Heli Pahlman on nuori suomalainen nainen, joka työskentelee Yhdistyneissä kansakunnissa New Yorkissa. Heli on saavuttanut sen, mistä monet haaveilevat: uran YK:ssa. Miten hän saavutti sen ja mitä neuvoja hänellä on lukijoillemme?

Tutkinnot ja työelämä

Heli valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Åbo Akademista vuonna 2008. Opintojensa aikana Heli ehti opiskella monia aineita. “Opiskelin kansainvälistä oikeutta; ihmisoikeudet olivat opintojeni keskiössä. Suoritin myös eri opintoalojen kursseja; valtiotieteestä uskontotieteeseen ja ranskan ja portugalin kieliopintoihin”, Heli kertoo.

Pian tutkinnon suorittamisen jälkeen hänet hyväksyttiin opiskeleman LL.M.-tutkintoa (Master of Laws) Helsingin yliopistoon, josta hän valmistui vuonna 2009. Mielenkiintoiset harjoittelupaikat ulkomailla eivät myöskään ole vieraita Helille. “Opintojeni jälkeen olen ollut harjoittelijana Euroopan neuvostossa Strasbourgissa ja Suomen pysyvässä edustustossa Yhdistyneissä kansakunnissa New Yorkissa, ennen kun muutin takaisin Suomeen vuonna 2010.”

Helin vaikuttavasta opinto- ja harjoittelukokemuksesta huolimatta työnhaku ei aina ole ollut helppoa. “Kuten monet vastavalmistuneet, lähetin työhakemuksia työhakemusten perään saamatta koskaan vastausta, mikä oli tietenkin todella turhauttavaa. Pidin kuitenkin itseni toimeliaana väliaikaisilla töillä siellä sun täällä ja parilla kehitysmaatutkimuksen kurssilla Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa”, Heli kertoo.

Heliä kiehtoi Yhdistyneiden kansakuntien tarjoamat työmahdollisuudet. “Suunnilleen samaan aikaan kun muutin takaisin Suomeen vuonna 2010, YK järjesti kansalliset pääsykokeet (National Competitive Recruitment Exam), jotka on tarkoitettu alle 32-vuotiaille asiantuntijoille, jotka haluavat työskennellä YK:ssa”, Heli selittää.

Koe toimii nykyisin nuorten asiantuntijoiden ohjelman (Young Professionals Programme) alaisuudessa. Nuoret asiantuntijat hakukierroksella vuorossa olevista maista voivat hakea suorittamaan tietyn aihepiirin tai ‘työperheen’ kirjallista koetta, esim. liittyen politiikkaan, taloustieteeseen tai teknologiaan. Kilpailu on kovaa; ainoastaan 40 hakijaa maata kohden voi osallistua tietyn suuntauksen kirjalliseen kokeeseen. Palkinto houkuttelee: kirjallisessa kokeessa hyvin onnistuneet kutsutaan haastatteluun. Tämä voi puolestaan johtaa nimen rekisteriin, josta nuoria asiantuntijoita rekrytoidaan YK:n paikkoihin.

Heli osallistui ihmisoikeuksien pääsykokeeseen vuonna 2010. “Kuusi kuukautta myöhemmin kuulin YK:lta, että olin onnistunut kokeessa. Pari viikkoa sen jälkeen minua haastateltiin Genevessä ja pian sain viestin, että olin päässyt haluttuun rekisteriin. Minulle myös tehtiin hyvin selväksi, että tämä ei tarkoita, että minulle välttämättä tarjottaisiin työpaikkaa. Vaikka olin innoissani, jatkoin työhakemusten lähettämistä kuten ennen. Voitte varmasti kuvitella yllätykseni, kun pari kuukautta myöhemmin sain sähköpostia UNOOSA:lta (United Nations Office for Outer Space Affairs) Wienistä, jossa kysyttiin haluaisinko tulla työhaastatteluun paikkaa varten. Menin ja sain paikan”, Heli kertoo.

