Uutinen

Kokeilumieli ja kaverit kannustavat liikkeelle

Kokemuksia Kansalaistoiminta Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport
XAMK ja Marita Mattila etsivät ja levittävät liikuttamisideoita joka puolelta Eurooppaa Erasmus+ Sport -tuella.
Erasmus + Sport: Leijat-ryhmän joukkuekuva

Liikkuisiko lapsesi enemmän ja katselisiko puhelintaan vähemmän, jos hän kävelisi joka päivä yhdessä muitten lasten ja aikuisten kanssa kouluun ja aloittaisi päivänsä ulkoleikeillä? Jos puissa kiipeily olisi sallittu? Jos harrastusbussi hakisi lapset suoraan koulusta? Jos kotikylälle kaartaisi auto täynnä urheiluvälineitä?

Jos hän saisi alkeisuimaopetusta, vaikkei uimahalleja ole mailla halmeilla?

- Levitämme kokeilukulttuuria! Se, mikä on missäkin maassa toiminut ja innostanut kylien ihmiset liikkumaan, on nyt yleisessä jaossa netissä kartallamme, selittää Marita Mattila.

- Minulle on tärkeää, että saan ihmiset liikkeelle. Pienillä paikkakunnilla tulokset voivat olla tosi hyviä!

Kun intohimon ja työn yhdistää, lopputulos on usein liikuttava. Mattilan tapauksessa hyvinkin kirjaimellisesti. Liikuntaa ja liikuttamista rakastava projektipäällikkö Mattila on vienyt työnantajansa XAMKin ja urheiluseurat ja kyläyhdistykset mukaan Erasmus+ Sport -hankkeisiin. Villages on Move -hanke on tavoittanut ja kenties saanut liikkeellekin 30 000 ihmistä eri puolilla Eurooppaa. Hankkeiden puitteissa ammattikorkeakoulujen opiskelijat useista Euroopan maista ovat liikkuneet yli rajojen ja kokoontuneet testaamaan kokeilukulttuurin toimivuutta liikunnan edistämisessä. Ennen kaikkea ovat liikkuneet ideat!

Liikunnallisia koulupäivän aloituksia on kokeiltu hankkeen puitteissa Portugalissa, ja tämä on innostanut lapset kiipeilemään aitojen päällä ja nauttimaan linnunlaulusta ja auringosta omalla ajallaankin. Harrastusbussit ovat tehneet liikunnasta osan koulunkäyntiä Islannissa, ja Belgiassa lapsia totutellaan veteen vesileikeillä, jotta uimahalliin lähtö heistä ei tuntuisi niin vaivalloiselta.

 

Laiskoja liikkujia Itämereltä Välimerelle

 

Villages on Move -kartta on makrotason ideapankki, jolta löytyy yli 600 ideaa ja tapahtumaa. Mutta alun perin Villages on Move -ideaologia alkoi Etelä-Savon Liikunnan ESLIn Sporttivaunusta. Se on bussi täynnä kauteen sopivia erilaisia liikuntavälineitä, ja se kiertää maalaiskylästä toiseen, esittelijän kanssa tai ilman.

- Sen pohjalta voidaan päätellä, mistä esimerkiksi lapset innostuvat, ja siitä voidaan sitten kylällä jatkaa ja hommata näitä liikuntavälineitä kylälle lisää, Mattila selittää.

Erasmukseen lähdettiin, kun keksittiin, että ESLIn Sporttivaunun pitäisi lähteä kiertämään Itämerta. Ihan tähän ei päästy, mutta kansainvälisessä ideariihessä syntyivät kuitenkin Villages on Move Baltic -hanke, sekä kauas Itämereltä aina Välimerelle asti kurkottava Villages on Move Network.

Liikkumattomuushan on koko Euroopan yhteinen ongelma. Itse asiassa vain joka kuudes eurooppalainen liikkuu niin paljon kuin Euroopan kardiologinen seura suosittaa. Maaseudulla, missä ei ole yhtä hyviä harrastusmahdollisuuksia kuin kaupungeissa, ongelma voi olla erityisen polttava. Ja vaikka maalla on perinteisesti reippailtu ulkona enemmän kuin kaupungeissa, netti ja nykyajan kotiviihde jämähdyttää nykyään kotiin paikoilleen maalaiset siinä missä kaupunkilaisetkin.

Onneksi Euroopan Unioni ottaa tämän asian vakavasti ja tukee mielellään Erasmus+ Sportin kautta niitä, jotka yrittävät tehdä ongelmalle jotakin.

 

Liikunta tavaksi vahvistaa yhteisöllisyyttä

 

Marita Mattila on omalta urheilutaustaltaan voimistelija ja vaikuttaa Suomen Voimistelijoiden luottamushenkilönä sekä ESLIssä. Hän on Erasmus+ Sport -hankkeiden projektipäällikkö Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa, XAMKissa.  Kun XAMK hoitaa hankemuotoilun ja hallintopuolen, ESLIn liikuntaseurojen ja Suomen kylien on helppo liikkua mukana.

