Tausta-aineisto: Tekijänoikeus tekoälyn opetuskäytössä ja kehittämisessä
Tausta-aineisto käsittelee eri teemoja, ja sitä tulisi hyödyntää teemakohtaisesta tarkastelusta huolimatta kokonaisuutena.
Tekijänoikeuslakia (ml. opetusta koskevat pykälät) sovelletaan myös tekoälysovellusten opetuskäyttöön. Tekoälyn käyttö opetuksessa tarjoaa monia mahdollisuuksia, mutta siihen liittyy myös tärkeitä tekijänoikeuskysymyksiä, joiden huomioiminen edellyttää:
- koulutuksen järjestäjiltä:
- Tekijänoikeuskysymysten huomioimista tekoälysovelluksia ja -järjestelmiä hankkiessa, käyttöönottaessa ja hallinnoidessa.
- Henkilöstön ohjeistusta sekä tarvittavan täydennyskoulutuksen tai perehdytyksen järjestämistä.
- kasvatus- ja opetushenkilöstöltä:
- Koulutuksen järjestäjän ohjeistuksen huomioimisen työtehtävien suunnittelussa ja toteutuksessa.
Tekijänoikeudet ja käyttöehdot: Tekoälysovelluksiin ja -avusteisiin tuotoksiin sovelletaan samoja tekijänoikeuden säännöksiä kuin muuhunkin opetustoimintaan. Koulutuksenjärjestäjän on hyvä tarkistaa tekoälysovellusten hankinnan yhteydessä palvelun käyttöehdot sen osalta, käytetäänkö palveluun syötettyjä aineistoja yrityksen tuotekehityksessä (koulutusdatana) ja huolehtia sen mukaisesti tarvittavista linjauksista kasvatus- ja opetushenkilöstölle. Suositeltavaa on käyttää opetuskäytössä tekoälysovelluksia, jotka eivät käytä aineistoa yrityksen omaan tuotekehitykseen. Osassa sovelluksista voi estää syötetyn aineiston käytön koulutusdatana. Esto on tärkeä tehdä ennen käyttöönottoa.
Oppijoiden ja henkilöstön tuotokset: Oppijoiden ja henkilöstön tekemät teoskynnyksen ylittävät työt ovat heidän tekijänoikeudellaan suojattuja ja niihin sovelletaan samoja sääntöjä kuin muihinkin teoksiin.
Tekoälyavusteinen sisältö: Tekoälyn tuottama sisältö ei yleensä saa tekijänoikeussuojaa, koska se ei täytä ihmisen luovan työn kriteerejä. Lopullisen sisällön tulisi olla pääosin ihmisen luomaa ja täyttää teoskynnyksen vaatimukset saadakseen tekijänoikeussuojan.
Tekoälyn kouluttaminen: Teosten käyttäminen tekoälyn kouluttamisessa ilman teoksen tekijänoikeudenhaltijan lupaa on kielletty. Tekoälysovelluksen käyttäminen ei automaattisesti tarkoita tekoälyn kouluttamista, vaan koulutuksen järjestäjän tehtävä on arvioida se tekoälysovellusten hankinnan yhteydessä. Mikäli opetustoiminnan yhteydessä oppijat kouluttavat tekoälyä, on tärkeää käyttää vain sellaista aineistoa, jonka käyttöön on tekijänoikeuden haltijan lupa tai joka on tekijänoikeussuojan ulkopuolella. Tällaista materiaalia ovat esimerkiksi teokset, jotka on luovutettu vapaaseen yleiseen käyttöön, joiden tekijänoikeudellinen suoja-aika on päättynyt (public domain) tai, jotka on julkaistu kouluttamiseen soveltuvalla lisenssillä (esim. MIT- ja soveltuvat cc-lisenssit, esim. CC0).
Avoimuus ja läpinäkyvyys: Tekoälyllä kokonaan tuotettu sisältö, jota ei ole ihmisen toimesta muokattu, on hyvä merkitä selvästi, jotta käyttäjät tietävät sen alkuperän, sillä tekoälyn tuottama sisältö ei yleensä saa tekijänoikeussuojaa.
Päivitetty