Uutinen

Alina Heywood: Demokratia on antanut minulle mahdollisuuksia vaikuttaa

Kokemuksia
Turkulainen Alina Heywood toivoo, että nuoria kuultaisiin nykyistä enemmän heitä koskevassa päätöksenteossa.

Euroopan nuorisoviikon kampanjakäyttöön - Alina Heywood

"Nuorena ihmisenä minua kiinnostavat vaikuttamisessa nuorten asiat. Nuorten hyvinvointi ja koulutus ovat lähellä sydäntäni. Koen myös ilmastoahdistusta ja haluan vaikuttaa siihen, että meillä on sellainen ilmasto, jossa myös me nuoret voimme elää tulevaisuudessa.

Lähdin Turun nuorisovaltuustoon mukaan uteliaisuudesta. Aika nopeasti tajusin, että siellä pystyi oikeasti vaikuttamaan kaupungin asioihin. Sitä kautta sain vaikuttamisesta positiivisia kokemuksia. Olin kuntavaaliehdokkaana ja sain sen verran ääniä, että pääsin varavaltuutetuksi. Silloin aloin miettiä, että ihmiset luottavat minuun. Minun on helppo olla esillä ja edustaa muita. Vaikuttaminen on juttu, josta tykkään. Niinpä päätin lähteä ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin.


Nuorten vaikuttaminen ei aina ole helppoa. Turussa meidän piti vaatia tilaa vaikuttamiselle. Esimerkiksi nuorisovaltuuston pääsy lautakuntiin vaati vuosien työn. Nuorten pitää raivata itselleen tilaa. Se on ollut haastavaa, mutta tilanne alkaa vähitellen parantua. Vieläkään nuorten ääni ei kuitenkaan kuulu yhteiskunnassa niin voimakkaasti kuin sen pitäisi. Nuoret eivät esimerkiksi saa äänestää. Minusta äänestysiän laskemista voitaisiin miettiä.

Onneksi nuorille on vaikuttamiseen muita keinoja kuin äänestäminen, esimerkiksi järjestötoiminta. Myös erilaiset some-kampanjat ja esimerkiksi ilmastolakko ovat nuorten keinoja vaikuttaa. Nuoret vaikuttavat usein myös kulutusvalintojensa kautta.


Nuoret pitäisi saada mukaan erilaisiin päätöksentekoon liittyviin asiantuntijaryhmiin nykyistä paremmin. Eduskunnan ja ministeriöiden tehtävä on ottaa nuoret mukaan tähän. Nyt erilaiset järjestöt käyvät kuultavina, kun valmistellaan lakeja, jotka vaikuttavat nuorten asioihin, mutta olisi vielä parempi, jos kaikissa asioissa kuultaisiin suoraan nuoria.


Tiedostan, että minulla on ollut paremmat mahdollisuudet vaikuttaa kuin monilla muilla nuorilla. Olen siinä mielessä ollut etuoikeutettu. Olen luonteeltani sosiaalinen ja minulle tilan ottaminen ja julkisesti puhuminen on luontevaa. Jos haluaa vaikuttaa esimerkiksi kansanedustajana, niin kyllä silloin on helpompi päästä vauhtiin, jos on luonteva esiintyjä. Koen kuitenkin, että kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan päättämään asioista. Se auttaa, jos uskaltaa sanoa mielipiteensä.

Demokratia ja vaikuttaminen ovat lähellä sydäntäni. Ne ovat merkinneet minulle paljon. Se, että kaikki pääsevät vaikuttamaan meidän yhteisiin asioihimme, on todella hieno juttu. Suomessa on demokratian suhteen hyvä tilanne. Meillä demokratia toimii. Olen kiitollinen demokratialle. Se on luonut minulle mahdollisuuksia vaikuttaa tärkeisiin asioihin."

Teksti: Anna Takala

Nuoret pitäisi saada mukaan erilaisiin päätöksentekoon liittyviin asiantuntijaryhmiin nykyistä paremmin.

Kuka

Alina Heywood
•20-vuotias
•Asuu Turussa, viettänyt lapsuutensa Englannissa
•Varavaltuutettu
•Toiminut useita vuosia Turun nuorisovaltuustossa sekä ollut Suomen nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtaja

 

 Perinteinen Euroopan nuorisoviikko nostaa jälleen näkyviin nuorten asioita kaikkialla Euroopassa 29.4.─5.5.2019. Teemana on tänä vuonna ”Demokratia ja minä” ja tarkastelun kohteena ovat yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinot. Viikon mittaan järjestetään satoja tapahtumia eri puolilla Eurooppaa. Viikon päätapahtuma kokoaa Brysseliin 800 nuorta ja nuorten parissa toimivaa. Suomessa järjestetään useita paikallisia tapahtumia, joista kymmenen yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.