Uutinen

Kansainvälistä kuhinaa Haminassa

Kokemuksia Nuorisotyö Erasmus+ nuorisoalalle Kansainvälistyminen
Jos hanke ei saa heti rahoitusta, se ei tarkoita sitä, että idea olisi huono. Slovenialaisen sirkuksen yhteistyö Haminan teinisirkuksen kanssa puhalsi idean uuteen eloon.
Bänditreenit käynnissä

Kun löytää oikean yhteistyökumppanin, kannattaa varautua onnistumisiin. Näin kävi slovenialaiselle Cirkus la Bulle-yhdistykselle, jonka ensimmäinen yritys järjestää sirkuksen ja nuorisotyön yhdistävä koulutus kaatui rahoitusongelmiin.

Haminan teinisirkuksen toiminnanohjaaja Katri Kotasaari oli tutustunut la Bullen toimintaan sattumalta ja huomannut, että yhdistys käytti sirkuksen oppeja nuorisotyössä samaan tapaan kuin Haminan teinisirkuskin. Kotasaari on todellinen sirkuksen monitoiminainen, jonka kotikeittiö muuttuu välillä esiintymisasujen värjäämöksi. Haminan teinisirkus puolestaan tarjoaa lapsille taiteen perusopetusta, esiintymisiä ja kalkkikset-ryhmän, jossa aikuiset voivat heittäytyä sirkuksen imuun. Kotasaari on aikanaan itsekin ollut vuonna 1973 perustetun sirkuksen oppilas.

Kurssin sisältö oli jo olemassa ja kontaktit valmiina, joten Kotasaari teki ehdotuksen la Bullen kouluttajalle, Anja Mikičille.

”Sanoin Anjalle, että emmekö voisi suunnitella yhdessä uuden hankkeen”, Kotasaari kertoo.

Anja Mikič ja Denis Crovellan la Bullesta vastaisivat kouluttamisesta ja tapahtumajärjestämisen konkari Kotasaari hoitaisi käytännön järjestelyt, kuten majoituksen hostellissa ja ruokailut Haminan koulukeittiössä.

Vaikka koulutuksen sisältö oli jo selvillä, piti hanke saada paperille. Sähköpostit kiersivät naisten välillä ja istumalihakset joutuivat lujille, sillä koneen äärellä saattoi vierähtää kymmenenkin tuntia yhtä soittoa ennen kuin hakemus oli Mikičin ja Kotasaaren mielestä hyvä.

Luottamusta ja sitoutumista

Haku Erasmus+ Youth in Action -ohjelmassa tuotti toivotun tuloksen ja johti siihen, että viime lokakuussa Kotasaari ei ehtinyt juuri kotona kääntyä saati nukkua yöunia. Haminan teinisirkus sai toivottaa tervetulleeksi 30 eri ikäistä osallistujaa 11 maasta oppimaan viikon ajaksi sirkuspedagogiaa. Yhteistä oli se, että kenelläkään ei ollut aiempaa kokemusta sirkuksesta ja se, että osallistujat toimivat nuorisotyössä.

Mutta mitä hienolta kalskahtava sana, sirkuspedagogia, oikeastaan tarkoittaa?

”Sirkus on erinomainen nuorisotyön väline. Sirkuksessa opitaan, että on oltava luottamuksen arvoinen ja tunnettava vastuuta muista ihmisistä. Jos ryhmässä yksi jättää jotain tekemättä, 12 muuta nuorta saattaa jäädä nuolemaan näppejään.”

Luottamusta puolin ja toisin opitaan esimerkiksi pariakrobatiassa. Jos toinen seisoo toisen harteilla, ei voi yhtäkkiä antaa periksi ja antaa parin tipahtaa lattiaan.

Haminan teinisirkuksessa opetellaan myös sitoutumista ja sitä, että kaikki ei tule kultaisella tarjottimella eteen.

”Meidän lukukausimaksumme on edullinen, noin 50 euroa kausi, ja siihen kuuluu kaikki muu paitsi vakuutus. Varat sirkukselle kerätään yhdessä. Nuoret pitävät esiintymisiä ja sirkussynttäreitä, joista tulevat rahat sijoitetaan sirkuksen toimintaan. Samalla kasvetaan siihen, että raha tulee töistä. Kun lähdetään keikalle, en mene pakkaamaan nuorten tavaroita, vaan ne on huolehdittava itse mukaan.”

Opit kotiin jaettavaksi

Haminan teinisirkuksen järjestämän koulutuksen tavoitteena oli näyttää, kuinka erilaisia sirkuslajeja voi käyttää nuorisotyön apuna. Niinpä osallistujat saivat kokeilla työpajoissa muun muassa pariakrobatiaa, jonglöörin taitoja ja ilmapallon muotoilua. Koulutus huipentui osallistujien valmistamaan näytökseen Haminan keskuskoululla, jossa koululaiset katselivat esitystä huuli pyöreänä.

”Koulutus kaikkinensa oli menestys. Erityisesti minua ilahdutti se, kuinka paljon kurssilaiset treenasivat omalla ajallaan koulumme nuorien kanssa. Oli huikeaa, kuinka kurssilaiset heittäytyivät mukaan kaikkeen.”

Kotasaari iloitsee myös siitä, että lähes kaikki osallistujat vastasivat palautelomakkeeseen aikovansa käyttää sirkusta nuorisotyön apuna kotimaassaan.

Haminan teinisirkus sai verkostoonsa uusia tuttavuuksia, joihin Kotasaari ja sirkuksen nuoret pitävät edelleen yhteyttä. Kotasaari on kuullut, että muutamat osallistujat ovat jo pitäneet työpajoja nuorille. Joku on tehnyt opetusvideon verkkoon, joku taas on ostanut yksipyöräisen, jonka käyttö koulutuksessa oli vähintäänkin suosittua.

”Kurssilaisille lainaan antamani yksipyöräinen ajettiin kappaleiksi”, Kotasaari nauraa.

Teksti: Anitra Rönkkö