Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaari: Näkökulmia kriittiseen digitaaliseen lukutaitoon

Webinaari Esiopetus Perusopetus Lukutaito-ohjelma

Opetushallitus järjestää 13.3.–3.4. neliosaisen Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaarisarjan. Keskiviikkoiltapäivisin järjestettävät webinaarit on suunnattu erityisesti kaikkien asteiden opettajille.

Digiajalla valheellisen tiedon pitkät lonkerot ja tekoälyn invaasio puhuttavat. Tiedonhaun, tekstien arvioinnin ja tulkinnan taidot ovat entistä tärkeämpiä. Miten oppia ja opettaa kriittiseksi lukijaksi digitaalisissa ympäristöissä?

Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaarisarjassa pureudutaan vaihtuvien asiantuntijoiden johdolla kriittisen lukutaidon opettamiseen eri oppiaineissa. Webinaareissa tarjotaan tietoa, konkreettisia työkaluja opetustyöhön sekä mahdollisuuksia kysyä ja keskustella aiheista kokeneiden asiantuntijoiden kanssa. Opettajien lisäksi kaikki teemasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan maksuttomia webinaareja.

Webinaari II: Näkökulmia kriittiseen digitaaliseen lukutaitoon

keskiviikko 20.3. klo 14–16.30
Liisa Ilomäki & Minna Lakkala / DETECT-hanke

Liisa Ilomäki ja Minna Lakkala esittelevät tutkimukseen perustuvaa kriittisen digitaalisen lukutaidon mallia sekä siihen liittyvää tutkimusta. Lisäksi puhujat käyvät läpi kriittisen digitaalisen lukutaidon erityisiä kysymyksiä ja haasteita sekä ehdottavat opetuskäytäntöjä. Osallistujat saavat tietoa myös mallin tueksi kootusta laajasta linkkilistasta ja ideoita opetukseen.

Webinaari sisältää myös yhteisöllistä työskentelyä ja keskustelua pienryhmissä. Materiaaleja on saatavilla myös ruotsiksi.

KT, dosentti Liisa Ilomäki ja FT, dosentti Minna Lakkala tekevät tutkimusta Technology in Education -tutkimusryhmässä Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Molemmilla on monivuotinen ja laaja kokemus digiteknologian opetuskäytön tutkimisesta kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa sekä opettajien digipedagogisesta täydennyskoulutuksesta. Webinaarissa esiteltävä kriittisen digitaalisen lukutaidon malli ja sen soveltamista tukevat materiaalit on kehitetty päättyneessä EU-rahoitteisessa DETECT-hankkeessa ja sitä seuranneessa HY+:n koordinoimassa ja Opetushallituksen rahoittamassa koulutushankkeessa. 

Ilmoittaudu Silmäilyä syvemmälle -webinaareihin

Aika ja paikka

20.3.2024 14.00 – 16.30

Ilmoittautumisaika

19.1.2024 – 19.3.2024 klo 20:00

Webinaarit pidetään Teams-alustalla. Osa webinaaripuheenvuoroista tallennetaan ja julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi tekstitettyinä Lukutaito-ohjelman verkkosivuilla. Lisätietoa webinaarisarjasta antavat Lukutaito-ohjelman erityisasiantuntija Lotta-Sofia La Rosa ja opetusneuvos Päivi Leppänen. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi [at] oph.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]oph[dot]fi)