Plussaa EU-ohjelmista 2023

EPALE Erasmus+ Erasmus+ aikuiskoulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ korkeakoulutukselle Erasmus+ nuorisoalalle Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport eTwinning EU:n nuoriso-ohjelmat Euroopan solidaarisuusjoukot

 

Erilaiset ihmiset rinnakkain

Plussaa EU-ohjelmista -tilaisuus


7.11.2023 Tampere-talo
 

Millaista plussaa sinä olet saanut tai haluaisit saada Erasmus+ -ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmista? Entä miten kehittäisit näitä EU-ohjelmia?

Tervetuloa mukaan Plussaa EU-ohjelmista -tilaisuuteen ti 7.11.2023 klo 9-17, jossa pääset vaikuttamaan Erasmus+ -ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien tulevaisuuteen!

Tarjolla on myös rinnakkaissessioita, joissa paneudumme ohjelmien painopisteiden teemoihin ja vaikuttavuuteen. 

Tapahtumapaikkana on Tampere-talo. Tilaisuuteen voi osallistua vain paikan päällä, jotta pääsemme keskustelemaan yhdessä kasvokkain, tapaamaan muita EU-hankkeissa toimivia ja verkostoitumaan.

Tilaisuus on suomenkielinen. Järjestämme tarvittaessa tulkkauksen ruotsiksi ja suomalaiselle viittomakielelle. Opetushallitus tarjoaa osallistujille aamupalan, lounaan ja iltapäiväkahvit. Osallistujat korvaavat itse omat matkakulunsa.

Ohjelma

9.00–10.00
Ilmoittautuminen ja aamupala 

10.00
Tervetuloa & tilaisuuden avaus 

10.10-10.25
Opetus- ja kulttuuriministeriön avaussanat
tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala

10.25-10.40
Missä mennään EU-ohjelmat?
johtaja Mika Saarinen, Opetushallitus

10.40-11.10
Nuoret ja EU – miksi on tärkeää vaikuttaa?
projektijohtaja Jukka Vahti, SITRA

11.15-11.30
Tauko  

11.30–12.30
Väliarviointityöpajat, osa 1 
Haluamme kuulla mielipiteesi Erasmus+ -ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmista osana ohjelmien väliarviointia. Toteutamme kuulemisen kohdennettuina työpajoina eri sektoreille:

  • Erasmus+ yleissivistävä koulutus 
  • Erasmus+ ammatillinen koulutus
  • Erasmus+ korkeakoulutus
  • Erasmus+ aikuiskoulutus
  • Erasmus+ nuorisoala ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelma
  • Erasmus+ liikunta- ja urheilusektori

Työpajoissa Sinulla on mahdollisuus pohtia sekä ohjelmien nykytilaa että vaikuttaa vuonna 2028 alkaviin ohjelmakausiin. Haluamme kuulla, miten ohjelmia ja toimintoja voisi kehittää, jotta ne vastaavat tulevaisuudessa yhä paremmin kansainvälistymisen ja kehittämisen tarpeisiin. Pääset myös vaihtamaan kokemuksia ja näkemyksiä muiden kansainvälistymisen parissa työskentelevien kanssa.

12.30–13.30 Lounas 

13.30–14.45
Väliarviointityöpajat, osa 2
Väliarviointityöpajat jatkuvat samoissa ryhmissä kuin ennen lounasta
 
14.45–15.15 
Kahvit   

15.15–16.15
Innostu ja onnistu! Teemakohtaiset rinnakkaissessiot
Miten edistää osallisuutta, entä miten toimia ympäristövastuullisemmin kansainvälisissä hankkeissa? Miten EU-hankkeilla edistetään digitalisaatiota tai yhteiskunnallista osallistumista? Vai haluatko saada kansainvälisen toiminnan vaikutukset leviämään laajalle? Tule kuulolle rinnakkaissessioihin, joista saat ideoita ja inspiraatiota omaan kehittämistyöhösi! Sessioissa kuulet konkreettisia esimerkkejä Erasmus+ -ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien hankkeista ja niissä kehitetyistä hyvistä käytänteistä.

