Päivämäärä: 15.6.2020
Opetushallitus kannattaa esitystä oppivelvollisuuden laajentamisesta. Esitys nostaa koulutus- ja osaamistasoa sekä lisää koulutuksellista tasa-arvoa.
Esityksessä maksuttoman koulutuksen kysymyksiä on esitelty ja perusteltu ansioituneesti. Opetushallitus kiinnittää huomiota, että esityksen perusteluissa lapsivaikutusten arviointia sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvien kysymysten käsittelyä voitaisiin lisätä. Lainsäädäntöuudistuksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan lainsäädännön lisäksi oppilaiden ja opiskelijoiden ohjausta, oppimisen tukea, oppilashuoltoa ja oppilaiden hyvinvoinnin tukemista sekä vahvaa toimeenpanon tukea, opetushenkilöstön täydennyskoulutusta ja moniammatillisen yhteistyön kehittämistä. Oppivelvollisuuslainsäädännössä tulisi huomioida myös hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi.
Opetushallitus tuo esille, että oppivelvollisuusuudistusten tavoitteiden toteutumiseen tarvitaan koko koulutusjärjestelmän huomioimista varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja toiselle asteelle. Oppimaan oppimisen ja motivaation taitoja tulisi opettaa kaikilla asteilla. Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa luodaan pohjaa taidoille, joita toisen asteen opinnoissa, jatko-opinnoissa, työelämässä ja elämässä tarvitaan. Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen riittävistä resursseista sekä varhaiskasvatuksen sekä koulutuksen hyvästä laadusta tulee huolehtia. Opetushallitus kiinnittää tämän esityksen yhteydessä huomiota erityisesti opinto- ja uraohjaukseen sekä koulutustarjonnan sekä yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamiseen.
Esitys tuo Opetushallitukselle useita kokonaan uusia tehtäviä. Opetushallitus laatii tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteet ja oppivelvollisille tarkoitettujen kansanopistojen pitkien linjojen opetussuunnitelman perusteet. Oppivelvollisuuden laajentaminen aiheuttaa muutoksia Opetushallituksen sähköisiin palveluihin (KOSKI, Opintopolku.fi, ePerusteet, eHOKS, Hakemuspalvelu, Valintapalvelu). Uudistuksesta aiheutuu Opetushallitukselle laaja-alaista informaatio-ohjaus- ja neuvontatarvetta. Opetushallitukselle on turvattava riittävät toiminnalliset ja taloudelliset resurssit sekä henkilöstövoimavarat näiden uusien tehtävien hoitamiseksi valtion tulo- ja menoarviossa sekä Opetushallituksen tulossopimuksessa, kun Opetushallitukselle tulevat tehtävät täsmentyvät.
Opetushallitus pystyy omalta osaltaan järjestämään toimintansa niin, että esityksen mukaisessa aikataulussa voidaan edetä. Tämä edellyttää, että Opetushallitukselle turvataan uusien tehtävien edellyttämät resurssit. Perusteiden ja uudistuksen toimeenpanon tuki onnistuvat suunnitellussa aikataulussa. Sähköisten palveluiden käyttöönotto ajallaan tuottaa haasteita, jos esityksen hyväksymisen ja palveluiden käyttöön oton välille jäävä aika lyhenee. Lisäksi Opetushallitus kuitenkin kiinnittää huomiota, että eri hallinnon tasoille, oppilaitoksille, oppilaitosjohdolle ja opetushenkilökunnalle tulee jättää riittävästi aikaa valmistautua esityksen vaatimiin uudistuksiin. Myös mahdollisen koronavirusepidemian toisen aallon vaikutukset oppilaitosten toimintaan tulee huomioida aikataulussa.