Heli ei ollut koskaan kuvitellut työskentelevänsä ulkoavaruuteen liittyvien työtehtävien parissa. “Mutta tilaisuus oli yksinkertaisesti liian mielenkiintoinen sivuutettavaksi”, kuten hän itse toteaa. “Työskentelin avaruuslain sekä UNOOSA:n menettelytapojen parissa noin kolme vuotta. Vuoden 2014 alussa osallistuin siirtämisohjelmaan, jonka kautta siirryin New Yorkiin, jossa nykyään työskentelen YK:n CDU-yksikössä (Conduct and Discipline Unit) kenttäoperaatioista vastaavalla osastolla”, hän selittää.

Elämää New Yorkissa

Miltä Helin tyypillinen työpäivä sitten näyttää toimistolla? ”Työni pitää sisällään yksityiskohtien huomioimista, tiedon keräämistä, raporttien kokoamista sekä yhteydenpitoa jäsenmaihin ja rauhanturvaamisoperaatioihin. Lisäksi työni sisältää järjestelmien parantamista, jotta voimme paremmin seurata ja puuttua rauhanturvahenkilöstön rikkomuksiin. Työni täällä eroaa paljon siitä, mitä tein Wienissä. Tuntuu virkistävältä saada päivittäin uusia haasteita. Työpäivät voivat olla hyvin pitkiä ja kiireisiä. Ihmiselle, joka kiinnostui kansainvälisestä oikeudesta juuri YK:n takana olevan periaatteen vuoksi on kuitenkin jotakin hyvin erityislaatuista saada mennä joka päivä töihin YK:hon ja nähdä päämaja ihan vieressä, siis tien toisella puolella”, Heli sanoo.

New Yorkissa on myös rajattomasti tekemistä. Helin sanoin: “Aina on miljoona kiinnostavaa asiaa tehtävänä; upeita testattavia ravintoloita ja mahtavia konsertteja– mahdollisuudet ovat siis rajattomat”.

Neuvoja Europassi-nettisivujen lukijoille

Monet haaveilevat urasta YK:ssa, mutta se vaikuttaa vaikealta saavuttaa. Olisiko Helillä kenties neuvoja Europassin lukijoille? Helin mukaan unelmien työpaikkaa ei kenties saa heti valmistuttuaan yliopistosta, ja erittäin harva sen saakaan. Mutta periksi ei kannata antaa ainoastaan sen takia, että se ei ole helppoa.

“Voi olla vaikeaa saada jalkaa oven väliin YK:n sisälle, sillä kilpailu on kovaa ja on niin monta pätevää hakijaa jokaista paikkaa kohden. Suosittelisin kuitenkin hankkimaan kansainvälistä työkokemusta niin aikaisessa vaiheessa kuin mahdollista, tekemään harjoittelujaksoja, jotka ovat merkityksellisiä kiinnostuksenkohteitasi ajatellen ja olemaan ennakoiva. Pidä itsesi ajan tasalla sen suhteen, mitä sillä alalla, josta olet kiinnostunut, tapahtuu ja etsi olemassa olevia mahdollisuuksia saadaksesi kokemusta”, Heli painottaa. Jos olet kiinnostunut YPP-kokeesta (Young Professionals Programme), Heli suosittelee ahkeraa opiskelua, keskittymistä ja YK-organisaation toimimisen ymmärtämistä kokonaisuutena. Jos sinua jännittää ennen koetta, Heli alleviivaa sitä, että kaikki osallistujat ovat täysin samassa tilanteessa.

Elämä pitää sisällään odottamattomia mutkia ja yllättäviä tapahtumia voi tulla eteen. Silloin on hyvä pitää mielessä Helin tärkein neuvo: “Jatka oppimista ja ota vastaan ne mahdollisuudet, jotka kohtaat, sillä koskaan et tiedä mitä ovia ne voivat avata.” Kenties avaruuteen saakka – kuka tietää?