Uutta tarmoa - koulutuspäivä monikielisyydestä kieltenopettajille

Tervetuloa kieltenopettajien maksuttomaan koulutuspäivään!

Koulutus on VESO-kelpoinen ja osallistujille maksuton. VESO-kelpoisuudesta kannattaa sopia ajoissa oman työnantajan kanssa. Koulutukseen paikan päällä osallistuvat saavat osallistumistodistuksen koulutuksen jälkeen.

Tapahtuma on suunnattu kaikkien kouluasteiden kieltenopettajille. Koulutuspäivään voi osallistua paikan päällä Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa tai osittain seuraamalla suoratoistoa pääpuhujien esityksistä ja paneelikeskustelusta.

Paikan päällä osallistujat ilmoittautuvat ilmoittautumislinkin kautta (sivun lopussa). Saman linkin kautta ilmoittaudutaan myös iltaohjelmaan Ranskan instituutilla. Tapahtuma on monikielinen: käytämme ohjelmassa pääosin suomea, mutta huomioimme järjestelyissä osallistujien kielitaidon. Tapahtuma on osallistujille ilmainen. Matkat jokainen maksaa itse.

Ohjelma

Ohjelman tarkempia tietoja täydennetään. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

8-9

8.30-9:45

Tuntivierailu: mahdollisuus seurata kieltenopetusta, Helsingin eurooppalainen koulu

Tuntivierailu: mahdollisuus seurata kieltenopetusta, miten esi- ja alakoulussa opetetaan vieraalla kielellä, HRSK, Raumantie 4

10-10:10 Avaussanat, kouluneuvos Jorma Kauppinen, Opetushallitus
10.10-10.25 Valtion kielikoulujen yhteinen puheenvuoro, rehtorit Najat Ouakrim-Soivio, HRSK, Tuula Väisänen, SVK ja Kristiina Siimes, ESH
10.25

Pääpuhuja 1: Osallistumisen merkitys vieraan kielen oppimisessa (sis. 10 min tauko)*, suomeksi

KT, Maarit Kaunisto, apulaisrehtori, Suomalais-venäläinen koulu

11.15-12.00

Ensimmäinen työpajakierros

a. Lukiolaisten näkemyksiä palautteesta, tutkijatohtori, Toni Mäkipää, Helsingin yliopisto. Työpajan kieli: englanti (suomi ja ranska)

b. Monikielisyys luokkahuoneessa: Vieraan kielen oppimisen nopeuttaminen kieltenvälisen ymmärtämisen avulla, Dejana Kerošević Isosalo, kouluyhteistyön koordinaattori, Goethe-Institut Finnland. Työpajan kieli: englanti (saksa, ranska ja muita kieliä)

c. ''Multilinguisme : l'exemple des souris'', Jean-Philippe Payette, Helsingin eurooppalainen koulu. Työpajan kieli: ranska, mutta kaikki kielet ovat tervetulleita

d. Erasmus+ -ohjelman tarjoamia mahdollisuuksia, ohjelma-asiantuntija Juuli Juntura, Opetushallitus. Työpajan kieli: Työpajan kieli: suomi (englanti)

e. Maamerkkejä ja tukea suullisen kielitaidon arviointiin, Opetusneuvos Olli Määttä/Undervisningsråd Yvonne Nummela, Opetushallitus. Työpajan kieli: suomi ja ruotsi

f. Kinesteettinen kielenopetus ja varhainen kielenoppiminen, Tuuli Virtanen, venäjän kielen lehtori, Suomalais-venäläinen koulu. Työpajan kieli: suomi

12-12.45

Toinen työpajakierros

Sama sisältö kuin ensimmäisellä kierroksella

12.45-13.40

Lounas ja esityspisteillä kiertely

Otava

Edita

SanomaPro

Goethe-Institut Finnland

Kieliverkosto

Ranskan instituutti, French Institute

Suomi-Venäjä-seura

Svenska Nu

SUKOL ry

13.40-14.25 Toinen pääpuhuja: Monikielisyys kieltenopetuksessa, Peppi Taalas, Jyväskylän yliopisto
14.25-14.45 Kahvitauko
14.45-15.45

Paneelikeskustelu: Työelämässä ja jatko-opinnoissa tarvittava kielitaito

  • Teppo Koski DI, konsultti, TEKO Consulting
  • Marja Rosvall, lähetystöneuvos, henkilöstösuunnittelutiimin vetäjä, UM
  • Tanja Juurus, projektipäällikkö, Yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishanke 2022-2025
  • Raine Tiessalo, Ylen Ranskan -kirjeenvaihtaja 2001-2012 ja Agence-France Pressen (AFP) kirjeenvaihtaja Suomessa (2013-2015)
  • Anne Siltanen FL, yhteisten aineiden lehtori (englanti, ruotsi), Koulutuskeskus Salpaus, SUKOL ry
15.45-16 Loppusanat, Stéphane Schorderet, Instituutin johtaja ja kulttuuri- ja tiedeasiainneuvos, l'Institut français de Finlande
16-17 Bussi (linja 14) Ranskan instituutille, Yrjönkatu 36
17 Viiniä ja juustoa Ranskan instituutilla

 

Tapahtumaa järjestämässä: Opetushallitus, LUKKI-verkosto, Kieliverkosto, Helsingin ranskalais-suomalainen koulu, Suomalais-venäläinen koulu, Helsingin eurooppalainen koulu, l'Institut français de Finlande, Goethe-Institut, Suomi-Venäjä-seura, Svenskanu ja SUKOL.

Ilmoittaudu

Aika ja paikka

3.11.2023 08.30 – 16.00
Helsingin ranskalais-suomalainen koulu
Raumantie 4, 00350 Helsinki

Paikalle pääsee esimerkiksi Helsingin päärautatieasemalta bussilla 300, Kampista bussilla 20 ja Pasilan asemalta bussilla 500. Parkkipaikkoja ei ole.
Stream-linkki
Suoratoistolinkki pääpuhujien esityksistä ja paneelikeskustelusta.

Ilmoittautumisaika

24.8.2023 – 10.10.2023 klo 18:00