Uutinen

Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinnot haettavana

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
Kulttuuriperinnön eurooppalaiset palkinnot ovat haettavissa vielä lokakuun alkuun saakka. EU:n ja Europa Nostran palkinto voidaan myöntää esimerkillisille hankkeille ja aloitteille eurooppalaisen kulttuuriperinnön vaalimiseksi. Palkintoja rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.
Adoptoi monumentti -toimintaan osallistuvia vapaaehtoisia työssä. Toimintamalli palkittiin vuonna 2016 Europa Nostra -pääpalkinnolla.
Adoptoi monumentti -toiminnassa vapaaehtoiset vaalivat ja hoitavat vanhoja rakennuksia ja muinaisjäännöksiä. Pirkanmaan maakuntamuseon hanke sai Europa Nostra -pääpalkinnon vuonna 2016.

EU:n ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkintoja myönnetään merkittäville hankkeille ja aloitteille neljässä kategoriassa:

  • konservointi
  • tutkimus- ja digitointi
  • yksilön tai yhteisön kulttuuriperintötyölle omistautunut toiminta
  • koulutus ja kulttuuriperintötietouden lisääminen.

Ehdotukset palkinnonsaajiksi jätetään hakulomakkeella Europa Nostra -organisaatiolle 1.10.2019 mennessä. Esitetyistä kohteista valitaan noin 30 palkinnonsaajaa, joista neljälle myönnetään 10 000 euron suuruinen Grand Prix -pääpalkinto. Lisäksi valitaan yleisön suosikki. Jaossa on lisäksi kaksi kansainväliseen yhteistyöhön ja innovaatioihin liittyvää ILUCIDARE-palkintoa.

Pääpalkintoja on myönnetty Suomeen mm. suomalaisille kulttuurikasvatussuunnitelmille ja Kulttuurivoltti-hankkeelle (vuonna 2018), Adoptoi monumentti -hankkeelle (2016) ja Kesälahden kirkon kellotapulin korjaushankkeelle (2009).

Europa Nostra Heritage Awards -palkintoja rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.