Tapakasvatus
Nykymaailmassa korostuvat sosiaaliset-, yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot. Tapojen tunteminen kasvattaa itseluottamusta ja vahvistaa uskoa omaan pärjäämiseen.
Käytetyimmät sisällöt

Mitä on tapakasvatus?
Tapakasvatuksen avulla pyritään sitouttamaan kouluja tapakasvatukseen ja luomaan ymmärrystä hyvien tapojen merkityksestä yhteiskunnassa.

Tapakasvatus on koko koulun asia
Opetushallituksen haastattelussa opettaja Leila Säteri kertoo, mitä etuja tapakasvatus tuo tullessaan ja antaa käytönnön esimerkin siitä, miten hyvää käytöstä ja tapoja voi opetella.

Ensivaikutelmasta jää muistijälki
Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä tervehti tapakasvatusviikon kasvattajia ja nuoria muistuttaen hyvien tapojen merkityksestä.

Ajatuksia ja näkemyksiä tapakasvatuksesta
Eri alojen asiantuntijat ovat kirjoittaneet tapakasvatuksen merkityksestä, tarpeellisuudesta ja läsnäolosta omassa elämässä.

Tavattomasti tapoja
Tapakasvatuksesta kirjoitetuissa artikkeleissa tapakasvatustyyli keskustelee tulevaisuuden osaamistarpeiden ja nykypäivän tapakasvatuksen ajatusten sekä tarpeiden kanssa.
Opetuksen ja oppimisen tueksi

Tilannetaju ja tapataituruus -teemaviikko
Koulut voivat hyödyntää tilannetaju ja tapataituruus -teemaa tapakasvatusviikolla monialaisena oppimiskokonaisuutena. Jokaiselle tapakasvatusviikon päivälle on oma alateemansa, joiden avulla voidaan pohtia, mitä hyvät tavat tarkoittavat eri tilanteissa ja ympäristöissä.

Tapakasvatustarinat esiopetuksessa ja vuosiluokilla 1–2
Tarinassa seikkailevat erilaiset linnut, joista kertova tarina voidaan esittää luettuna jatkosatuna, piirrossatuna tai nukketeatterin keinoin elävöitettynä. Lisäksi jokaisen päivän kohdalta löydät tekstiin liittyviä tehtäviä.

Tapakasvatustarinat vuosiluokilla 3–6
Jatkokertomus sisältää sekä huumoria että ripauksen mystiikkaa. Tarinan viitekehyksenä on matka leirikouluun ja henkilöinä ryhmä kuudesluokkalaisia sekä yhden oppilaan isoäiti. Tekstin yhteydestä löydät tehtäviä opetuksen tueksi.

Tapakasvatustarinat vuosiluokilla 7–9
Kertomus etenee nuortenkirjatyyppisenä jatkokertomuksena viiden päivän TET-harjoittelusta, jonka yhdeksäsluokkalainen Santtu suorittaa syyskuussa SuperSound Finlandissa.

Pelit
Opetushallitus on tuottanut kaksi lautapeliä vuosiluokille 1-2 ja 3-6. Pelit on tehnyt kirjailija Kirsti Manninen ja luokanopettaja FM Laura Manninen.

Elokuvatehtävät
Opetushallitus ja Koulukino ovat tuottaneet yhdessä elokuviin pohjautuvia tapakasvatuksen oppimistehtäviä.