Uutinen

Kokemustarina: Egyptistä Erasmus+ -vaihtoon Jyväskylään

Kokemuksia Globaali yhteistyö Erasmus+ Erasmus+ korkeakoulutukselle
Egyptiläinen Mohamed Hamdi opiskeli neljä kuukautta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa osana Erasmus+ -ohjelmaa. Vaihto oli kasvattava kokemus monella tapaa.
Muhamed Hamdi Jyväskylässä. Taustalla Jyväskylän yliopisto.

Hain vaihtoon, koska halusin oppia ymmärtämään erilaisia kulttuureja ja oppia tuntemaan uusia ihmisiä. Vaikka sukupolveni on aiempia kansainvälisempi, on toisessa maassa asuminen ihan eri asia kuin esimerkiksi internetin kautta kansainvälistyminen.

Lisäksi ajattelin, että vaihto voisi auttaa minua työllistymisessä, sillä myös työelämässä pitää osata toimia eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.  Päätin hakea opiskelemaan Suomeen, koska olin kuullut hyvää koulutuksen tasosta. Mietin, miksi nämä ihmiset ovat niin hyviä siinä? Halusin kokea sen itse.

Heti hyväksymisen jälkeen minuun otettiin yhteyttä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja ohjeistettiin, mitä kaikkea minun pitää tehdä ennen Suomeen tuloa. Saapuminen oli tehty minulle todella helpoksi. Koska olin hyvin valmistautunut, vastaani ei tullut suuria yllätyksiä. Tottakai olin varautunut siihen, että Suomessa sää on kylmä ja erilainen kuin Egyptissä.

Mielestäni Suomessa keskitytään opetuksessa enemmän vuorovaikutukseen. Minut yllätti se, ettei tenteillä ollut niin suurta vaikutusta arvosanaan, vaan myös muut tehtävät vaikuttivat: kirjoitin esimerkiksi paljon enemmän tekstejä kuin mitä omassa yliopistossani. Opiskelu oli intensiivisempää, ja pidin siitä, että pääsin tekemään harjoituksia myös käytännössä. Sain hyväksiluettua tekemäni opinnot tutkintooni, paitsi yhden ylimääräisen kurssin, jonka tein vain siksi, että se oli todella kiinnostava. Opettajat olivat ystävällisiä, mutta mielestäni oli erikoista, että Suomessa opettajaa voi kutsua tuttavallisesti etunimellä! Kotimaassani opiskelija voisi joutua ongelmiin, jos hän tekisi niin.

En kohdannut suuria vaikeuksia. Yksi syy siihen oli mahtava tuutorini, joka oli minulle kuin hengenpelastaja. Tuutori on aina valmis auttamaan, kun opiskelijalla oli ongelmia. Se oli minusta todella hienoa. Parasta vaihdossa oli henkinen kasvu. Ihminen kokee henkistä kasvua ollessaan tekemisissä muiden kulttuurien kanssa ja myös erilainen koulutus kasvattaa. Uskon edelleen, että kansainvälinen oppi voi auttaa työpaikan löytämisessä riippumatta siitä, haluanko työllistyä kotimaassani vai jossain muualla. Sain ystäviä ympäri maailmaa ja tutustuin eri kulttuureista tuleviin ihmisiin.

En olisi lähtenyt vaihtoon ilman Erasmus+-ohjelman rahoitusta, sillä ulkomaille lähteminen on hyvin kallista. Minulle vaihto oli kuitenkin erinomainen kokemus, ja suosittelen sitä kaikille muillekin, joilla on siihen mahdollisuus. Go for it if you can!