Euroopan tähti — suunnittele nuorisovaihtoa tuetusti, syksy 2022

Infotilaisuus Koulutus Webinaari Kansainvälistyminen Nuorisotyö Erasmus+ EU:n nuoriso-ohjelmat

Kiinnostaisiko nuorisovaihdon järjestäminen? Mietitkö mistä lähteä liikkeelle ja mitä kaikkea tulisi huomioida? Tervetuloa mukaan tuettuun suunnitteluprosessiin Discordissa!

Avustusta nuorisovaihdoille voi hakea seuraavan kerran 4.10.2022. Toukokuun hakukierroksella tuetut hankkeet voidaan toteuttaa 1.1.2023 alkaen.

Kouluttajat tukevat suunnitteluprosessiasi

Tämä koulutus tukee nuorisovaihdon suunnittelua prosessinomaisesti. Osallistumalla neljään ensimmäiseen koulutussessioon saat tarvittavat tiedot ja ymmärryksen hakemuksen lähettämiseksi. Sessiot järjestetään noin viikon välein ja ne tähtäävät kohti marraskuun hakuaikaa. Varsinaisten koulutussessioiden lisäksi sinun on mahdollista osallistua Date Night -tilaisuuteen, josta voit löytää kumppaneita nuorisovaihtoihin.

Ensimmäisissä sessioissa tutustutaan vaihtojen periaatteisiin ja suunnitellaan niiden pohjat. Voit itse työstää asioita eteenpäin omien nuortesi kanssa ja palata askarruttavien asioiden kanssa takaisin seuraavaan sessioon.

Koulutus pohjautuu aiempaan Euroopan tähti -koulutuspäivään ja hyödyntää englanninkielistä www.starofeurope.eu -sivustoa. Lisäksi kumppaninetsintätilaisuus Date Night järjestetään englanniksi. Muuten voit käyttää koulutuksessa suomea.

Prosessin kouluttajina on nuorisotyön ammattilaisia, Antti Korhonen ja Sami Sorjonen nuorisokeskus Marttisesta sekä Irene Lüders-Helander Lahden kaupungin nuorisotyöstä.

Tätä opit koulutuksen aikana

TI 30.8. klo 14–15 Live Podcast

Ensimmäinen sessio valottaa nuorisovaihtojen taustoja ja perusajatusta. Chatti soi ja kysymyksiin vastataan. Opit myös käyttämään Discord-ympäristöä.

MA 5.9. klo 13–15 Nuorisovaihtoryhmän rakentaminen, kumppanien etsintä, projektisuunnittelun alku

Sessiossa ymmärrät, miksi on tärkeää, että nuoret itse osallistuvat vaihdon suunnitteluun. Saat vinkkejä kumppaneiden löytämiseksi ja oivallat, kuinka saat nuoret eri maista heti toimimaan yhdessä. Ymmärrät myös paremmin, kuinka voit sitoa vaihdon suunnitteluprosessin osaksi normaalia toimintaasi ja näet, kuinka nuorilta kerätyt toiminnan tavoitteet linkittyvät oman organisaatiosi tavoitteisiin.

Session jälkeen olemme vielä paikalla ja valmiina vastaamaan kysymyksiisi klo 15–16.

TI 13.9. Date Night klo 16–18 

Onko kumppani nuorisovaihtoon vielä hukassa? Löydä kumppani treffi-illassa, jossa organisaatiot voivat tavata, murtaa jään – ja toivon mukaan alkaa deittailla vakituisemminkin!

TI 20.9. klo 13–15 Suunnittele nuorisovaihto 

Sessiossa syvennytään laadukkaan ja vaikuttavan nuorisovaihtohankkeen suunnitteluun. Ryhmä ja kumppanit kasassa kohti päämäärien kirkastamista! ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” ei ole mikään turha hokema. Nuorisovaihdon tapauksessa suunnittelu pitää sisällään ainakin kaikkien ryhmän jäsenten osallistumisen varmistamisen, teeman lukkoon lyömisen, tavoitteiden asettamisen, aikataulun sekä aktiviteettien laatimisen sekä oppimisen tunnistamisen.

