Lukion opetussuunnitelman perusteissa (2019) todetaan, että jokainen opiskelija laatii itselleen opintojen aikana henkilökohtaisen kieliprofiilin (ks. esim. A-englanti ePerusteissa). Opetushallituksen verkkosivuilla on kuvattu yksi malli kieliprofiilin pääasiallisiksi sisällöiksi.
Tämän verkkosivusto on koottu siitä lähtökohdasta, että opintojen alussa jokaisen opiskelijan olisi suositeltavaa vähintään
Koota kuvaus eri kielten taidoistaan
Kuvauksessa opiskelija
- arvioi taitojansa eri kielissä
- asettaa tavoitteet oppimiselleen
- pohtii keinoja saavuttaa asetetut tavoitteet.
Pohtia ja kuvata omia kielenopiskelutaitojaan
Pohdinnassa voidaan huomioida esimerkiksi
- omat vahvuudet ja kehittämiskohteet
- opiskelumotivaatiota ja merkityksellisyyttä lisäävät näkökulmat
- itsearviointitaidot ja palautteen käsittely.
Pohtia ja eritellä, missä ja mihin tarkoituksiin kielitaitoa voi hyödyntää
Opiskelija voi pohtia kielitaidon hyödyntämistä esimerkiksi
- jatko-opinnoissa
- erilaisissa työtehtävissä
- vapaa-ajalla, harrastuksissa, jne
- kansainvälisissä yhteyksissä (voivat liittyä kaikkiin edellisiin).
Opiskelijan kielivaranto kattaa äidinkielet, koulussa opitut kielet ja koulun ulkopuolella hankitun kielitaidon. Opiskelija voi työstää kuvauksia taidoistaan itsenäisesti tai yhdessä opettajan ja/tai muiden opiskelijoiden kanssa. Opiskelija päättää itsenäisesti tai yhdessä opettajan kanssa, mille aikaväleille oppimiseen liittyviä tavoitteita asetetaan. Aikaväli voi käsittää osan lukioajasta, mutta mieluusti koko lukioajan. Jotta käsitys kielitaidon kartuttamisesta läpi elämän tulee todellisemmaksi, tavoitteita on hyvä asettaa myös pidemmälle aikavälille, esimerkiksi viiden vuoden päähän. Opiskelijan itselleen asettamiin tavoitteisiin palataan vähintään A-kielen 6. moduulissa.
Viimeistään opintojen loppuvaiheessa jokaista opiskelijaa suositellaan laatimaan oma kieli-CV.
Kieli-CV
Kieli-CV:n olisi hyvä sisältää
- Osaamiskuvaukset jokaisesta opiskelijan osaamasta kielestä EVK-taitotasolla ja sanallisesti kuvattuna.
- Kuvaus kertyneestä kulttuurisesta osaamisesta. Kulttuurisella osaamisella tarkoitetaan esimerkiksi opinnoissa, harrastuksissa ja työelämässä hankittua tietoa kulttuureista ja taitoja toimia kulttuurisesti moninaisissa yhteisöissä. Kuvaukseen voi lisätä tietoa tilanteista, joissa opiskelija hyödyntää osaamistaan, kuten harrastukset ja työt.