Kenelle koulutus on tarkoitettu?

Jos kansainvälinen nuorisotyö kiinnostaa sinua ja haluat nähdä, miten nuorisovaihtoja suunnitellaan nuoria osallistavalla tavalla, tämä koulutus on sinulle. Työskentelet suoraan nuorten parissa joko kunnallisessa nuorisotyössä, seurakunnan nuorisotyössä, Leader-järjestössä, työpajalla tai nuorisojärjestössä. Voit olla myös muunlainen kansalaistoimija, jonka toiminnassa on mukana 13-30-vuotiaita nuoria.

Tämä koulutusprosessi on ensisijaisesti nuorten parissa toimiville aikuisille, mutta prosessin aikana voit ottaa mukaan oman nuorisoryhmäsi nuoret oman toimintasi kautta.

Osallistu ilman ilmoittautumista!

Voit osallistua sessioihin sivun oikealla reunalla olevien linkkien kautta. Ilmoittautumista ei tarvita. Löydät linkit sekä Live Podcastiin sekä koulutussessioihin tämän sivun oikeasta laidasta kohdasta linkit.

Lisätietoja antaa

Paavo Pyykkönen
paavo.pyykkonen(at)oph.fi
+358 29 533 8547

Aika ja paikka

6.4.–4.5.2021
Yhteensä 3 sessiota kahden viikon välein

Ilmoittautumisaika

26.3.2021 – 4.5.2021 klo 16:00