- Siitä kannattaa tehdä hanke, mistä on itse innostunut ja mitä haluaa edistää! Kyllä omat ideat saa kirjoitettua yleisten EU:n tavoitteiden mukaisiksi. Ja turha suuruudenhulluus pois, ei yhden hankkeen aikana tarvitse tehdä aivan kaikkea kivaa, seuraavalla kerralla voi jatkaa, Mattila sanoo.

Hankkeet ovat tarjonneet XAMKin ja ulkomaalaisten hankekumppanikorkeakoulujen opiskelijoille useilta eri aloilta hyvän oppimisalustan. He näkevät käytännössä, miten liikuntaa - pelejä, leikkejä, vaeltamista, retkeilyä - voi käyttää yhteisöpedagogisena välineenä. Eräs mukana oleva innovaatioita ja bisnestä opiskeleva tanskalaisnuorukainen tutkii, miten Villages on Moven sosiaalisista innovaatioista voisi saada taloudellisesti kannattavia.

- Erasmus+ Sport -hankkeilla voi myös edistää urheilijoiden kaksoisuraa, Mattila vinkkaa.

Yhteistyökumppaneita ei tarvitse valita listoilta. Mattilan kokemuksen mukaan on parempi hyödyntää olemassa olevia kontakteja, ja tavata ennen hankkeeseen lähtöä sen varmistamiseksi, että synkkaa ja näkemykset hankkeesta sopivat yhteen.

Jotkut liikuttamisvinkit ovat jotakin, mitä itse ei sellaisiksi tajunnutkaan.

- Tsekkiläiset ihmettelivät sitä, että lapsemme liikuvat pitkillä ruokavälitunneilla paljon. Tsekkiläiset lapset lepäävät silloin! Mattila sanoo.

 

Kaverit liikunnan ilon tärkein rakennuspalikka

 

Maaseudun vähäisemmät harrastusmahdollisuudet Marita Mattila on kääntänyt voitoksi. Juuri tämä seikka saattaa nimittäin nostaa olemassa olevien mahdollisuuksien harrastajamääriä!

- Niin kuin eräs opettaja sanoi, lapset tulevat kouluun näkemään kavereitaan, ja siinä sivussa voisi jotain oppiakin. Samasta ilmiöstä on kyse liikunnan ilossa, Marita Mattila miettii.

Tämä sääntö pätee aikuisiinkin. Kivassa seurassa liikunta maistuu.

- Kotikuntani Mäntyharju on hyvä esimerkki. Yli 10 % mäntyharjulaisista on aktiivisia liikkujia suurimmassa urheiluseurassa. Ja alle 12-vuotiaista tytöistä jopa 35 % voimistelee!

Urheilu on myös mitä mainioin maahanmuuttajien kotiuttamisväline. Yksi elämään jääneistä kokeiluista oli kuntosalitoiminta maahanmuuttajanaisille Mikkelissä yhteistyössä monikulttuurisuuskeskus Mimosan kanssa.

- Vastaanottokeskuksiin ei kokemuksemme mukaan kannata mennä, mutta Suomen kielen koulutukseen voi liikunnan yhdistää. Se toimii kielen oppimisen edistäjänä ja suomalaiseen kulttuuriin tutustumisen välineenä, Mattila sanoo ja kertoo koskettavan esimerkin:

- Eräs maahanmuuttajaäiti tuli kielikurssille pakotettuna ja sanoi, ettei tarvitse kieltä vaan että hänen pitäisi olla kotona huolehtimassa perheestään. Mutta voitettuaan kielikurssilla mölkyn hän innostui: tämä peli täytyy ostaa, voisiko naapuritkin kutsua pelaamaan! Liikunnan kautta voi oppia, että omiakin ilonaiheita voi olla, eikä vain perheen kautta tulevia.

Kokeilukulttuuriin kuuluu Marita Mattilan mielestä sekin, ettei jäädä märehtimään epäonnistumisia.

- Eikä se ole epäonnistuminen, jos tapahtumaan ei tule paljon ihmisiä. Tapahtuma voi olla juuri niille, jotka sinne tulevat, tosi tärkeä juttu!

 

Teksti: Natalia Kisnanen

 

Villages on Move Baltic 2017-2018

Koordinaattori XAMK. Yhteistyökumppanit Etelä-Savon Liikunta ESLI, Virosta Lääne-Viru College (LVC), Latviasta Latvian Rural Forum (LRF), Liettuasta Kauno Kolegija/ Kaunas University of Applied Sciences (KUAS), Tanskasta Lillabaelt Academy University of Applied Sciences (EAL). Erasmus+ Sport rahoitus 318 583,24 €.  

Villages on the Move Network 2019

Koordinaattori XAMK. Yhteistyökumppanit Etelä-Savon Liikunta ESLI, Liettuasta Kauno Kolegija/ Kaunas University of Applied Sciences (KUAS), Portugalista Polytechnic of Leiria & IP Leiria, Belgiasta University College Leuven Limburg UCLL. Erasmus+ Sport rahoitus 59895 €.