Tulkitsemispalvelusta säädetään varhaiskasvatuslain (540/2018) 15 c §:ssä, jonka mukaan lapsella on hänen tuen tarpeensa sitä edellyttäessä oikeus saada varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämää tulkitsemispalvelua.
Esi- ja perusopetusta koskevasta tulkitsemispalvelusta säädetään perusopetuslain 31 §:ssä, jonka mukaan vammaisella ja muulla erityistä tukea tarvitsevalla oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät tulkitsemispalvelut. Viittomakielen tulkitsemisen ja kommunikaatiota selventävällä menetelmällä tapahtuvan tulkitsemisen maksaa varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen opetuksen järjestäjä.
Tulkitsemispalvelulla turvataan lapsen tai oppilaan oikeus osallistua yhdenvertaisesti varhaiskasvatukseen, esiopetukseen tai perusopetukseen vertaisten kanssa. Tulkitsemispalvelun järjestäminen lapsen tai oppilaan edun mukaisesti on siten yksi keino inklusiivisten periaatteiden huomioimiseksi. Yhdenvertaisuuslain (1325/2014) näkökulmasta tulkitsemis- ja tulkkauspalvelun laiminlyönti voidaan arvioida välilliseksi syrjinnäksi.
Aikuisten perusopetukseen ei sovelleta perusopetuslain 31 §:ää. Tulkitsemispalvelua aikuisten perusopetukseen voi hakea vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain (vammaispalvelulaki) nojalla hyvinvointialueelta.
Oikeudellisesta näkökulmasta on hyvä huomioida myös YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva sopimus, jonka Suomi on ratifioinut vuonna 2016. Vammaisyleissopimuksen koulutusta koskeva artikla 24 määrittelee vammaisten ihmisten oikeuden osallistua koulutukseen.