Uutinen

Brexit-sopimuksen hylkääminen vaikuttaa EU-ohjelmiin, mutta vielä ei tiedetä miten

Ajankohtaista Korkeakoulutus Erasmus+ aikuiskoulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ korkeakoulutukselle Erasmus+ nuorisoalalle Youth in Action Erasmus+ Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Kansainvälistyminen
Britannian parlamentti hylkäsi Brexit-sopimuksen, mutta EU-ohjelmiin osallistuvien ei kannata vielä muuttaa suunnitelmiaan.
Kuvituskuva, Brexit-palapeli

Britannian parlamentti päätyi äänestyksessä 15.1.2019 hylkäämään EU-erosta neuvotellun sopimuksen. Vielä ei ole tiedossa, mitä seuraavaksi tapahtuu: siirretäänkö ilmoitettua eroaikaa, jonka alun perin piti olla 29.3.2019, järjestetäänkö uusi kansanäänestys, ajautuuko Britannia sopimuksettomaan eroon vai perutaanko koko eroilmoitus.

Tämä kaikki vaikuttaa myös Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmaan, kuten muihinkin EU-ohjelmiin.

Suomen kansallisena Erasmus+ -ohjelman toimistona toimivan Opetushallituksen pääviesti on, että ohjelmaan osallistuvien suomalaisten ei tässä tilanteessa kannata tehdä mitään hätiköityä. Jos on opiskelijavaihdossa Britanniassa, ei ole mitään syytä keskeyttää vaihtoa. Ja jos on lähiaikoina lähdössä vaihtoon Britanniaan, kannattaa jatkaa valmisteluja ja lähteä.

Mitä jos Brexit tapahtuu ilman sopimusta?

Mikäli Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, lakkaavat sen oikeudet ja velvoitteet myös EU:n rahoitusohjelmissa, joihin Erasmus+ -ohjelma kuuluu. Mikäli tällaisessa tilanteessa ei erikseen sovita muista menettelytavoista, muuttuisi Britanniassa opiskelijavaihdossa olevien tilanne Brexitin tapahtumahetkellä: he menettäisivät oikeutensa ohjelman apurahaan, koska vaihtomaa ei enää kuulu ohjelmaan. Sama koskisi muissa EU-maissa vaihdossa olevia brittiopiskelijoita. Myöskään brittiorganisaatioiden Erasmus+ -hankkeiden osallistumiskulut eivät enää olisi hyväksyttäviä ja hankkeiden brittikumppaneita ei enää laskettaisi EU-kumppaneiksi.

Se miten sopimuksettomassa tilanteessa meneteltäisiin, neuvotellaan jäljelle jäävien EU-maiden kesken. Käytännössä jouduttaisiin sopimaan siitä, miten käynnissä olevat hankkeet tai vaihdot hallitusti keskeytetään tai viedään loppuun.

Brexit koskettaa myös brittikorkeakoulujen suomalaisia tutkinto-opiskelijoita

Vaihto-opiskelijoiden lisäksi Britannian korkeakoulussa opiskelee koko tutkintoa runsaat 2000 suomalaisopiskelijaa. Britannia on aina kuulunut suomalaisten suosikkeihin tutkinto-opiskelun kohdemaana. Ero EU:sta voi vaikuttaa mm. ulkomaalaisten opiskelijoiden Britanniassa maksamiin lukukausimaksuihin. Lukuvuonna 2019─2020 opintojaan aloittavia koskevat tämän hetkiset säännöt mm. haun ja lukukausimaksujen osalta koko tutkinnon suorittamisen ajan. Tilannetta kannattaa kuitenkin seurata etenkin, jos suunnittelee opintojen aloittamista mainitun lukuvuoden jälkeen.

Seuraa tilanteen kehittymistä!

Tiedotamme tilanteen kehittymisestä Opetushallituksen cimo.fi-verkkopalvelussa.

Lisätietoa Brexitistä löydät esimerkiksi Britannian kansallisen Erasmus+ toimiston verkkosivuilta.

Tietoa Brexitin vaikutuksista Britannian korkeakoulusektoriin päivitetään mm. Universities UK:n verkkopalveluun.