Uutinen

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vuoden ensimmäisellä hakukierroksella jaettiin yli 250 000 euroa

Ohjelmat Nuorisotyö EU:n nuoriso-ohjelmat Euroopan solidaarisuusjoukot Kansainvälistyminen Rahoitus
Euroopan solidaarisuusjoukkojen vuoden ensimmäisessä haussa haettiin rahoitusta nuorten vapaaehtoispalvelulle. Puumalassa solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoiset voivat olla monelle paikalliselle nuorelle ensimmäinen kansainvälinen tuttavuus.
Kuvituskuva, poika nojaa toiseen selin

Pienellä paikkakunnalla kansainvälisyyskasvatus voi joskus olla aikamoinen haaste. Jos kunnassa ei ole juurikaan maahanmuuttajia, ei nuorille muodostu tilanteita, joissa he kohtaisivat erilaisista kulttuuritaustoista tulevia ihmisiä. Puumalassa päätettiin tuoda nuorisopalveluihin kansainvälisyyttä Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelun avulla.

“Tässä on kyse kotikansainvälisyydestä. Tarkoitus on saada meidän pienelle sivukylälle vähän kansainvälistä väriä. Täkäläiset nuoret ovat toivoneet, että meillä olisi Puumalassa enemmän kansainvälisyyttä ja ulkomaalainen vapaaehtoinen on hyvä tapa edistää sitä. Meillä ei ole täällä juurikaan esimerkiksi maahanmuuttajia”, kertoo Puumalan kunnan vapaa-aikasihteeri Virpi Tuovinen.

Puumalan kunnan ja nuoriso- ja matkailukeskus Metsäkartanon yhteisessä Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelun hankkeessa nuori toimii kolmen kuukauden ajan vapaaehtoisena Puumalan nuorisopalveluissa.

Vuoden ensimmäisellä hakukierroksella hakemuksia vain vapaaehtoispalveluun

Euroopan solidaarisuusjoukkojen rahoitusta haki tällä kierroksella yhdeksän hanketta. Yhteensä rahaa jaettiin 263 920 euroa.  Kaikki hakemukset tulivat tällä kertaa nuorten vapaaehtoispalveluun.

Puumalan ja Metsäkartanon hankkeen lisäksi tukea sai muun muassa nuorisokeskus Marttisen hanke, jossa toteutetaan nykyisen vapaaehtoisen ideoita kansainvälisyyden edistämisestä Marttisen vaikutuspiirissä Pirkanmaalla.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen hakukierroksen päättymistä jouduttiin lykkäämään verkossa olevan hakulomakkeen alustan kuormittumisesta johtuvien ongelmien takia. Opetushallituksen tiimi tuki ja neuvoi hakijoita ongelmatilanteissa, eikä yhtään hakemusta jäänyt teknisten ongelmien takia lähettämättä.

Omat kokemukset kansainvälisyydestä vahvistavat solidaarisuutta

Euroopan solidaarisuusjoukot on Euroopan unionin uusi rahoitusohjelma, josta jaettiin rahaa nyt toisen kerran. Euroopan solidaarisuusjoukkojen ensimmäinen hakukierros oli viime vuoden lopulla. Ohjelma käynnistettiin EU:n toiveesta nostaa esille solidaarisuutta eli yhteisvastuuta eurooppalaisena arvona.

Puumalan ja Metsäkartanon hankkeessa tavoitteena on syventää solidaarisuutta ja monikulttuurisuuden arvostusta omien kokemusten kautta. Vapaaehtoiset näkevät, millaista elämä on pienellä suomalaispaikkakunnalla ja puumalalaiset nuoret tutustuvat erilaisista taustoista tuleviin nuoriin.

“Olemme avoimia ja innokkaita kuulemaan, mitä ideoita tulevilla vapaaehtoisilla on. Tarkoitus on, että he voivat tehdä vapaaehtoispalvelussa sellaisia asioita, joista he ovat kiinnostuneita”, Tuovinen sanoo.

“Jos on hyvä suunnitelma, myös hanke on helppo toteuttaa”

Puumala on aikaisemmin toteuttanut niin ikään EU:n rahoittamia nuorisovaihtoja, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun Puumala haki rahoitusta vapaaehtoispalvelun toteuttamiseen. Vapaaehtoispalveluhanke ei olisi ollut mahdollinen ilman yhteistyötä Metsäkartanon kanssa.

Onneksi saatiin Metsäkartano mukaan, he huolehtivat hankkeen hallinnosta.

“Pienelle kunnalle vapaaehtoispalvelun toteuttaminen on haaste, kun resurssit ovat käytännössä minä ja yksi etsivä nuorisotyöntekijä. Onneksi saatiin Metsäkartano mukaan, he huolehtivat hankkeen hallinnoinnista. Heillä on siitä runsaasti kokemusta”, Tuovinen kertoo.

Hankkeen suunnittelussa ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen rahoituksen hakemisessa iso apu oli hakijoille järjestetty parin päivän mittainen koulutus Etelä-Suomessa.

“Itä-Suomessa on todella vähän tällaista toimintaa. Oli kivaa ja rohkaisevaa verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia ja ideoita muiden pienten kuntien kanssa”, Tuovinen sanoo.

Siitä, että hanketta suunniteltiin huolella jo hakemusvaiheessa, on paljon hyötyä, kun hanketta lähdetään toteuttamaan käytännössä, Tuovinen uskoo.

“Jos on hyvä suunnitelma, myös hanke on helppo toteuttaa. Meillä on monta palasta jo mietittynä valmiiksi.”

Oikeastaan hankkeesta puuttuvat enää vapaaehtoiset. Kyselyitä on lähetetty yhteistyökumppaneiden kautta Maltalle ja Armeniaan. Vielä sellaisia nuoria, jotka haluaisivat viettää syksynä Puumalassa, ei ole löytynyt, mutta Tuovinen on toiveikas.

“Metsäkartanolla on iso ja laaja verkosto erilaisia yhteistyökumppaneita. Eiköhän sieltä joku löydy.” Ja varmasti löytyy, sillä moni nuori toivoo pääsevänsä vapaaehtoiseksi juuri Suomeen!

Lisätietoja:

  • Lisätietoja hakukierroksesta: ohjelma-asiantuntija Jutta Kivimäki, Opetushallitus, puh. 0295 338 568, jutta.kivimaki@oph.fi

 

Liitteet