Vesihuoltolain mukaan lain toimeenpanon yleinen ohjaus ja seuranta kuuluvat maa- ja metsätalousministeriölle. Lain mukaisia valvontaviranomaisia ovat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä kunnan terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomainen.
Vesihuoltolain mukainen vesihuoltolaitos huolehtii yhdyskunnan vesihuollosta kunnan hyväksymällä toiminta-alueella. Vesihuollolla tarkoitetaan veden johtamista, käsittelyä ja toimittamista talousvetenä käytettäväksi sekä jäteveden poisjohtamista ja käsittelyä.
- Vesihuollon häiriötilanteissa tilannejohtamisen vastuu on vesihuoltolaitoksella, kun on kyse veden jakeluhäiriöstä.
- Kunnan terveydensuojelulla, kun on kyse talousveden mikrobiologisesta tai kemiallisesta saastumisesta.
- Pelastusviranomaisella, kun on kyse öljy-, kemikaali- tai säteilyonnettomuudesta tai niiden uhkatilanteesta.
- Poliisiviranomaisella, kun on kyse rikoksesta.
Tiedottamisesta vastaa tilannejohtamisesta vastaava taho. Muut toimijat osallistuvat tiedottamiseen erikseen sovittavalla tavalla.
Kuntien tulee pystyä hoitamaan tehtävänsä ja turvata asukkaiden hyvinvointi ulkoisen tai sisäisen toimintaympäristön häiriöistä, uhkista ja riskeistä huolimatta. Kuntien kokonaisturvallisuutta hallitaan muun muassa varautumissuunnittelun sekä paikallisen turvallisuussuunnittelun avulla. Valmiuslain 12 §:ssä säädetään kuntien varautumisvelvollisuudesta. Kuntien sekä muiden kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjien on hyvä ennakoida mahdollisten häiriötilanteiden aiheuttamia vaikutuksia varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä suunnitella niihin varautumista. Erityistä huomiota tulee kiinnittää riittävien verkostojen luomiseen, jotta häiriötilanteessa tiedetään, mihin tahoihin ollaan yhteydessä. Myös yksityisten varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjien on tärkeää varautua vesihuollon häiriötilanteisiin ja huolehtia, että tarvittavat verkostot ja tiedonkulku on etukäteen suunniteltu.
Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että varhaiskasvatuksen toimipisteet, koulut ja oppilaitokset varautuvat mahdollisiin häiriötilanteisiin, kuten vesihuollon häiriötilanteisiin. On tärkeää, että jokainen henkilöstön jäsen tietää oman roolinsa ja osaa toimia mahdollisissa häiriötilanteissa, ja että lapsia, oppilaita ja opiskelijoita ohjeistetaan riittävästi ja oikea-aikaisesti. Kun varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa harjoitellaan häiriötilanteita tai keskustellaan häiriötilanteista osana kasvatusta tai koulutusta, on tästä hyvä viestiä huoltajille. Näin huoltajat voivat tarvittaessa jatkaa kotona keskustelua lapsen tai nuoren kanssa, jos tällainen asia hämmentää lasta tai nuorta.