Uutinen

Kouluille ja museoille uusia menetelmiä työskennellä yhdessä kulttuuriperintöpedagogiikan parissa

Kokemuksia Nordplus-ohjelma
Heritage Bridge on Nordplus Horisontal -hanke, joka toteutettiin Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan yhteistyönä. Jokaisessa osallistuvassa maassa juhlistettiin itsenäisyyden 100-vuotispäivää vuosina 2017-2018 ja juhlallisuuksien aikana hankkeessa kehitettiin erilaisia aikamatka- ja kulttuuriperintöpedagogisia ohjelmia
Viron aikamatka vuoteen 1918, kuva: Arp Karm, Estonian National Museum

Kaikki maat kehittivät uusia aikamatkoja ja uutta yhteistyötä koulujen välille. Viron vaikuttava ohjelma ”Ajarännak 1918” oli aikamatkaohjelma, jossa 8000 oppilasta ja 46 koulua eri puolilla maata samanaikaisesti osallistui aikamatkaan vuoteen 1918. Ohjelma huomioitiin myös kansallisesti ja palkittiin Virossa 2018 palkinnolla ”Muuseumirott” kategoriassa ”Promoter of Museum Education”.

Osallistuvat organisaatiot kehittivät yhteistyötä koulutussektorin toimijoiden ja koulujen kanssa. Samanaikaisesti kehitettiin yhteistyötä muiden museoiden kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti ja luotiin uusia pedagogisia ohjelmia. Kulttuuriperintöpedagogisia kokonaisuuksia kehitettiin ja esiteltiin seminaareissa ja koulutuspäivillä eri maissa. Koulut saivat hankkeen aikana osallistua moneen uuteen ohjelmaan.

Nordplus Horisontal on hyvä ohjelma tämän kaltaiseen yhteistyöhön. Jokainen kumppani sai kehitettyä omaa toimintaansa toisten inspiroimana ja tuella. Useita ohjelmia ja koulujen ja museoiden välistä yhteistyötä on jatkettu myös hankeajan päätyttyä. Yhteistyö ja yhteydet hankekumppaneiden välillä ovat jatkuneet ja olemme iloisia voidessamme sanoa, että meillä on nyt laajempi verkosto kollegoja.


Vicoria Nylund, Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto