Usein kysyttyä

Miten koronatartunnoista ja -altistumisista viestitään huoltajille?

Keywords: Koronavirus Esiopetus Perusopetus Varhaiskasvatus

Teksti tarkastettu 28.3.2022

Koronatartunta tai altistuminen koronavirukselle on salassa pidettävä terveystieto, eikä siitä saa kertoa ulkopuolisille. Varhaiskasvatuksen toimipaikka tai koulu voi tiedottaa yleisellä tasolla tartunnasta tai altistumisesta, kunhan yksittäisten henkilöiden terveystietoja ei paljastu. Tiedottamisen tulee tapahtua niin yleisellä tasolla, että ei ole yksilöitävissä, kenestä on kyse.

Opetushallitus suosittelee avoimuutta koronatartunnoista ja altistumisista huoltajille viestittäessä. Kasvatuksen ja opetuksen järjestäjät voivat tartunnan saaneen lapsen huoltajan suostumuksella tiedottaa asiasta sairastuneen nimeä paljastamatta myös muille ryhmän, luokan tai varhaiskasvatusyksikön huoltajille. Näin voidaan toimia esimerkiksi tilanteissa, joissa testausta ja jäljitystä sekä virallisia eristämis- tai karanteenipäätöksiä ei tehdä.

Paikalliset terveysviranomaiset vastaavat tartuntojen jäljittämisestä, karanteeniin ja eristykseen asettamisesta sekä oireisten ohjeistuksesta. Varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjä, varhaiskasvatuksen yksityinen palveluntuottaja sekä toimipaikat ja koulut voivat tehdä yhteistyötä viestinnässä terveysviranomaisten kanssa, jos lapsella, nuorella tai henkilöstön jäsenellä havaitaan koronatartunta tai toimitiloissa on koronavirukselle altistuneita.

Paikallinen terveysviranomainen sekä varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjä päättävät tiedottamisen käytännön järjestämisestä. 

14.1.2022 Tarkennettu kohtaa, jossa Opetushallitus suosittelee avoimuutta huoltajille viestittäessä.

30.11.2021 Päivitetty koskemaan myös varhaiskasvatusta ja esiopetusta

Suora linkki tähän vastaukseen: https://www.oph.fi/fi/usein-kysyttya/miten-koronatartunnoista-ja-altist…