Vuosi 2024 oli strategiamme sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen välisen tulossopimuksen ensimmäinen toimintavuosi.
Strategiamme yksi neljästä yhteiskunnallisesta tavoitteesta on, että hyvinvointi, kestävyysosaaminen ja tulevaisuususko vahvistuvat. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen vuosia 2024–2027 koskevassa tulossopimuksessa sivistyshallinnon yhtenä toiminnallisena tavoitteena on tukea kulttuurista muutosta kestävyysmurroksen saavuttamiseksi. Tulostavoitteeksemme on määritelty, että kestävyysosaaminen ja vastuullinen toiminta toimialallamme ja virastossamme ovat vahvistuneet.
Olemme valinneet Agenda 2030 -tavoitteista viisi toimialaamme kytkeytyvää tavoitetta, joihin voimme vaikuttaa toiminnallamme, ja määritelleet niihin liittyvät omat tavoitteemme:
- (4) Hyvä koulutus: Vahvistamme kestävän kehityksen oppimista ja osaamista eri kouluasteilla ja varhaiskasvatuksessa sekä jatkuvassa oppimisessa.
- (8) Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua: Varmistamme riittävän osaamisen jatko-opintoihin tai työllistymiseen. Tuemme vihreään osaamiseen liittyvää opetusta, ohjausta ja kehittämistyötä.
- (12) Vastuullista kuluttamista: Vahvistamme kestävien elämäntapojen, ilmastovastuun ja kiertotalouden tietämyksen lisäämistä koulutustoimijoille. Vahvistamme oppijoiden, opettajien ja muiden koulutustoimijoiden osaamista.
- (17) Yhteistyö ja kumppanuus: Osallistumme kansainväliseen yhteistyöhön ja verkostoihin ja tuemme omalla toiminnallamme kestävän kehityksen toimeenpanoa ja kumppanuutta.
- (13) Ilmastotekoja: Kaikki toimintamme perustuu ilmastovastuullisuudelle ja kestäville elämäntavoille.
Tässä raportissa kerromme Opetushallituksen kestävyystyöstä näiden tavoitteiden kautta.
Jalanjäljellä tarkoitamme Opetushallituksen ympäristövaikutuksia virastona, eli esimerkiksi matkustamisesta ja hankinnoista aiheutuvia ympäristövaikutuksia, sekä talousvastuuta. Kädenjäljellä puolestaan tarkoitamme sitä, miten vaikutamme toimialaan ja yhteiskuntaan kasvatuksen, koulutuksen ja kansainvälistymisen ohjaukseen ja kehittämiseen liittyvien toimiemme kautta (esim. miten kasvatus vahvistaa ymmärrystä ekologisesta elämäntavasta).
Kestävän kehityksen vahvistamista kasvatuksessa, koulutuksessa ja kansainvälistymisessä sekä omissa toiminnoissamme on vuodesta 2021 alkaen koordinoinut Agenda 2030 -työryhmä. Tätä tärkeää työtä jatkaa vuoden 2025 alussa asetettu kestävän kehityksen työryhmä pääjohtaja Minna Kelhän johdolla.