Uutinen

Kokemustarina: Nuoruuden haaveesta totta

Kokemuksia Erasmus+ Erasmus+ korkeakoulutukselle Kansainvälistyminen Tasa-arvo ja osallisuus
Ikä, sairaus tai perhe ei ole este vaihdolle. Tämän huomasi yrittäjyys- ja liiketoimintaosaamisen opiskelija Katja Minkkinen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Opiskelija koulun edessä

Vaihtoon lähteminen oli 44-vuotiaan Katjan nuoruuden haave. Kun selvisi, ettei sille ole ikärajaa, ryhtyi Katja suunnittelemaan vaihtoa. Selvisi myös, että vaikeahoitoisen astman ja kroonisen migreenin myötä Katja oli oikeutettu esteettömyystukeen.

Kohteeksi valikoitui Alicante, joka oli Katjalle jo entuudestaan tuttu ja ilmastollisesti terveyden kannalta otollinen paikka. Alicante oli Katjan mukaan nuorekas ja elävä kaupunki, jossa oli vilkasta yöelämää, historiaa ja paljon erilaisia juhlia. Katja asui kauempana Torreviejassa ja ajoi luennoille kahtena – neljänä päivänä viikossa. Parasta vaihdossa Katjan mielestä olivat erilaisiin ihmisiin tutustuminen ja lähiopetukseen osallistuminen ryhmätöineen. Maisteriryhmässä oli parisen kymmentä eri kansallisuutta.

Lapsen kanssa matkustaminen oli välillä haastavaa mutta mahdollista

Syyslukukaudeksi mukaan vaihtoon tuli myös Katjan 13-vuotias poika, joka kävi Alicantessa Skandinaavista koulua. Katjan mies asui vaihdon ajan Suomessa ja kävi muutaman kerran Alicantessa. Pojan kanssa matkaaminen aiheutti omat järjestelynsä. Molempien koulunkäynnin ajoittaminen aiheutti välillä haasteita, mutta niistäkin selvittiin. Katja sai apua muilta alueella asuvilta suomalaisilta. Paikallinen vara-mummo oli pojan seurana jos Katjalla oli ilta-ohjelmaa opiskelujen kautta.

– Vaihto-ohjelmassa ei ole huomioitu sitä mahdollisuutta, että opiskelijalla olisi lapsia mukana, joten kaikki lapseen liittyvät kuviot piti selvittää ja hoitaa itse. Aika hyvin täytyy tuntea kohdemaan käytäntöjä, että hommat saa sujumaan. Euroopan sisällä matkaaminen on kylläkin jo aika helppoa, sanoo Katja.

Riskitilanteiden ennakointi auttoi pärjäämään sairauksien kanssa

Katjan yllätti se, ettei mitään isompia haasteita tullut vaan hän pärjäsi sairauksiensa kanssa hyvin ennakoituaan mahdolliset riskitilanteet. Byrokratian hoitaminen osoittautui haasteelliseksi muttei mahdottomaksi.

– Vaihdon aikana ehkä isoin oppi oli se, että kyllä sitä vielä näin vanhemmallakin iällä oppii erilaisia taitoja. Ei kannata niistä unelmistaan luopua, sanoo Katja.

Opiskelija vaihtokohteessa Espanjassa

Esteettömyystukeen Katja törmäsi hakiessaan Erasmus-apurahaa. ”Alkuun sitä mietin, että olenko mä nyt sitten tarpeeksi sairas tätä hakemaan, mutta onneksi sitten otin selvää ja aloin kyselemään”, Katja kertoo. Katja oli perheineen säästänyt rahaa vaihtoa varten ja arvioinut, että hyvin tiukalla budjetilla puoli vuotta olisi mahdollista. Suunnitelmissa oli alun perin olla vaihdossa vain yksi lukukausi, mutta esteettömyystuki mahdollisti koko lukuvuoden mittaisen vaihdon. 

– Kyllähän se mahdollisti tosiaan sen elämisen vähän rennommin siellä. Ei mennyt sitten myöskään koko oma talous siitä sekaisin.

Vaihdosta onnistumisen kokemuksia ja mieleenpainuvia muistoja

Esteettömyystuki auttoi Katjaa luomaan kohdemaassa olosuhteet, joissa hän pärjäsi sairauksiensa kanssa, ja minimoimaan riskit, jotka pahentavat oireita.

– Sairaudet aiheuttaa kuitenkin lisäkustannuksia sen normaalin opiskelijaelämän rinnalle. Ja sitten toisaalta kun on vähän iäkkäämpi eikä pysty jättämään sitä muuta elämää tauolle siksi aikaa.

opiskelija vaihdossa

Tuen hakeminen oli Katjan mielestä todella helppoa. Korkeakoulu täytti hakemuksen, johon lisättiin lääkärinlausunto ja lisäliite, jossa kerrottiin erityistuentarpeet.

Katja kannustaa muita, joilla on terveydellisiä rajoitteita selvittämään esteettömyystuen tarjoamat mahdollisuudet.

– Suosittelen lämpimästi, jos vaihtoon lähteminen vaan on mahdollista oman sairauden kannalta, niin kannattaa ainakin selvittää olisiko mahdollista luoda sellaiset olosuhteet kohdemaassa, että pystyisi osallistumaan vaihtoon.

Katjan mukaan vaihto rikastuttaa elämää ja jättää mieleenpainuvat muistot.

– Sekä se onnistumisen kokemus, että mä pystyin siihen!

Katso myös Katjan haastatteluvideo vaihtokokemuksesta

Lisätukea perheellisille opiskelijoille

Vaihtoon lähtevä perheellinen opiskelija voi saada lisätukea Erasmus+ -apurahan lisäksi, jos opiskelijalla on alaikäisiä lapsia. Tukea voidaan myöntää myös silloin, kun lapsi tai lapset jäävät kotimaahan. Erillisapurahaa haetaan omasta korkeakoulusta vaihtohakemuksen yhteydessä. Kysy lisää perheellisen opiskelijan lisätuesta korkeakoulustasi.

 

Kuvat: Katja Minkkinen ja Anni Koponen