Tällä sivulla tarkastellaan perusopetuksessa toimivien tahojen näkökulmia digitalisaatioon. Jäsentely noudattelee Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön digitalisaation viitekehyksen rakennetta eli seitsemää digitalisaation kehittämisen osa-aluetta. Kuhunkin osa-alueeseen on koottu ajankohtaisia ja tärkeimpiä näkökulmia perusopetuksen piirissä toimivilta tahoilta. Viitekehyksen tehtävien toteuttamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus.
Näkökulmia ja mielipiteitä on kerätty monin tavoin, erityisesti yhteistyössä ja keskusteluissa sidosryhmien kanssa sekä kyselyillä. Tämä kooste on tarkoitettu digitalisaation tilannekuvaksi eri näkökulmista ja jatkuvan keskustelun pohjaksi toimijoiden kesken. Opetushallitus yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa päivittää sivun sisältöä sidosryhmien kanssa käytävän vuoropuhelun tuloksena digitalisaation edistämiseen liittyvien tehtävien edetessä. Valtionhallinnon vastuut ja näkökulmat digitalisaatioon on kuvattu Kasvatuksen ja koulutuksen digitalisaation linjaukset 2027 -julkaisussa.  
 
Kuvituskuva
Digitalisaation tavoitetilan saavuttaminen edellyttää systemaattista kehittämistä, eri näkökulmien huomioon ottamista ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Valtionhallinto, opetuksen järjestäjät, lapset ja nuoret, opettajat ja muu henkilöstö, huoltajat ja kasvatusyhteisö, palveluita tarjoavat yritykset, sekä tutkijat ovat kaikki tärkeässä asemassa tämän tavoitetilan saavuttamisessa. Yhteistyöllä ja sitoutumisella voimme varmistaa, että digitalisaatio tukee opetussuunnitelman perusteiden mukaisia yhdenvertaisia työskentelyn ja oppimisen mahdollisuuksia, edistää kestävää kehitystä ja parantaa toiminnan edellytyksiä laajasti.