Session jälkeen olemme vielä paikalla ja valmiina vastaamaan kysymyksiisi klo 15–16.

TI 27.9. klo 13–15 Hakeminen, odottaminen ja valmistautuminen

Hakuaikaa edeltävässä sessiossa pääset siirtämään suunnitelmia hakemustekstiksi. Ymmärrät myös hakemuksen hallinnollisia kiemuroita ja selätät ne järkevällä toimintatavalla. Lisäksi pohditaan helposti piiloon jääviä hakuprosessin ja nuorisovaihtohankkeen vaiheita: rahoituspäätöksen odottamista sekä vaihtoon valmistautumista. Kuinka pitää koko porukan innostusta yllä ja langat käsissä muinakin aikoina kuin h-hetkinä?

Session jälkeen olemme vielä paikalla ja valmiina vastaamaan kysymyksiisi klo 15–16.

TI 8.11. klo 13 – 15 Toteutus, arviointi, raportointi ja Youthpass

Nuorten osallisuus vaihdon aikana, miten arvioida toteutusta, ketkä arvioi? Raportin tärkeät täpät. Mitä meni suunnitelmien mukaan, pitikö jotain muuttaa ja miksi. Youhtpass – työkaluja ja hyödyt. 

Opi virtuaalinen työskentelytapa

Koulutuksen sessiot järjestetään verkossa ja työkaluna käytetään Discord-alustaa. Opit myös käyttämään Discordia työkaluna hankkeen suunnitteluun kumppaniryhmien kanssa, saat vinkkejä siihen, kuinka kannustat nuoria tapaamaan toisiaan verkon kautta, miten hallinnoit omaa Discord-palvelintasi ja miten se hyödyttää koko vaihtoprosessia.

Osallistu, kuten parhaaksi katsot

Koulutuksessa tosiaankin voit valmistella hakukuntoon hankeideaa ja saada valmiudet hakemuksen lähettämiseen. Jos kuitenkin haluat vain tutustua nuorisovaihdon suunnitteluun tulevaisuutta varten, sekin sopii. Voit osallistua kaikkiin palasiin tai vain niihin, jotka sinua kiinnostavat.

Hakuajan jälkeen voit osallistua seuraaviin sessioihin, jossa saat hyviä käytäntöjä vaihdon toteuttamiseen ja sen jälkeen tehtäviin lopputöihin. Tulevista sessioista tiedotetaan myöhemmin.

Kenelle koulutus on tarkoitettu?

Jos kansainvälinen nuorisotyö kiinnostaa sinua ja haluat nähdä, miten nuorisovaihtoja suunnitellaan nuoria osallistavalla tavalla, tämä koulutus on sinulle. Työskentelet suoraan nuorten parissa joko kunnallisessa nuorisotyössä, seurakunnan nuorisotyössä, Leader-järjestössä, työpajalla tai nuorisojärjestössä. Voit olla myös muunlainen kansalaistoimija, jonka toiminnassa on mukana 13–30-vuotiaita nuoria.

Tämä koulutusprosessi on ensisijaisesti nuorten parissa toimiville aikuisille, mutta prosessin aikana voit ottaa mukaan oman nuorisoryhmäsi nuoret oman toimintasi kautta.

Osallistu ilman ilmoittautumista!

Voit osallistua sessioihin sivun oikealla reunalla olevien linkkien kautta. Ilmoittautumista ei tarvita.

Lisätietoja antavat

Laura Lehto, +358 29 5331141
Paavo Pyykkönen, ​​​​​+358 29 5338547

sähköpostit: etunimi.sukunimi(a)oph.fi

Aika ja paikka

20.9.2022 13.00 – 16.00