Kriittinen infrastruktuuri määritellään perusrakenteiksi, palveluiksi sekä niihin liittyviksi toiminnoiksi, jotka ovat välttämättömiä yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen ylläpitämiseksi. Kriittiseen infrastruktuuriin kuuluu sekä fyysisiä laitoksia ja rakenteita että sähköisiä ja digitaalisia toimintoja ja palveluja. Esimerkiksi energian tuotanto-, siirto- ja jakelujärjestelmät sekä raaka-aineiden hankinta, liikenne- ja logistiset palvelut ja liikenneverkot, sekä viestintäverkot ja -palvelut, elintarvike-, vesi- ja jätehuolto sekä sosiaali- ja terveydenhuolto ovat osa kriittistä infrastruktuuria.

Varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa, tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa, vapaan sivistystyön koulutuksessa ja taiteen perusopetuksessa on tärkeää perehtyä kriittiseen infraan sisältyviin toimintoihin ja tarvittaessa varautua niiden häiriöiden vaikutuksiin kasvatuksessa ja koulutuksessa. Erityisesti tulee varautua sähkönjakelun ja vesihuollon häiriötilanteisiin. Varautumisessa vesihuollon häiriötilanteisiin tulee huomioida, että myös sähkönjakelun häiriöillä voi olla vaikutusta vedenjakeluun ja viemäröintiin.

Vesihuoltolaitokset ovat varautuneet erilaisiin häiriöihin. Varautumisesta huolimatta voi tulla tilanteita, joissa vesihuollon palvelut, vedenjakelu ja jäteveden poisjohtaminen, joudutaan keskeyttämään.  

Suomen ympäristökeskuksen mukaan vesihuollon tavallisimpia häiriöitä ovat pienet putkirikot ja laitoksen vähäiset toimintahäiriöt. Näistä vesihuoltolaitos selviää usein nopeasti, ja vedenjakelu keskeytyy enintään lyhytaikaisesti. Lisäksi vedenjakelu voidaan suunnitellusti katkaista korjaus- tai huoltotyön vuoksi. Näissä tilanteissa vesihuoltolaitokset tiedottavat korjaus- ja huoltotöistä vaikutusalueen kiinteistöjä etukäteen.

Pahempi tilanne syntyy, jos laitoksen toiminta on vakavasti uhattuna tai vesijohtovesi saastuu ja muuttuu terveydelle vaaralliseksi. Silloin veden jakeluun voi tulla pidempi keskeytys tai juotavaksi tarkoitettua vettä voi joutua keittämään. Vesihuollon häiriötilanteissa vesilaitos järjestää korvaavia palveluja, esimerkiksi tilapäisiä vedenjakelupisteitä. Osana koko kunnan varautumista on syytä pohtia ennakkoon, millä tavoin vesilaitos järjestää korvaavia vesihuoltopalveluja varhaiskasvatusyksiköihin ja kouluihin.  

Häiriötilanteissa erityisen tärkeää on, että kunnat tiedottavat varhaiskasvatusyksiköitä, kouluja ja oppilaitoksia nopeasti, jotta edelleen huoltajia, oppilaita ja opiskelijoita voidaan tiedottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Pidempikestoinen häiriö jäteveden poisjohtamisessa vaikeuttaa veden käyttöä. Vaikka vettä olisi varastoituna (säiliövesi, sadevesi), niin mikäli viemäriverkosto ei toimi, ei vesikalusteita kuten lavuaareja tai vessoja voi käyttää normaalisti hallitsemattoman tulvimisen tai tukkeutumisen estämiseksi.

Keskeistä mahdollisen vesihuollon häiriön aikana varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa on:

  • viranomaisten ohjeiden seuraaminen
  • huolehtia, että henkilöstö ja lapset, oppilaat ja opiskelijat saavat viranomaisten ohjeet vedenkäytöstä ja noudattavat niitä.
  • huomioida, että vesihuollon häiriöt ovat usein paikallisia eikä viranomaistiedotus aina tavoita kaikkia oppilaita ja opiskelijoita
  • varmistaa mahdollisimman tavallinen ja hyvä kasvatuksen ja koulutuksen arki lapsille, nuorille ja opiskelijoille ja turvallisuuden tunteen luominen poikkeuksellisessa tilanteessa
  • huolehtia henkilöstön, myös johdon hyvinvoinnista ja jaksamisesta
  • tiedottaa järjestelyistä huoltajille, lapsille, oppilaille ja opiskelijoille oikea-aikaisesti.

Esimerkkejä erilaisista vesihuollon häiriötilanteista

  • Ennalta ilmoitettu vedenkäyttökatko.
  • Lyhytaikainen vedenkäyttökatko.
  • Pitkäkestoinen vedenkäyttökatko.
  • Vettä voi käyttää, mutta ei voi juoda.
  • Vettä voi käyttää, jos sen käsittelee ohjeiden mukaisesti.
  • Vettä ei saa käyttää lainkaan.
  • Jätevesiviemäriä voi käyttää rajoitetusti.
  • Jätevesiviemäriä ei voi käyttää eli vettä ei voi johtaa viemäriin eikä wc:tä voi vetää. 

Päivitetty