Uutinen

Kokemustarina: Perheen kanssa vaihtoon

Kokemuksia Erasmus+ korkeakoulutukselle Erasmus+

Perheellisillä opiskelijoilla saattaa olla korkea kynnys lähteä vaihtoon, koska rahan riittäminen ja muut käytännön asiat huolestuttavat. Miikka Kurunlahti ja Vappu Väisänen Oulusta kuitenkin huomasivat, että perheellinen pärjää vaihdossa siinä missä muutkin.

Miikka päätti lähteä vaihtoon, koska halusi kokea jotain erilaista ennen insinööriopintojensa päättymistä Oulun ammattikorkeakoulussa. Miikan vaimo Riikka innostui ajatuksesta ja lisäksi heidän ystäväperheellään oli suunnitelmissa lähteä vaihtoon. Maaksi valikoitui Saksa, jossa Hochschule Emden/Leer -niminen korkeakoulu tarjosi sekä Miikalle että hänen ystävälleen sopivia opintoja. ”Halusimme Eurooppaan, koska koimme sen perheelle parhaaksi vaihtoehdoksi. Emden oli sijaintinsa puolesta hyvä ja Saksa maana kiinnostava”, Miikka kertoo valinnastaan. Vaihtoon he lähtivät kevätlukukaudeksi 2015.

Antoisa kokemus koko perheelle

Emdenin korkeakoululla ei ollut tarjota perheasuntoa, mutta sopiva koti löytyi puolen tunnin junamatkan päästä Nordenista airbnb-palvelun kautta. ”Tykkäsimme asua Nordenissa ja olimme kaikin puolin tyytyväisiä asuntoon. Se oli paritalo ja meillä oli oma aidattu piha, jossa lapset saivat vapaasti leikkiä”, Miikka sanoo. Kolme- ja yksivuotiaiden lasten sopeutuminen uuteen ympäristöön ei tuottanut ongelmia, sillä Riikka oli heidän kanssaan kotona niin kuin Suomessakin.

Miikka ja Riikka miettivät ennen lähtöä, olisiko heillä taloudellisia resursseja lähteä ulkomaille, mutta loppujen lopuksi he pärjäsivät hyvin. ”Saksassa eläminen oli jopa hieman halvempaa kuin Suomessa”, Miikka sanoo. Miikan mukaan Erasmus+ -ohjelman perhetuki vaikutti lähtöpäätökseen ja helpotti elämää Saksassa.

Vaihtojakso oli onnistunut ja kasvattava kokemus, josta koko perhe nautti. ”Lähdin reissuun avoimin mielin. Ainoa tavoite oli kielitaidon parantaminen ja muutaman kurssin suorittaminen, mutta sain vaihdoltani paljon enemmän”, Miikka kertoo. Hän oppi myös arvostamaan Suomea eri tavalla kuin aikaisemmin.

Miikka suosittelee vaihtoon lähtöä myös muille perheellisille opiskelijoille. ”Lähtekää avoimin mielin. Rahoitus on vain järjestelykysymys. Vaihtojakso on loistava tilaisuus asua hetken aikaa ulkomailla.”

Perheen ja vaihto-opiskelun yhdistäminen ei tuottanut Vapulle ongelmia

Vappu oli aina ajatellut lähtevänsä vaihtoon, ja vaikka hän ei tuntenut ketään, joka olisi lähtenyt perheineen, hän päätti ottaa perheensä mukaan. Koska Vappu opiskelee taideluokanopettajaksi, häntä kiinnosti suurten kaupunkien taide- ja kulttuuritarjonta. Oulun yliopiston kautta löytyi sopiva yliopisto, Wienin Pädagogische Hochschule, jossa Vappu vietti vuoden 2016 kevätlukukauden.

Erasmus+ -perhetuesta oli paljon apua rahoituksen järjestämisessä. ”Muuten rahat olisivat menneet todella tiukille, enkä tiedä mitä vaihdosta olisi tullut tai olisiko edes tullut lähdettyä”, Vappu kertoo.

Koska Vapun äiti lupautui mukaan lastenhoitajaksi, perheen 2-vuotiaaalle pojalle ei tarvinnut etsiä päivähoitopaikkaa. ”Löysimme lisäksi Wienistä suomalaisen seurakunnan perhekerhon ja muskarin, joissa äitini ja poikani kävivät, kun minä olin opiskelemassa”, Vappu kertoo. Opiskelija-asuntolaa sopivampi asunto löytyi Facebookin kautta, paikalliselta Erasmus-vaihtoon lähtevältä pariskunnalta.

Ripaus rohkeutta ja asiat järjestyvät

Koska Vapun poika oli pienestä pitäen tottunut matkustamaan, hän sopeutui vaihtoon hyvin. ”Kieliongelmia leikkikavereiden kanssakaan ei ollut.” Vappu pystyi myös hyvin osallistumaan opiskelijatapahtumiin ja koulukaverit puolestaan nauttivat Vapun pojan kanssa olemisesta. ”Halusin olla myös pojan kanssa, joten en mennyt ihan joka paikkaan, minne olisin halunnut. Sain silti vaihdossa paljon uusia kokemuksia.”

Parasta oli Vapun mukaan tutustuminen uusiin ihmisiin ja Wienin hyvän sijainnin mahdollistama matkailu muualla Euroopassa. Vappu oppi myös arvostamaan suomalaista koulutusjärjestelmää ja koulutuksen tasoa uudella tavalla. Hän ei kuitenkaan tuntenut suurta koti-ikävää: ”Tuntui jopa, että Suomeen palaaminen voisi olla vaikeampaa kuin sieltä poissaolo.”

Vappu kannustaa perheellisiä opiskelijoita lähtemään vaihtoon ja muistuttaa, että uuteen kulttuuriin tutustuminen voi olla unohtumaton elämys koko perheelle. ”Kaikki on asenteesta kiinni, joten kannattaa pitää mieli avoimena. Lapsille löytyy mielekästä tekemistä melkein jokaisesta kaupungista ja loppupeleissä kaikki asiat ovat järjesteltävissä. Ulkomaille lähteminen vaatii vain vähän rohkeutta ja kykyä etsiä tietoa ja käyttää sitä hyväkseen.”

Haastattelu: Katja Sjöström

Lisätukea perheellisille opiskelijoille
Vaihtoon lähtevä perheellinen opiskelija voi saada lisätukea Erasmus+ -apurahan lisäksi, jos opiskelijalla on alaikäisiä lapsia. Tukea voidaan myöntää myös silloin, kun lapsi tai lapset jäävät kotimaahan. Erillisapurahaa haetaan omasta korkeakoulusta vaihtohakemuksen yhteydessä.