Tiedote

Opiskelutiedot yhdestä paikasta – Oma Opintopolku sujuvoittaa työnhakua ja asiointia

Ajankohtaista
Opintosuoritukset ja opiskeluoikeudet löytyvät nyt kootusti yhdestä palvelusta, josta ne voi myös jakaa esimerkiksi työnantajalle. Koski-nimellä tunnettu palvelu on nyt avattu laajemmin osana Oma Opintopolku -palvelua. Palvelua ja tietosisältöjä kehitetään edelleen.

Opintosuoritukset voi jakaa Oma Opintopolku -palvelusta linkin avulla. Linkillä pystyy helposti osoittamaan suoritetut tutkinnot, opintojen sisällöt ja saadut arvosanat. Linkin voimassaolon ja avautuvan näkymän voi määritellä itse. Myös esimerkiksi työnantajalle palvelu on kätevä, sillä luotettavan ja tarkan tiedon hakijan koulutuksesta voi saada helposti jo hakuvaiheessa.

Palvelu sujuvoittaa myös asiointia viranomaisten kanssa. Esimerkiksi Kela ja TE-toimistot saavat jatkossa suoraan palvelusta ne tiedot, joihin niillä on laissa määrätty oikeus. Käyttäjälle tulee ilmoitus aina kun viranomainen on katsonut tietoja. Palvelun ansiosta eri viranomaisten ei tarvitse ylläpitää päällekkäisiä rekistereitä.

Oma Opintopolku on tärkeä askel, jotta jokainen suomalainen voi käyttää osaamistaan koskevia tietoja työnhaussa ja henkilökohtaisen ansioluettelon rakentamisessa. Nyt näemme ensimmäisiä palveluita, joilla helpotetaan osaamisen kysynnän ja tarjonnan parempaa kohtaantoa. Osaamisen näytöt ja kerryttäminen sekä päivittäminen työelämän tarpeiden mukaan on alue, jossa voidaan merkittävästi lisätä kansalaisen mahdollisuuksia hyödyntää julkista dataa, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Palvelua kehitetään käyttökokemuksen perusteella

Suomalaisten opintohistoria on Oma Opintopolku-palvelussa turvallisesti tallessa. Palvelun käyttö vaatii vahvaa tunnistautumista esimerkiksi mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Palvelusta ei voi jakaa salassa pidettävää tietoa, sillä opintosuoritukset ja opiskeluoikeudet ovat julkisia.

– Palvelussa on voinut katsella omia tietojaan jo muutaman kuukauden ajan ja monet ovat kokeneet hyödyllisenä jo sen, että omat tiedot ovat tallessa ja nähtävissä. Uudet toiminnot tuovat uusia hyötyjä niin kansalaisille, viranomaisille kuin työnantajille, sanoo kehittämispäällikkö Joonas Mäkinen Opetushallituksesta.

Oma Opintopolku -palvelusta löytyy seuraavat tiedot:

  • Peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen suoritukset ja opiskeluoikeudet vuodesta 2018
  • Ylioppilastutkinnot vuodesta 1990
  • Korkeakoulusuoritukset ja opiskeluoikeudet pääsääntöisesti vuodesta 1995, korkeakoulukohtaisia poikkeuksia

Mikäli palvelusta puuttuu tietoja, niistä voi ilmoittaa palvelun kautta suoraan oppilaitokselle. Oma Opintopolku -palvelua ja tietosisältöjä kehitetään sitä mukaa kun käyttökokemusta kertyy. Kysymykset ja ideat voi lähettää osoitteeseen . Oma Opintopolku -palvelua ylläpitää Opetushallitus.