Kansainväliseen käyttöön tarkoitettu ammatillisen tutkintotodistuksen liite antaa tietoa tutkinnosta ja ammattipätevyydestä.

Ammatillisen tutkintotodistuksen liite

Ammatillisen tutkintotodistuksen liite (Europass Certificate Supplement)  auttaa työnantajaa tai oppilaitosta esimerkiksi ulkomailla arvioimaan tutkinnon suorittaneen ammattipätevyyttä ja osaamista.

Liitteessä annetaan tietoa:

  • opintojen sisällöstä ja niiden tuottamasta ammattitaidosta
  • tutkinnon tasosta ja suoritustavasta
  • tutkinnon antamasta ammatillisesta pätevyydestä ja osaamisesta  
  • jatko-opintokelpoisuudesta.

Ammatillisen tutkintotodistuksen liitettä voi käyttää henkilö, jolla on ammatillinen tutkintotodistus. Liitettä käytetään todistuksen kanssa yhdessä.

Jokaiselle tutkinnolle on oma liite. 

Mistä ammatillisen tutkintotodistuksen liitteen voi saada?

Ammatillisen tutkintotodistuksen liitteen saa omasta oppilaitoksesta kun tutkinto on suoritettu. Oppilaitoksilla on velvollisuus antaa liite pyynnöstä.

1.8.2018 voimaan tulleiden tutkinnonperusteiden mukaisesti valmistuneet voivat  myös tulostaa liitteen Opetushallituksen verkkosivuilta, e-Perusteista

Jos olet valmistunut vanhempien tutkinnonperusteiden mukaisesti, lue alta tarkemmat ohjeet:

1. Ammatilliset perustutkinnot 1.8.2018 asti

Jos olet perustutkinto-opiskelija ja valmistunut edellisten tutkintojen perusteiden mukaisesti (vuonna 2011 tai myöhemmin 1.8.2018 asti), saat tarvitsemasi liitteen omasta oppilaitoksestasi. Voit myös etsiä oikean liitteen oheisesta linkistä löytyvästä arkistosta: https://laatikko.oph.fi/s/PQG5nkHfPFxSnrA.

1.8.2018 jälkeen voimaan tulleiden perusteiden mukaisesti valmistuvat löytävät liitteen ePerusteista.

2. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot 1.8.2018 asti

Jos tarvitset ammatti- tai erikoisammattitutkintojen Europass-liitteitä, saat tällä hetkellä liitteen omasta oppilaitoksestasi tai tarvittaessa ottamalla yhteyttä Opetushallituksen Europass-keskukseen.

Voit myös etsiä oikean liitteen oheisesta linkistä löytyvästä arkistosta: https://laatikko.oph.fi/s/PQG5nkHfPFxSnrA.

1.8.2018 jälkeen voimaan tulleiden perusteiden mukaisesti valmistuvat löytävät liitteen ePerusteista.

3. Vanhat tutkinnot: sekä perus-, että ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

1999 – 2001 voimaan tulleiden tutkinnonperusteiden mukaisille tutkinnoille on laadittu Europass-liitteet. Löydät ne arkistotietokannasta.

Voit myös tiedustella liitettä Europass-keskukselta.

Tätä vanhemmille tutkinnoille ei ole Europass-liitettä. Tarvittaessa Opetushallitukselta voi hakea asiantuntijalausuntoa kansainväliseen käyttöön. Lausunnosta saat lisätietoa täältä: https://www.oph.fi/fi/palvelut/opetushallituksen-lausunnot-suomalaisista-tutkinnoista