Sessio 1: Vihreydestä valttikortti 
Vihreä siirtymä, ilmastonmuutoksen hillintä ja luontokadon pysäyttäminen edellyttävät pikaisia toimia ja monenlaista osaamista. Haasteet ovat globaaleja ja ratkaisuja tarvitaan monella tasolla. Tule kuulemaan ja keskustelemaan, miten EU-hankkeet ovat tukeneet tarvittavan osaamisen kehittymistä eri koulutussektoreilla ja nuorisoalalla. Saat myös vinkkejä, miten voit vähentää oman kansainvälisen toimintasi ympäristöjalanjälkeä ja kannustaa kaikkia mukana olijoita ympäristövastuulliseen toimintaan.

Sessio 2: Oivalluksia osallisuudesta
Oletko kiinnostunut saamaan uutta näkökulmaa osallisuuteen? Tule kuulemaan, kuinka Erasmus+ -ja Euroopan solidaarisuusjoukot –ohjelmista rahoitetut hankkeet tukevat osallisuutta. Tarjoamme käytännön esimerkkejä ja inspiroivia tarinoita, jotka herättelevät oivalluksia osallisuuden voimasta. Lisäksi jaamme konkreettisia työkaluja, joita voit soveltaa oman organisaatiosi toimintaan osallisuuden vahvistamiseksi.

Sessio 3: Digitalisaatio ja tekoäly uuden oppimisen tukena
Digitalisaatio ja tekoäly puhuttavat paljon myös kansainvälisessä kontekstissa. Mitä linjauksia ja sääntelyä tekoälyn hyödyntämiselle on? Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan digitalisaation hyödyntämisestä Erasmus+ -ja Euroopan solidaarisuusjoukot -hankkeissa. Kuulemme myös kaksi hyvää digikäytäntöä eri sektoreilta.

Sessio 4: Aktiivinen kansalaisuus ei synny itsestään! 
Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien tavoitteena on lisätä yhteiskunnallista osallistumista tukemalla aktiivista kansalaisuutta. Mitä aktiivinen kansalaisuus sitten käytännössä oikein tarkoittaa? Miten pidämme huolta, että ihminen voi vaikuttaa omaan ympäristöönsä ja siihen yhteisöön, jossa elää, oppii, harrastaa ja haaveilee? Hanketoteuttajat kertovat, miten hankkeilla on vahvistettu kuulluksi tulemista ja yhteiskunnallista osallistumista. 

Sessio 5: EU-ohjelmien vaikutukset kantavat kauas
Miten pienestä kansainvälisestä toiminnasta on kasvanut koko kunnan kattavaa toimintaa? Entä miten ammatillisen koulutuksen huippuyksiköt vastaavat alueillaan tulevaisuuden haasteisiin? Tule kuulemaan Oriveden kunnan ja Turun ammattikorkeakoulun esimerkit siitä, miten kansainvälisellä toiminnalla saadaan aikaan laajaa alueellista vaikuttavuutta. 

16.30–17.00
Tilaisuuden loppusanat & kuohuvaa
johtaja Mika Saarinen, Opetushallitus

Musiikkiesitys, Kalevan lukio

17.00 
Tilaisuus päättyy

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan 17.10.2023 mennessä.

Huomaathan, että ilmoittautuminen on sitova. Varmistathan, että pääset paikalle, jotta et vie paikkaa toiselta osallistujalta etkä aiheuta ruoka- ja resurssihävikkiä. Voit peruuttaa ilmoittautumisesi 17.10. asti osoitteeseen koulutuspalvelut [at] oph.fi. Esteen sattuessa osallistujan voi vaihtaa.  

Majoitus

Mikäli tarvitset majoitusta, voit varata majoituksen Tampereen hotelleista kiintiökoodeilla:
     - Solo Sokos Hotel Torni Tampere: BERASMUS
     - Original Sokos Hotel Villa: BERASMUS
     - Courtyard by Marriott Tampere City: varaa tästä

Tavataanhan Tampereella!

Ohjelmaan liittyvät kysymykset: erasmus.viestinta (at) oph.fi 
Ilmoittautumiseen liittyvät kysymykset: koulutuspalvelut (at) oph.fi  

Ilmoittaudu tapahtumaan

Aika ja paikka

7.11.2023 09.00 – 17.00
Tampere-talo , Tampere
Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere

Ilmoittautumisaika

30.8.2023 – 17.10.2023 klo 23:50