Usein kysytyt kysymykset
Olemme koonneet tälle sivulle tietoa Opetushallituksen eri osa-alueista. Jos et löydä vastausta, niin voit lähettää kysymyksesi lomakkeella, joka löytyy sivun alalaidasta.
4 aiheeseen liittyvää kysymystä
- Opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinto loppuun siirtymäajalla olevien perusteiden mukaisesti siirtymäajan puitteissa.
- Siirtymäajan perusteilla opiskeleva opiskelija voi valita uudesta perusteesta valinnaisen tutkinnon osan kohtaan ”Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta”, kun kyse ei ole samasta osaamisesta, jonka hän on jo suorittanut. Uudesta perusteesta valittu tutkinnon osa tunnustetaan sisällyttämällä osaksi suoritettavaan tutkintoon.
- Opiskelija voi halutessaan siirtyä suorittamaan tutkintoa uuden perusteen mukaisesti. Tällöin aiemmin hankittu osaaminen tunnustetaan sisällyttämällä ja/tai arvioimalla osaamisen vastaavuus. Mikäli vastaavuus voidaan todeta vain osittain, opiskelija hankkii puuttuvan osaamisen. Tutkinnon osan arvosana määritellään aiemmin suoritetun ja puuttuvan osaamisen osoittamisen perusteella. Aiemmin saman tutkinnon toisesta perusteesta suoritettu valinnainen tutkinnon osa voidaan tunnustaa tutkinnon muodostumisessa kohtaan ”Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta” vain siinä tapauksessa, että ko. olevan tutkinnon osan sisältämää osaamista ei ole uudessa perusteessa.
Ravintola- ja catering-alan työtehtävissä vaaditaan hyväksytysti suoritettu hygieniapassi. Hygieniapassi on oltava elintarvikealan toimijalla, joka käsittelee elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniaosaaminen osoitetaan suorittamalla hygieniapassi hyväksytysti.
Nykyiset ravintola- ja catering-alan perustutkinnon perusteet (OPH-2707-2017) tulivat voimaan 1.8.2018 ja silloin sai vielä hygieniapassin soveltuvan tutkinnon tai koulutuksen perusteella. Elintarvikelain (1397/2019, 27 §) muutoksen jälkeen hygieniapassia ei enää myönnetä soveltuvan elintarvikealan tutkinnon tai koulutuksen perusteella vaan kaikkien on mentävä hygieniapassitestiin. Muutos on ollut voimassa 1.1.2020 alkaen. Tutkinnon tai koulutuksen perusteella ennen 31.12.2019 myönnetty hygieniapassi on edelleen voimassa lainmuutoksen jälkeen.
Tutkinnon perusteiden mukaan opiskelijan tulee noudattaa hygienialainsäädäntöä. Tutkintotodistuksen saa vain, jos opiskelija on suorittanut Ruokaviraston virallisen hygieniapassitestin hyväksytysti.
Opiskelun voi aloittaa ainoastaan tutkintorakenteen mukaisissa tutkinnoissa noudattaen voimassa olevia tutkinnon perusteita. Pääsääntöisesti opiskelijalla on neljä vuotta aikaa suorittaa jo aloittamansa tutkinto valmiiksi tutkinnon poistuttua tutkintorakenteesta tai tutkinnon perusteiden kumouduttua.
Siirtymäajan voi tarkistee ePerusteista tutkinnon perusteen tiedoista.
Ei synny.