Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaari: Digitaaliset palvelut lukutaidon edistäjinä

Webinaari Esiopetus Perusopetus Lukutaito-ohjelma

Opetushallitus järjestää 13.3.–3.4. neliosaisen Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaarisarjan. Keskiviikkoiltapäivisin järjestettävät webinaarit on suunnattu erityisesti kaikkien asteiden opettajille.

Digiajalla valheellisen tiedon pitkät lonkerot ja tekoälyn invaasio puhuttavat. Tiedonhaun, tekstien arvioinnin ja tulkinnan taidot ovat entistä tärkeämpiä. Miten oppia ja opettaa kriittiseksi lukijaksi digitaalisissa ympäristöissä?

Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaarisarjassa pureudutaan vaihtuvien asiantuntijoiden johdolla kriittisen lukutaidon opettamiseen eri oppiaineissa. Webinaareissa tarjotaan tietoa, konkreettisia työkaluja opetustyöhön sekä mahdollisuuksia kysyä ja keskustella aiheista kokeneiden asiantuntijoiden kanssa. Opettajien lisäksi kaikki teemasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan maksuttomia webinaareja.

Webinaari IV: Digitaaliset palvelut lukutaidon edistäjinä 

keskiviikko 3.4. klo 14–16
Päivi Leppänen & Lotta-Sofia La Rosa / Opetushallitus

Ajankohtaisessa keskustelussa digilaitteiden käyttö ja lukutaidon kehittyminen asetetaan usein vastakkain. Keskustelusta voi syntyä mielikuva, että digitaaliset laitteet ovat yksi lukutaidon heikkenemisen juurisyy. Kysymys on kuitenkin siitä, miten ja mihin niitä käytetään. Digitaalisten laitteiden ja palvelujen käytön tarkoituksena opetuksessa on parantaa mahdollisuuksia oppia. Opettajan digipedagogisen osaamisen merkitys kasvaa. 

Tiedetään, että digitaalisessa ympäristössä luettavissa teksteissä painottuvat lyhyet tekstipätkät, audiovisuaalinen tarjonta ja silmäilevä lukeminen, mikä ei edistä lukutaidon moniulotteisuutta. Tosiasia on, että lukeminen siirtyy yhä enemmän digitaaliseen ympäristöön. Miten ja millainen digitaalinen lukeminen sitten kehittää lukutaitoa? Mikä on äänikirjojen rooli? Webinaarissa puretaan myyttejä digitaalisesta lukemisesta ajankohtaisen tutkimustiedon varassa, pohditaan digitaalisuutta lukutaidon opetuksessa ja lukemaan innostamisessa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden valossa. Lisäksi esitellään digitaalisten palveluiden käyttöä pidempien tekstien, kuten kirjallisuuden, lukemisen edistäjinä käytännön esimerkein.

Kouluttajina toimivat Opetushallituksesta Päivi Leppänen (opetusneuvos, digitaalinen osaaminen) ja Lotta-Sofia La Rosa (Lukutaito-ohjelman erityisasiantuntija, FT, nuorten lukumotivaation ja digitaalisen lukemisen vapaa tutkija).

Ilmoittaudu Silmäilyä syvemmälle -webinaareihin

Aika ja paikka

3.4.2024 14.00 – 16.00

Ilmoittautumisaika

19.1.2024 – 2.4.2024 klo 20:00

Webinaarit pidetään Teams-alustalla. Osa webinaaripuheenvuoroista tallennetaan ja julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi tekstitettyinä Lukutaito-ohjelman verkkosivuilla. Lisätietoa webinaarisarjasta antavat Lukutaito-ohjelman erityisasiantuntija Lotta-Sofia La Rosa ja opetusneuvos Päivi Leppänen. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi [at] oph.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]oph[dot]fi)