Erasmus+ nuoriso: Nuorisovaihdon suunnittelua verkkokoulutuksessa

Koulutus Nuorisotyö Erasmus+ Erasmus+ nuorisoalalle

Suunnittele nuorisovaihtoa tuetusti

Joko sinua kutkuttelevat tulevaisuuden nuorisovaihdot? Joko nuoret odottavat innoissaan, milloin pääsee taas liikkumaan ja matkustelemaan? Nyt on hyvä hetki katsoa eteenpäin ja suunnitella vaihtoja seuraavan vuoden keväänä toteutettavaksi.

Uusi Erasmus+ -ohjelmakausi on alkanut ja avustusta vaihdoille voi hakea toisen kerran 5.10.2021. Lokakuun hakukierroksella tuetut hankkeet voidaan toteuttaa 1.1.2022 alkaen.

Kouluttajat tukevat suunnitteluprosessiasi

Uusi koulutus tukee nuorisovaihdon suunnittelua prosessinomaisesti. Osallistumalla neljään ensimmäiseen koulutussessioon saat tarvittavat tiedot ja ymmärryksen hakemuksen lähettämiseksi. Sessiot järjestetään viikon tai pääasiassa kahden viikon välein ja ne tähtäävät kohti lokakuun hakuaikaa.

Ensimmäisissä sessioissa tutustutaan vaihtojen periaatteisiin ja suunnitellaan niiden pohjat. Voit itse työstää asioita eteenpäin omien nuortesi kanssa ja palata askarruttavien asioiden kanssa takaisin seuraavaan sessioon.

Koulutus pohjautuu aiempaan Euroopan tähti -koulutuspäivään ja hyödyntää englanninkielistä www.starofeurope.eu -sivustoa. Muuten voit käyttää koulutuksesessa suomea.

Prosessin kouluttajina on nuorisotyön ammattilaisia, Antti Korhonen ja Sami Sorjonen nuorisokeskus Marttisesta sekä Irene Lüders-Helander Lahden kaupungin nuorisotyöstä.

Tätä opit koulutuksen aikana

17.8.2021 klo 13:00–14:00 LIVE PODCAST

Ensimmäinen sessio valottaa nuorisovaihtojen taustoja ja perusajatusta. Podcastin vieraileva tähti on itse nuorisovaihtoon osallistunut sekä nuorisovaihtoa toteuttamassa mukana ollut Lahden nuorisopalveluiden nuorisonohjaaja Krista Jokela. Chatti soi ja kysymyksiin vastataan. Opit myös käyttämään Discord-ympäristöä. 

24.8.2021 klo 13:00–16:00 Nuorisovaihtoryhmän rakentaminen, kumppanien etsintä, projektisuunnittelun alku

Sessiossa ymmärrät miksi on tärkeää, että nuoret itse osallistuvat vaihdon suunnitteluun. Saat vinkkejä kumppaneiden löytämiseksi ja oivallat, kuinka saat nuoret eri maista heti toimimaan yhdessä. Ymmärrät myös paremmin, kuinka voit sitoa vaihdon suunnitteluprosessin osaksi normaalia toimintaasi ja näet, kuinka nuorilta kerätyt toiminnan tavoitteet linkittyvät oman organisaatiosi tavoitteisiin.

7.9.2021 klo 13:00–16:00 Suunnittele nuorisovaihto

Sessiossa syvennytään laadukkaan ja vaikuttavan nuorisovaihtohankkeen suunnitteluun. Ryhmä ja kumppanit kasassa kohti päämäärien kirkastamista! ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” ei ole mikään turha hokema. Nuorisovaihdon tapauksessa suunnittelu pitää sisällään ainakin kaikkien ryhmän jäsenten osallistumisen varmistamisen, teeman lukkoon lyömisen, tavoitteiden asettamisen, aikataulun sekä aktiviteettien laatimisen sekä oppimisen tunnistamisen.

21.9.2021 klo 13:00–16:00 Hakeminen, odottaminen ja valmistautuminen

Hakuaikaa edeltävässä sessiossa pääset siirtämään suunnitelmia hakemustekstiksi. Ymmärrät myös hakemuksen hallinnollisia kiemuroita ja selätät ne järkevällä toimintatavalla. Lisäksi pohditaan helposti piiloon jääviä hakuprosessin ja nuorisovaihtohankkeen vaiheita: rahoituspäätöksen odottamista sekä vaihtoon valmistautumista. Kuinka pitää koko porukan innostusta yllä ja langat käsissä muinakin aikoina kuin h-hetkinä?

Opi virtuaalinen työskentelytapa

Koulutuksen sessiot järjestetään verkossa ja työkaluna käytetään Discord-alustaa. Opit myös käyttämään Discordia työkaluna hankkeen suunnitteluun kumppaniryhmien kanssa, saat vinkkejä siihen, kuinka kannustat nuoria tapaamaan toisiaan verkon kautta, miten hallinnoit omaa Discord-palvelintasi ja miten se hyödyttää koko vaihtoprosessia.

Osallistu, kuten parhaaksi katsot

Koulutuksessa tosiaankin voit valmistella hakukuntoon hankeideaa ja saada valmiudet hakemuksen lähettämiseen. Jos kuitenkin haluat vain tutustua nuorisovaihdon suunnitteluun tulevaisuutta varten, sekin sopii. Voit osallistua kaikkiin palasiin tai vain niihin, jotka sinua kiinnostavat.

Hakuajan jälkeen voit osallistua seuraaviin sessioihin, jossa saat hyviä käytäntöjä vaihdon toteuttamiseen ja sen jälkeen tehtäviin lopputöihin. Tulevista sessioista tiedotetaan myöhemmin.

Kenelle koulutus on tarkoitettu?

Jos kansainvälinen nuorisotyö kiinnostaa sinua ja haluat nähdä, miten nuorisovaihtoja suunnitellaan nuoria osallistavalla tavalla, tämä koulutus on sinulle. Työskentelet suoraan nuorten parissa joko kunnallisessa nuorisotyössä, seurakunnan nuorisotyössä, Leader-järjestössä, työpajalla tai nuorisojärjestössä. Voit olla myös muunlainen kansalaistoimija, jonka toiminnassa on mukana 13–30-vuotiaita nuoria.

Tämä koulutusprosessi on ensisijaisesti nuorten parissa toimiville aikuisille, mutta prosessin aikana voit ottaa mukaan oman nuorisoryhmäsi nuoret oman toimintasi kautta.

Osallistu ilman ilmoittautumista!

Voit osallistua sessioihin sivun oikealla reunalla olevien linkkien kautta. Ilmoittautumista ei tarvita. 

Lisätietoja antaa

Paavo Pyykkönen
paavo.pyykkonen(at)oph.fi
+358 29 533 8547

Aika ja paikka

17.8.–21.9.2021
Yhteensä 4 sessiota viikon tai kahden viikon välein