Ensimmäisen työviikon maanantaina et löydä kahvitauolla taukohuoneesta takaisin, koska kaikki käytävät näyttävät samanlaisilta. Perjantaina joku kysyy, millaista on uudessa työpaikassa. Et tiedä miten vastata, koska tuntuu, ettet ole tehnyt mitään.
Suunnittelua valkotaulun äärellä

Tunne siitä, ettei ole tehnyt mitään parin ensimmäisen työviikon aikana tarkoittaa sitä, että olet harjoitellut pihalla olemisen taitoa. Se tarkoittaa hähmäistä tunnetta, kun ei oikein tiedä mitä työtehtäviin kuuluu, ei muista kenenkään nimeä eikä tietokonekaan toimi kuten pitäisi.

Pihalla olemisen tunne on ärsyttävää. Sen tunnustaminen ääneen voi olla hankalaa, jos muut työntekijät ovat aloittaneet työyhteisössä kauan sitten.

Hyvät kollegat, tässä muutama vinkki, kuinka pärjäät pihalla.

  • Pihalla olemisen tunne on oikeutesi. Tutustu rauhassa uuteen työnkuvaan, siihen liittyviin käytäntöihin ja materiaaleihin.
  • Kirjaa ylös kysymyksiä tai mieleen tulevia outoja asioita. Muistiinpanojen avulla voit keskustella useammasta asiasta kerralla perehdyttäjäsi kanssa.
  • Kirjaa ylös uudet työhön liittyvät termit sekä lyhenteet ja selvitä niiden merkitykset.
  • Älä koeta tehdä monia työtehtäviä yhtä aikaa, vaan jaottele työnkuva pienempiin palasiin. Kirjaa ylös eri työtehtäviä ja mieti mitkä työtehtävät on syytä tehdä ensin.
  • Työpäivän lopuksi voit kirjata ylös seuraavan päivän tehtäviä, jotta työasiat eivät pyöri kotona mielessä. Aamulla on mukava palata töihin, kun tietää mistä voi aloittaa.
  • Kun tunnet työnkuvasi paremmin, voit opetella tekemään parin päivän suunnitelmia tai viikkosuunnitelmia työtehtävillesi.

Pihalla olemisen tunne tarkoittaa, että sinulla ei ole vielä rutiineja. Uutena työntekijänä joudut opettelemaan asioita, joita muut tekevät jo huomaamattaan.

Käytännössä oppiminen on epäonnistumisen riskin sietämistä. Se on epämiellyttävää. Aina voi mennä pieleen tai vaikuttaa hölmöltä. Vastaisku tilanteeseen on kärsivällisyys ja aika. Oppiminen tapahtuu siinä kärsivällisyyden sivutuotteena.

Uuden työntekijän oikeuksiin kuuluu saada laadukasta perehdytystä. Pihalla olemisen tunteen lievitys ei ole vain uuden työntekijän henkilökohtainen taakka. Työyhteisön vastuulla on toivottaa uusi työntekijä tervetulleeksi.

Hyvä työkaveri osaa asettua uuden työntekijän asemaan ja kertoa arkisista työpaikan tavoista. Itsestäänselvyyksiä ei ole olemassa.

Pihalla olemisen tunne on taito, joka koostuu epävarmuudesta ja kärsivällisyydestä. Taito korostuu vuosi vuodelta, kun ihmiset vaihtavat työpaikkaa yhä useammin ja työtehtävät ovat luonteeltaan silppumaista pysyvissäkin työpaikoissa. Sen vuoksi pihalla olemisen taito ei ole vain kesätyöntekijöiden tai harjoittelijoiden yksinoikeus.

Taidon hedelmällisin jalostamisajankohta on varsin lyhyt, sillä uusi työntekijä oppii nopeasti talon tavoille. Sen vuoksi on arvokasta kirjata ylös huomioita, kokemuksia ja tuntemuksia jo pestin alussa.

Kokoa muistiinpanot sinulle luontaisella tavalla, kirjoittamalla paperille, tiedostoon, puhelimeen tai vaikka valokuvaamalla, piirtämällä tai videoimalla. Muistiinpanoista vilkaisemalla näet, että itse asiassa olet oppinut varsin paljon lyhyessä ajassa.

Yksi tapa koota ajatuksia on jutteleminen. Oppiminen tapahtuu usein juuri sillä hetkellä, kun kerrot jollekin kokemuksistasi. Silloin tulee sanallistettua tavallisia arkisia, mutta työelämän kannalta tärkeitä, asioita luonnollisella ja hauskallakin tavalla.

Uusi työntekijä tekee jatkuvasti pieniä havaintoja, joita on vaikea taulukoida. Jutteluhetkissä arkiset asiat tulee ikään kuin kirjattua ylös.

Hienointa on, että juttelemalla epävarmuuden tunne lievittyy, kun taas pihalla olemisen taito vain vahvistuu.

 

Takaisin Europassin etusivulle